14.03.2022

HALA EVVA-GUARD, TIŠNOV

Číst více

kategorie:
Interiér roku Somfy (coworkingová centra a kanceláře)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Tomáš Dvořák, TOMÁŠ DVOŘÁK ARCHITEKTI, www.archtd.cz

fotograf:
BoysPlayNice

HALA EVVA-GUARD, TIŠNOV

Stavba je rozdělena na dva celky: výrobní halu a administrativní budovu, do které přicházejí zákazníci na jednání. Všechny místnosti této části jsou orientovány do předzahrádky, která utváří barevný živý obraz. Důležitým prvkem v interiéru je osvětlení. Piktogramový orientační systém budovy navrhla dcera autora.

Naším cílem bylo najít základní charakteristiku, takovou vlastní DNA, firmy EVVA a GUARD a jejích výrobků, firem vyrábějící klíče, zámky a bezpečnostní uzamykací systémy více než 100 let a přenést je do architektury nové stavby, ve které by mohly obě firmy fungovat dalších 100 let. Základ naší práce je naslouchání investorovi a jeho požadavkům, které se snažíme beze zbytku splnit. A navíc rozvíjet. Obohacovat. Překvapovat.  A vše posunovat dál, na vyšší úroveň.

Pro tuto stavbu to byla témata:

Zubatost. Modulárnost. Princip zasunutí. Otevření a uzavření. Úspornost a efektivita. Propojení. Variabilita.

Úvod

Na začátku prací jsem se snažil najít a pochopit principy charakteristické pro firmu, pro její výrobky a filozofii toho, co dělá už více než 100 let a následně jsem toto vše uplatnil v architektuře stavby, která se tím stává jedinečnou, určenou pro tuto konkrétní firmu, pro její pracovníky a pro její jedinečné výrobky.

Princip zubatosti – se výborně uplatnil v půdorysně trojúhelníkovém prostoru vymezeném pro administrativní část. Jednotlivé kanceláře jsou odskočeny vždy o jeden modul, do ulice vytváří princip klíče – zapadajících zubů.

Princip propojení – všechny místnosti určené k trvalé administrativní práci jsou na fasádní stěně celoskleněné, což odráží myšlenku práce v přírodě, práce v zahradě. Chtěl jsem zeleň a rostliny přitáhnout co nejblíže k pracovišti – doslova pod nohy zaměstnancům, téměř dovnitř do kanceláře.

Princip uzavření a otevření – všechny kanceláře jsou zároveň kryté exteriérovými žaluziemi, bránící přehřátí ploch v letním období. Zasedací místnost a vstupní hala je vybavena systémem posuvných skleněných a akustických příček, umožňující modulární zvětšení nebo zmenšení půdorysu zasedací místnosti.

Princip modularity – administrativní část je postavena na modulu 1,2 * 1,2 m, výrobní hala je postavena na modulu 6*6 m.

Princip zasunutí – do administrativní části je vložen žlutý objem ukrývající veškeré servisní a užitkové místnosti – šatny, sociální vybavení, strojovny. Mezi chodbu a kanceláře jsou vsunuty dřevěné krabičky skříní, vymezující prostory pro kanceláře.

Úspornost a efektivita – půdorys je optimalizován na potřeby minimálního servisního prostoru pro výrobu. Pozemek v intravilánu obce je maximálně využit, s definovanou rezervou pro druhou etapu.

Variabilita – výrobní hala je navržena tak, aby umožnila jakékoliv budoucí dispoziční změny, umožňuje propojení s další uvažovanou etapou.  Administrativní budova je připravena pro stavbu dalšího podlaží.

Autorská zpráva

Stavbu jsme rozdělili na dva celky – vlastní výrobní halu a administrativní část. Administrativní část je dále provozně rozdělena na část pro veřejnost (zákazníky), část administrativní a zázemí.

Část pro zákazníky je umístěna blízko vchodu do budovy a je členěna skleněnými příčkami, které jsme v kombinaci s betonovými stěnami a dřevěnými skříněmi s dýhovaným obkladem použili jako dělící prvky interiéru i mezi kancelářemi. Investor požadoval dvě akusticky izolované zasedací místnosti a velikou školící místnost. Tu jsme nakonec navrhli formou variabilního rozšíření velké jednací místnosti, kde jsme navrhli mobilní posuvnou akusticky izolační dělící stěnu. Po odsunutí příčky vznikne ve spojení s halou velká školící místnost, čímž jsme ušetřili velkou plochu půdorysu jinak využitelnou jen krátkodobě.

Obě jednací místnosti a všechny kanceláře byly opatřeny akustickým děrovaným sádrokartonovým podhledem.

Všechny místnosti z administrativy určené k trvalé práci jsou otevřené do předzahrádky celoskleněnou stěnou, s možností vyjít ven, což byl jeden z požadavků majitelky firmy. Předzahrádka je osázena podle návrhu zahradní architekty trvalkami a měla by tvořit barevný živý obraz za prosklenou stěnou kanceláří.

Do betonových stěn byly otištěny vyrobené klíče, našroubované do bednění před litím betonu. Dřevěné vestavěné skříně jsou z ořechové dýhy, navazují jedna na druhou a celek ukončuje kuchyňská linka v části vymezené jako denní místnost pro zaměstnance. Na denní místnost potom v exteriéru navazuje krytá venkovní terasa.

Místnosti se sociálním zázemím a šatnami jsou sloučeny do jednoho bloku, opatřeného žlutou broušenou omítkou.

Důležitým prvkem interieru je osvětlení, v kancelářích jsme navrhli kromě hlavního osvětlení ještě ambientní osvětlení stropů, což je pro dnešní práci na PC podle nás lepší varianta, než přímé normové osvětlení stolů.

Při realizaci základů bylo odkryto archeologické naleziště z doby kamenné a následně doby bronzové, ve spolupráci s Mgr. Přichystalem z ÚAPP Brno, v.v.i. jsme vytipovali několik originálních historických artefaktů, pro které jsme navrhli vitrínu v zasedací místnosti.

V interiéru stavby byl aplikován informační systém s piktogramy podle návrhu mojí šestileté dcery Adélky. Ve výrobní části jsme kvůli čitelnosti zdálky částečně použili výraznější písmovou grafiku.

Výrobní část je maximálně jednoduše a ekonomicky pojatá. Interiér výrobní haly z betonového skeletu a bílých panelů oživují žluté prvky-potrubní vedení plynu, žluté rukávce od KLM jednotek a žlutá písmena informačního a orientačního systému na dveřích.

Adresa:                                    Wagnerova ulice, Tišnov

Investor:                                  EVVA spol. s r.o. Praha, jednatel Martin Koudelka

Generální dodavatel stavby:      stavitel: Ing. arch. Tomáš Dvořák

                                               stavbyvedoucí: Ing. Jiří Martínek

Investiční náklady:                   41,5 mil. bez DPH

Velikost – podlažní plocha:        332 m2 administrativní část

                                               1339 m2 výrobní část

                                               1990 m2 zastavěná plocha včetně přístřešků

Obestavěný prostor:                 9 589 m3

Ukazatele na měrnou jednotku: 4328 Kč/m3

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše