16.03.2022

CHALUPA ALBEŘ

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (rekonstrukce)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. MgA. Michal Motyčka

CHALUPA ALBEŘ

Architekt přirozeně začlenil sklo a přírodní ocel do venkovské stavby tak, aby světlo a prostor dominovali a vytvářeli DNA domu s atmosférou podpořenou mladým uměním. Pomyslným srdcem objektu se stala jídelna s kuchyní, otevřená do krovu, v němž dominuje kovová lávka propojující galerii se skleněnou terasou.

Venkovské původní stavení stojí v uliční řadě půvabné vesnice ležící v oblasti zvané Česká Kanada poblíž Nové Bystřice, těsně na hranici s Rakouskem.

Zadání ze strany investora:

Investoři jsou moderní dvojice manželů s pěti dětmi již na univerzitách. Jejich požadavkem bylo vytvoření tří nových oddělených ložnic (když děti a jejich partneři přijedou na návštěvu), zachování charakteru stavby ve smyslu respektování rázu 150 let starého venkovského domu a vytvoření prostoru pro sbírku mladého umění, velkou knihovnu a jízdní kola.

Neobvyklé zadání investora:

Propojení moderních architektonických prostředků: skla, světla a čistých minimalistických forem, s duchem staré chalupy. Záměrem rekonstrukce bylo vytvořit místo setkání a relaxace pro početnou rodinu, vyhovět současným nárokům na komfort a podtrhnout autentičnost prostředí i domu.

Zvláštní okolnosti a specifikace stavby:

Projekt respektuje hmotu historického objektu s tradičními stavebními postupy a zároveň sjednocuje a vizuálně rozšiřuje daný prostor ve všech směrech. Hlavními znaky stavby jsou světlo, přirozenost, propojení interiéru s exteriérem, společný prostor pro komunikaci i intimní soukromá místa. Dům se stává odvážným představitelem prostoru, který má nejen plnit účel bydlení a rodinného pohodlí, ale i přinášet radost ze sbírání současného umění.

Velikost stavby:

Dispozice 5+kk zahrnuje vstupní halu a hlavní obytné prostory v přízemí, 2 nové ložnice jsou umístěny v prvním patře. Přízemí má plochu 107 m² a první patro 80 m².

V minulosti byla obývána pouze spodní část domu, půda sloužila jako odkladiště starých nepotřebných věcí. V rámci rekonstrukce se vybudovalo nové horní patro s velkým proskleným čtvercovým vikýřem, přičemž byl zachován původní tvar střechy. Horním patrem prochází neobvykle řešená prosklená lávka vedoucí na nový skleněný balkón s výhledem na les.

Použité materiály:

Hlavní roli v interiéru hrají tradičně opracované povrchy ­ tesané trámy, světlo, dřevo, přírodní ocel, kletovaný štuk, podlahy z cementové stěrky a dubu. Okna jsou otvory, vlastní čisté průhledy bez rámů vybízející k prožívání otevřeného prostoru okolní přírody.

Inovativní řešení a postupy:

Především přirozeným začlenění skla a přírodní oceli do venkovské stavby tak, aby světlo a prostor dominovali a vytvářeli DNA domu s atmosférou podpořenou mladým uměním.

Pomyslným srdcem objektu se stává jídelna s kuchyní, otevřená do krovu, v němž dominuje kovová lávka propojující galerii se skleněnou terasou. Lávka je tvořena dvěma ocelovými deskami, jež tvoří zábradlí, a skleněnou transparentní podlahou.

Jídelna postupně přechází do otevřeného prostoru, je propojena s terasou a pergolou a následně se zahradou harmonicky posazenou do svažité louky. Vybízí k posezení s výhledem do krajiny i na staré stromy před ní.

Zvláštnosti z pohledu autora:

Do ložnic v horním patře vede kovové schodiště z přírodní oceli, vytvářející kompaktní sochařskou hmotu umístěnou ve středu domu.

Celá proměna objektu trvala jeden rok. Zásadní vizuální podíl na výsledku má především osvícená a tvůrčí investorka, jež svým vytříbeným vkusem proměnila obytný prostor v galerii současného umění.

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše