15.03.2022

TŘÍPATROVÝ DŮM V MALEŠICÍCH

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (novostavba)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Klára Valová a Ing. arch. Martin Vančura, SMLXL s.r.o., www.smlxl.cz

fotograf:
KIVA

TŘÍPATROVÝ DŮM V MALEŠICÍCH

Betonové schodiště se zábradlím ze surové oceli vytvořilo srdce celého domu a přeurčilo základní koncept barev, struktur a materiálů projektu. Pro zjemnění a docílení pocitu domova použili autoři jako kontrast dubové dřevo a neutrální odstíny bílé a šedé. Autorský návrh jídelního stolu podtrhuje výjimečnost celého prostoru.

Na projektu třípatrového domu v Malešicích jsme začali pracovat ve fázi Shell and Core.  Hlavním a dominantním prvkem se stalo mohutné betonové schodiště se zábradlím ze surové oceli, které vytvořilo srdce celého domu. Tato geometrická skulptura zakončená světlíkem, který pouští denní světlo do všech částí domu, předurčila základní koncept barev, struktur a materiálů celého projektu. Počínaje odhalenými pohledovými betonovými stropy a surovou ocelí, končící betonovými stěrkami na podlahách a stěnách. Pro zjemnění a docílení pocitu domova jsme použili jako kontrast v obytných místnostech dřevěnou podlahu v dekoru světlého dubu, nábytek z dubové dýhy, kterou jsme namořili do šedohnědé tmavé barvy. Jako doplňkovou barvu jsme zvolili bílý lak a tři odstíny šedivých barev. Dalším neméně důležitým prvkem jsou struktury. Ty se objevují na nábytku v podobě perforované oceli na dveřích nebo na obložení tvořené z MFD frézované desky.

1.NP tvoří elegantní vchod se šatnou. Skryté zárubně dveří maskují vstup do garáže a technického zázemí. Díky obložení z lakované frézované MDF desky působí vchod naprosto minimalisticky. Stropní lištové světlo na pohledovém betonovém stropě Vás vede jako po ranveji směrem k šatně. Pouf šitý na míru dopřál nejen pohodlí, ale vytvořil i měkký kontrast k betonové stěrce na podlaze. Nábytek je z dřevěné dýhy, která je namořená do tmavé barvy, doplněná o tmavé úchytky, ocelový šuplík a věšák.

Do 2.NP se jde přes schodiště – nejkomplikovanější část projektu. Opravdová výzva po konstrukční i estetické stránce. Svařované ocelové zábradlí tvoří geometrický rám a vymezuje tak střed domu. Když člověk stojí v přízemí a zvedne oči vzhůru dohlédne až na samotné nebe díky chytře umístěnému světlíku. Vyhnuli jsem se výraznému závěsnému světlu, které by odvádělo pozornost od tohoto monumentu, ale vsadili jsem na decentní osvětlení v podobě nástěnného světla Aura od Marsetu.

Kuchyně – tu jsme pojali velmi velkoryse, jelikož klienti rádi vaří. Pracovní plochy jsme umístili po celém obvodu tak, aby se každý mohl podílet na přípravě bez vzájemného omezování. Vařící část navíc disponuje výhledem do zahrady. Servírovací část přechází v barový pult, ke kterému jsme vybrali barové židle Afteroom od dánské značky Menu. Minimalistickou bílou kuchyni s reliéfem na dvířkách jsme doladili pracovní plochou v dekoru terazzo od Technistonu. Černé akcenty reprezentují úchytky Buster + Punch z Monobrandu a lištové osvětlení od Flosu, se kterým jsme si vyhráli v podobě přechodu ze stropu na zeď, čímž jsme vytvořili geometrický akcent. Tento prvek se nám prolíná celým domem a povyšuje tak osvětlení na vyšší rovinu designu. Na podlaze je bezespará betonová stěrka, která je pro údržbu praktická. Koresponduje s podlahou v předsíni + pracovně a opticky tak tvoří další geometrický průřez domem.

Jídelní kout – Autorské jídelní stoly jsou naše „guilty pleasure“. Vyznačují se atypickou a asymetrickou podnoží, která se skládá ze tří noh, přičemž každá je jinak otočená a z jiného materiálu. Dvě jsou z masivu a jedna ze surové oceli. Nohy jsou samozřejmě umístěné tak, aby nikomu při sezení nevadili, a to včetně míst umístěných v čele stolu. Signifikantním prvkem tvorby SMLXL je pak propsaná noha do desky stolu, díky čemuž vzniká zajímavý detail.  Osvětlení nad jídelním stolem je od Lasvitu. Polstrovaná lavice je na míru od čalouníka a dřevěná dýhovaná část je od truhláře. Jídelní židle jsme zvolili od výrobce Fritz Hansen.

Obývací pokoj – na lavici v jídelně plynně navazuje komoda pod TV. Stejný materiál jsme ozvláštnili frézovanou strukturou na dvířkách.  Nepřehlédnutelná sedací souprava na míru tvoří dvě části. Hlavní část je situovaná směrem k TV. Menší část sedačky směřuje k oknu s výhledem na Malešice. Konferenční stolky na míru jsou z Technistonu a odkazují se na materiál v kuchyni. Nástěnné designové osvětlení od značky Vibia zavěšené ze stropu a ikonické křesílko Carl Hansen & Son, tak uzavírají celý obývací prostor a tvoří harmonicky „měkký“ celek, který člověk vnímá v kontrastu vůči betonové části chodby se schodištěm. V hlavní obytné části nelze opomenout ani elegantní bar z dýhy, u kterého si naservírujete drink pro své přátelé.

Pracovna a Relax zóna – druhé obytné patro uzavírá pracovna s relaxačním koutem. Významným prvkem je knihovna ze surové oceli, která koresponduje s materiálem na zábradlí. Je zvláštní tím, že nemá záda, tudíž skrze ní prochází denní světlo na chodbu. Zároveň částečně odkrývá pohled na schodiště. Průhled si klient reguluje množstvím a uspořádáním knih. Pracovní stůl tvoří stejný koncept jako jídelní stůl a je doplněn o pracovní židli značky Hay. Relaxační kout tvoří křesílko Hay Uchiwa Quilt s podnožkou.

WC – pro hosty tvoří elegantní kombinace betonové stěrky s tenkou ocelovou poličkou a dřevěným šuplíkem a závěsným světlem Milana od Marsetu.     

3.NP Představuje soukromé patro složené z ložnice, dvou koupelen, šatny s prádelnou a dvou pokojů, které jsou zatím vybaveny jako pracovna a pokoj pro hosty.

Ložnice je menší a není zde prostor pro více nábytku, než je postel, proto jsme se zaměřili na vytvoření atypického asymetrického čela postele. To je tvořeno několika vrstvami vždy v různých materiálech – malba, betonová stěrka a textilní měkké svislé polštáře. Asymetrii jsme podpořili různými typy světel. Na jedné straně je to nástěnná lampa Enna a druhé pak opět světlo Milana, které díky závěsnému posuvnému systému je možné různě polohovat.

Šatna – Vedle ložnice je umístěná prostorná šatna, která je vybavena vestavnými skříněmi z lakované MDF desky, a to ve dvou barevných odstínech šedé. Do stejné barvy je pak doladěn i perforovaný plech, který tvoří dvířka skříně s pračkou a sušičkou, dále pak dekorativní obložení skříní a zdí. Vše je doplněno opět surovou ocelí, která je atypicky použita i na kosmetickém stolku. Na šatnu dále navazuje jedna z koupelen.

Koupelny – V koupelnách byl použit velkoformátový obklad Inalco v dekoru Terazzo (odkaz na kuchyni) doplněné o stěrku. Dále pak s dřevěným dýhovaným nábytkem, osvětlení z Brokisu, tmavými bateriemi Gessi a sanitou Catalano.

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše