14.03.2022

NOVÉ SÍDLO PRO ATELIS, OLOMOUC

Číst více

kategorie:
Interiér roku Somfy (coworkingová centra a kanceláře)

autor a přihlašovatel:

Ing. Zuzana Staňková, PROJEKČNÍ ATELIER ZUZI s.r.o., www.design-zuzi.cz, www.atelier-zuzi.cz

fotograf:
Jiří Alexander Bednář

NOVÉ SÍDLO PRO ATELIS, OLOMOUC

Přáním investora bylo navrhnout prostory inspirativní pro zaměstnance a současně atraktivní pro návštěvníky. Vnitřní prostor je dělen vloženými solitérními objekty, které odkazují na krajinu a její členění. Atmosféru dotvářejí barevná křesílka a velké květníky.

Přáním majitelů firmy ATELIS bylo navrhnout a zrealizovat interiér v prostorách, které umožní rozvoj společnosti do budoucna, v prostorách, jež budou inspirativní pro zaměstnance i atraktivní pro návštěvníky.

Hlavní myšlenkou bylo navrhnout interiér nadčasový, nestárnoucí, bez nároků na složitou údržbu, reprezentující mladou firmu, jejímž krédem je zklidnění dopravy s respektem ke krajině a životnímu prostředí.

Projektantka ing. Zuzana Staňková (majitelka Atelieru ZUZI) dostala při návrhu interiéru volnou ruku, protože její spolupráce s firmou ATELIS je dlouhodobá, je s majiteli „naladěna na stejnou vlnu“.

Prostor pro kanceláře v parteru stávající budovy v Olomouci byl zcela prázdný, ve stavu „shell and core“ - hrubá stavba s připravenými připojovacími body instalací, bez příček, podlah či podhledů. Finální prostor vznikl spojením tří nebytových jednotek, které měly samostatné vchody přímo „z ulice“, ale byly výhodně propojitelné v jeden velký prostor. Celý objem kanceláří je přehledný, zároveň nepostrádá možnost nerušené práce, má společenskou část s kuchyňkou i boxy pro odpočinek či vyřízení nerušených telefonických hovorů.

Prostor firmy není členěn příčkami, ale vloženými objekty, které mají svou funkci a zároveň nedosahují do stropu, jsou jakousi hravou reminiscencí na krajinu a její členění. Černé kostky se střídají s veselou žlutou barevností křesílek a velkými květníky z březové překližky osázenými živými rostlinami. 

Ve vstupu je umístěna „recepce“ s posezením pro návštěvu, kancelář vedení firmy je v souladu s přáním majitelů opticky propojena se zbytkem firmy velkou prosklenou stěnou.

Magická černá kostka ve středu dispozice mezi projekční částí a recepcí v sobě ukrývá hygienické zázemí a její součástí je čajová kuchyňka. Zaměstnanci i majitelé v maximální míře využívají pro cesty do práce ekologické dopravní prostředky, tedy kola a koloběžky, a tak je nutné se „dostat do formy“ pro jednání s klienty – proto zde nechybí ani sprcha.

Další „dělicí prvek“ se v interiéru pravidelně a hojně opakuje. Jsou jím obrovské květníky, osázené živými rostlinami pečlivě vybranými pro vnitřní prostředí.

Černé „kostky“ se žlutými křesílky tvoří barevný akcent spolu s březovou překližkou, a jsou klidovou oázou, přechodem mezi prací a čajovou kuchyňkou.

Hlavním tahákem interiéru je obrovská historická mapa ve „velínu“ firmy. Tento je multifunkční, tvoří jej pracovní prostor pro majitele firmy, kteří jsou zároveň hlavními projektanty a „duší návrhů“ cyklostezek, a jednací prostor, kde velký stůl umožňuje rozložit výkresy a vše v klidu projednat

A ona obrovská mapa? Ta je hravou složkou jednacího prostoru. Každý, kdo sem přijde, zcela přirozeně začne hledat, kde je to jeho město či vesnice. Případný počáteční ostych je překonán, spolupráce se přirozeně nastartuje, jednání může začít.

Zdánlivý problém se třemi vstupy je vyřešen elegantně. Vstup do prostor firmy je jen jeden (u recepce), zbylé dva jsou „zrušeny“ pomocí představených stěn s velkoplošnými promítacími televizemi, které slouží k prezentaci projektů, konzultaci jejich rozpracovanosti či on-line školení. Vzhledem k situaci s pandemií byly využívány i ke konzultacím mezi majiteli firmy a jejich zaměstnanci na home-office.

Sídlo firmy ATELIS je nadčasové volbou stylu interiéru, barevností, materiály i prostorovým členěním. Hlavním odstínem je betonová šedá (stropní konstrukce filigránového stropu, masivní průvlaky i stěna zůstaly odhalené ve svých nedokonalostech), antracitově tmavošedá a bílá jsou doplněny hliníkově stříbrošedou. Příroda sem vstupuje ve formě přírodní březové překližky a živé zeleně. Akcentní žlutá na křesílkách symbolizuje slunce a optimismus.

Díky důvěře obou majitelů (a zároveň manželské dvojice), pečlivé komunikaci při projekční přípravě a návrhu designu interiéru, i spolupráci s prověřenými dodavatelskými firmami byly úspěšně překonány i překážky, které při realizaci v době pandemie logicky vznikaly.

Firma ATELIS si své nové prostory užívá s elánem a Atelier ZUZI se těší na případné další společné projekty.

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše