16.03.2022

PŘÍSTAVBA PALÁCE HYBERNSKÁ 1, PRAHA

Číst více

kategorie:
Interiér roku Somfy (coworkingová centra a kanceláře)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Radan Hubička a Ing. arch. Peter Suďa, ARCHITEKTONICKÝ ATELIÉR RADANA HUBIČKY, s.r.o., www.aarhstudio.cz

fotograf:
Václav Novák

PŘÍSTAVBA PALÁCE HYBERNSKÁ 1, PRAHA

Při rekonstrukci historické budovy byla vložena nová přístavba, architektonický novotvar, který původní klasicistní palác nikterak neruší. Obě části jsou navzájem propojeny. Sjednocujícím prvkem jsou podlahy z litého terazza, které procházejí všemi veřejnými prostory chodeb a hal.

Stavba Hybernská 1 se nachází v katastru Nového Města pražského, těsně u pomezí mezi Starým a Novým Městem.  Svým jižním průčelím je orientována podél Hybernské ulice. Severní fasáda s novou přístavbou uzavírá prostor menšího veřejného prostranství, které navazuje na nám. Republiky a ulici V Celnici. Oba prostory jsou propojeny průchodem umístěným v ose objektu. Původně barokní objekt byl počátkem 19. století klasicistně přestavěn. Od roku 1813 v této budově a v přilehlém areálu kláštera fungoval Hlavní celní úřad Rakouského císařství. Od té doby stavba sloužila různým státním úřadům, a to až do roku 2014.

Mezi lety 2019 až 2021 prošla budova, která je kulturní památkou, kompletní rekonstrukcí, při které do ní byla citlivě vložena nová architektonická vrstva. Objekt byl rekonstruován v souladu s přísnými podmínkami památkové péče.

Nová přístavba je orientována do prostoru náměstí, je ovšem odsazena do nároží, aby ponechala volný pohled na historickou fasádu. Do přístavby byly integrovány všechny páteřní instalace a vertikální komunikace, čímž se minimalizovaly zásahy do původní, památkově chráněné substance.

Vlastní hmota přístavby je koncepčně uchopena jako architektonický novotvar – protipól k původní historické budově a to jak z konstrukčního, tak i z materiálového hlediska. Je od ní půdorysně odtržena, přičemž vzájemné funkční propojení obou staveb na sebe přebírají prosklené spojovací krčky v každém podlaží. Krčky jsou tvarovány tak, aby se napojily do míst původních okenních otvorů historické fasády. Mezi oběma hmotami tak vzniká nekonfliktní dialog.

Součástí náročné rekonstrukce byl i návrh interiéru v historické části budovy. Všechny novodobé, ahistorické a památku degradující vrstvy byly odstraněny, naopak architektonicky hodnotné prvky byly rekonstruovány, restaurovány a v případě velkého poškození nahrazeny replikami. Zejména se jedná o interiérové dveře s kazetovými výplněmi, repliky kastlových oken, renovace terazzových schodů, valených a křížových kleneb a kompletně zrestaurovaný původní klasicistní krov.

Nedochované prvky jsou vždy nahrazeny soudobým řešením, např. u historického schodiště jsou nová prosklená zábradlí, nová dřevěná madla v nerezových úchytech a nové podlahy podest a mezipodest z litého terazza. Obdobně i převýšené prosklené parterové výkladce s kovovými rámy zapuštěnými do ostění po celém obvodu nebo nová dřevěná vrata se sgrafitovým plošným motivem, který navazuje na parterovou bosáž v exteriéru.

Sjednocujícím prvkem mezi původním historickým objektem a novou přístavbou jsou nové podlahy z litého terazza v bílém a antracitovém provedení, které procházejí všemi veřejnými prostory chodeb a hal. Stěny jsou od podlah odsazeny inverzní nutou, která se protáčí na všechny vnitřní povrchy, buď omítnuté nebo obložené velkoformátovými panely. Povrchy a stropy stěn v přístavbě jsou řešeny podle funkce jednotlivých místností, tj. zasedací místnosti orientované do náměstí mají kvůli akustické pohodě polstrované obklady, na podlaze koberec s vysokým vlasem a velké prosklené plochy můžou být zataženy těžkým závěsem. Naopak únikové schodiště je nevytápěným prostorem, jeho konstrukční podstata je obnažena do maximální možné míry. Železobetonová ramena se vinou kolem centrální vřetenové stěny. I zde se uplatňuje motiv architektonického „kontrapunktu“, tj. obdobně jak se u fasád střídá čirý prosklený povrch s neprůhledným duralovým povrchem, tak se u schodiště střídá hladce broušený povrch ramen schodiště se špicovaným povrchem vřetenové stěny. Skulpturální efekt schodiště je podpořen navíc tím, že prolamování schodnic je aplikováno i do spodní plochy ramen. Nerezové schodišťové madlo je zapuštěné do kapsy středové stěny a vine se kontinuálně od nejnižšího až po nejvyšší podlaží po vnitřním obvodu.

Do protilehlé strany přístavby je situován výtah s prosklenou kabinou s výhledem do náměstí.

Motiv prolomené prosklené fasády se propisuje i do interiéru, např. do řešení recepčních pultů nebo do tvarování železobetonových špicovaných stěn ve vstupní hale. Celému interiéru vládnou odstíny černé, antracitové, šedé a bílé barvy, v jemném kontrastu je pak přirozená barevnost dřeva, železobetonu a broušeného duralu.

Původní památkově chráněný krov byl ponechán. Nová vrstva se realizovala formou nadkrokevní izolace s pohledově přiznanými prvky původního krovu v interiéru. Nová pásová ateliérová okna jsou umístěna na obou stranách krovu a jsou vložena do střešního pláště tak, aby pohledově levitovala nad chráněným krovem. Prosklené plochy jsou kryty horizontálními kovovými slunolamy v barvě střešní krytiny. Všechny potrubní a kabelové instalace jsou vedeny nad hambálky v podvěšeném podhledu, který je krytý revizními hliníkovými lamelami.

Neoddělitelnou součástí návrhu interiéru bylo i řešení osvětlení, které je rozděleno na 3 samostatné systémy: provozní, iluminační a únikové osvětlení. Provozní osvětlení je víceokruhové, s možnost nastavení intenzity osvětlení a je řešeno buď podvěšenými svítidly (u památkově chráněných stropů, kleneb nebo v podkroví), nebo zapuštěnými svítidly (v podhledech zasedacích místností, v recepci a v hygienickém zázemí). Večerní iluminační osvětlení je zapuštěno do podlah prosklených propojovacích krčků, do podlah mezipodest únikového schodiště a do duralových parapetů čelní fasády přístavby. Tímto způsobem jsou osvětleny stěny a stropy, přičemž nejsou vidět zdroje světla.

Plocha pozemku:      702 m²

Zastavěná plocha:    667 m²

Obestavěný prostor: 15 231 m³

Počet podlaží:          2 podzemní + 4 nadzemní

Funkční využití:       - maloobchodní prostory v parteru,

                             - administrativní prostory ve 2. NP, 3. NP a v podkroví

                             - technologické zázemí v 1. PP a 2. PP

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše