12.03.2022

DĚTSKÉ ODDĚLENÍ POLIKLINY, OTROKOVICE

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

Ing. Kristýna Jandíková, www.xtina-design.cz

fotograf:
Libor Erlebach

DĚTSKÉ ODDĚLENÍ POLIKLINY, OTROKOVICE

Zadáním investora bylo zmodernizovat společné prostory čekáren a sociální zázemí pro veřejnost i zdravotní personál tak, aby se zde cítili dobře malí pacienti i jejich rodiče. Strohé zdravotní prostory se změnily v pohádkový svět, který mají děti rády a uklidňuje je.

Dětský pavilon Městské polikliniky s.r.o. Otrokovice se nachází v centru města v objektu z 80.let minulého století. Zadáním bylo přetvořit společné prostory čekáren (171m2) a sociální zázemí pro veřejnost i zdravotní personál (35,9m2) do moderní podoby přátelské k dětem, tak, aby se zde děti i jejich rodiče cítili dobře.

Návrh společných prostor pro malé pacienty mě zaujal možností ukázat, že prostor pro děti nemusí znamenat křiklavé barvy.

Myšlenkou bylo vytvořit takové místo, které bude příjemné a uklidňující. Prostor, který nebude připomínat klasickou čekárnu u doktora a bude tak trošku pohádkový. Hlavním motivem je tapeta velryby, která je pomyslným strážcem dětí. Barevnost je laděna do jemných pudrových tónů růžové, zelené a modré barvy, proložené bronzovými prvky.

V návrhu jsou použity odolné materiály v moderním, ale nadčasovém designu, jako jsou masiv, sklo, MDF, laminát, kovolaminát, kvalitní vliesové tapety. Velmi složitá byla volba zdravotnické koženky na sedací lavice, která by odolávala náročné údržbě dezinfekčními prostředky, a přitom splňovala požadavek barvy jemné pudrově růžové.

Na podlahu jsem navrhla intuitivní navigační systém, který pacienty vede k příslušné ordinaci. Na potisky byly použity ekologické zdravotně nezávadné barvy, které jsou s ohledem na udržitelný dopad podpořeny řadou ekologických označení a certifikací. Splňují přísná kritéria ochrany zdraví a životního prostředí, včetně požadavků na bezpečnost hraček.

Přemýšlela jsem o každém detailu. Navrhla jsem lavice v čekárně, které poskytují zároveň komfort i soukromí zvýšenou zadní opěrkou.  Na míru jsou i atypické přebalovací pulty. Ve stolařské dílně KL interiér, s.r.o. jsem strávila spoustu času laděním detailu jednotlivých nábytkových prvků.

Dřevěné stěny s věšáky v podobě hvězd od firmy TON doplňují hravost interiéru.

Při rekonstrukci se myslelo i na nové toalety pro veřejnost. Odpovídají dnešní době, mají i kabinku s mini záchodem pro malé pacienty. U WC jsou umístěny bidetové spršky, které ocení maminky s malými dětmi.

Nově vzniklo i zázemí pro lékaře. Vybudována byla malá kuchyňka s posezením, převlékárnou a sociálním zázemím se sprchou.

Věřím, že malí pacienti i lékaři se budou v prostoru cítit příjemně a bude jim dlouho dělat radost.

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše