16.03.2022

REGIONÁLNÍ CENTRÁLA ČSOB

Číst více

kategorie:
Interiér roku Somfy (coworkingová centra a kanceláře)

autor a přihlašovatel:

Roman Brychta a Adam Halíř, PROJEKTIL ARCHITEKTI, s.r.o., www.projektil.cz a ČESKOSLOVENSKÁ OBCHODNÍ BANKA, a.s., www.csob.cz

REGIONÁLNÍ CENTRÁLA ČSOB

Dynamický, lehký a čistý architektonický koncept budovy se odráží i do interiéru. Požadavkem investora bylo vytvořit provozně dokonalé prostředí pro uživatele, které bude zároveň inspirativní. Důraz byl kladen na propojení denního světla, zeleně a kontaktu s vnějším prostředím.

Architektura budovy HHQ je přátelská a nikoli exkluzivní, avšak zároveň výrazná a v dobrém smyslu slova ambiciózní, s příznivým vztahem k okolí, k uživatelům a k návštěvníkům. Současně dominantní svou kultivovaností a kvalitou, nikoli však nápadnými kreacemi, agresivitou či odměřeností.

Architektonický výraz budovy je progresivní, dynamický, lehký a čistý, avšak zároveň stabilní a soudržný v konceptu, který vytváří příznivý přístup, prostor a prostředí. Součástí návrhu bylo řešení vlivů vnějšího prostředí, zejména eliminace nadbytečných tepelných zisků ze slunečního záření, využití převládajících větrů pro větrání a noční předchlazování, eliminace rizik povodní, apod.

Střechy a terasy jsou navrženy ve formě střešních zahrad o ploše 6 168 m2, na kterých se nachází přes 516 keřů, stromů, rostlin, lučních a travnatých porostů jako integrovaná součást uživatelského prostředí s vlastními, specifickými funkcemi. 

Jednou z klíčových charakteristik interiéru je otevřenost, zónování budovy a pracovního prostředí, a to jak v rámci vnitřního prostředí, tak vůči veřejnému prostoru.  

Základními předpoklady bylo vytvořit pracovní prostředí, jež bude pro jeho uživatele nejen provozně a technicky dokonalé, ale také inspirativní a psychologicky a sociálně příznivé. Aby svým charakterem přispělo k posilování sociální koheze, sdílení vizí, cílů, informací a zkušeností a k posilování komunikace a týmové práce.

Důrazem byl kladen na sofistikované propojení denního světla, zeleně, kontaktu s vnějším prostředím a dalších prvků, které mají objektivně pozitivní vliv na psychiku člověka. K tomuto účelu je interiér doplněn přes 1 tis. kusů rostlin.

Budova byla navržena jako flexibilní a se schopností absorbovat budoucí, dosud neplánované adaptace nových forem a stylu práce, či dokonce se dále sloužit při výraznější změně užívání či změně uživatele.

Vlastní pracoviště o kapacitě 1000 pracovních míst je v principu unifikované (byť ve velmi variabilním prostředí) a slouží k obvyklému způsobu kancelářské práce. Budova přitom poskytuje přiměřené množství dalších, alternativních pracovních prostor pro krátkodobou individuální i týmovou práci.

Open space je základním principem rozvržení prostoru, při zachování prostorové členění sdílených prostor tak, aby vytvářel identifikovatelné, avšak nikoli fyzicky oddělené prostory pro pracovní skupiny.

Pracoviště jsou vybaveny jednotným mobiliářem a zařízením, které je však individualizovatelné a je přizpůsobitelné konkrétním požadavkům uživatelů jak z pohledu ergonomického, tak s ohledem na styl a formu práce

Součástí budovy je také Call-centrum sestávající se z vlastních pracovišť call-centra, tedy pracovišť telefonních bankéřů, video-call pracovišť, jejich zázemí a souvisejících kancelářských pracovišť. Doplňkem je 20 samostatných pracovišť pro videobankéře, tedy pro bankéře komunikujícími s klienty on-line prostřednictvím audio-video internetové relace. 

Alternativní pracovní prostory, tedy alternativní místa pro krátkodobou individuální nebo týmovou práci jsou významnou složkou obohacující pracovní prostředí.

Ve všech prostorách jsou k dispozici komfortní prostory při čajových kuchyňkách, které slouží k neformální komunikaci a jednáním, stejně jako k vyřizování telefonických hovorů. Kuchyňky jsou řešeny tak, aby jejich provoz neobtěžoval, zejména hlukem, přilehlá kancelářská pracoviště.

Ke společným prostorám orientovaným na kontakt, komunikaci a týmovou práci patří i otevřená kavárna s celodenním provozem.

Jednací místnosti zčásti koncentrovány v poloze snadno dosažitelné pro přicházející zvenčí. Druhá část jednacích místností je víceméně rovnoměrně rozmístěna v obou kategoriích kancelářské části. Cílem bylo, aby si většina jednacích místností uchovala kontakt s vnějším prostředím a s denním světlem.

Rozloha budovy: 36 982 m2

Rozloha teras: 3 100 m2

Kapacita: 1050 standardních pracovních míst

Chlazení a vytápění řešeno tepelnými čerpadly se 107 geotermickými vrty v hloubce až 200 metrů

Celkem 9 výtahů

1 087 rostlin v interiéru

516 keřů, stromů a rostlin v exteriéru budovy

6 168 m2 lučních a travnatých porostů

345 parkovacích míst pro cyklisty včetně šatních skříněk

314 parkovacích míst pro auta a motorky, z toho 10 míst pro elektromobily

 

 

 

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše