12.03.2022

BISTROT EINSTEIN2, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I.

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Petra Indruchová, PUNTÍKATÝ POKOJÍČEK, www.petraindruchova.cz, www.puntikatypokojicek.cz

fotograf:
Jan Brychta

BISTROT EINSTEIN2, PRAHA

Hlavní myšlenkou bylo vytvořit prostor, který bude přes den kavárnou a večer se promění ve vinárnu. Interiér je inspirován Einsteinovými teoriemi a zákony. Samotný Einstein se v domě U bílého beránka kdysi scházel k rozpravám. Černě obložený barový pult a subtilní skleněné osvětlení dominují celému interiéru.

 

Einstein = Bistrot2
Přáním investora bylo vytvoření interiéru bistrotu – tedy ve dne kavárny s několika výběrovými jídly a večer vinárny s výběrem lahví z celého světa. Cílem bylo vytvořit podnik pro místní obyvatele s odkazem na historii domu na Staroměstském náměstí, ve kterém se Albert Einstein scházel k rozpravám. Odtud také plynula inspirace k názvu a použití grafického manuálu, ve kterém se objevují Einsteinovy teorie a zákony.
Na ploše 115m2 vzniklo 45 míst k sezení, které si návštěvníci mohou vybrat na dvou patrech, přípravna i zázemí podniku. Všechny stoly mají krásný výhled na Staroměstské náměstí, který lemuje dřevěný vstupní portál. V letních měsících rozšíří vnitřní prostory terasa, která se bude rozprostírat přímo před vchodem do bistrotu – pod soškou bílého beránka, podle kterého se dům jmenuje. V prostoru jsou použity materiály a tvarosloví, jež odkazují k historii domu. Černé obložení obslužného pultu, který interiéru vévodí, odkazuje na vyhoření domu stejně tak se motiv opakuje na židlích, kde je navíc doplněn i barevně v podobě polstrování. Významným prvkem je podpůrný sloup, který se nalézá ve středu prostoru, na jeho povrchu byla vytvořena sgrafita, která prezentují historii domu, jeho vyhoření a opětovné vzkříšení a odkazují k době nejvýznamnější rekonstrukce. Důležitou roli hraje osvětlení, které bylo vybráno s ohledem na požadavek provozovatele – měnit atmosféru během dne i noci. Byla použita světla se skleněnými stínidly, která vysoké valené klenby rozpohybovávají pomocí odlesků a světelných map. K prosvětlení prostor dále napomáhá systém zrcadlových stěn, která se objevují nejen za hlavním barem, ale také v obslužné chodbičce k toaletám. Protipólem k otevírání a prohlubování objemů je dřevěné obložení, které napomáhá s příjemnou akustikou, ale také dodává pocit intimity a uklidnění.
Autor fotografií: Jan Brychta
Autorka projektu: Ing. arch. Petra Indruchová

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše