12.03.2022

RESTAURACE PUMPA, PRŮHONICE

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I.

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Ivan Kolář, A32 spol. s r.o., www.a32.cz 

RESTAURACE PUMPA, PRŮHONICE

Na čerpací stanici pohonných hmot vznikla nová restaurace s příznačným názvem. Autor se inspiroval lokalitou a nechal zeleň v různých formách prorůst do celého interiéru. Posezení v restauraci se stalo posezením v zeleni za každého počasí. Auta a industriální ráz stavby plný technických prvků dotvářejí účel místa.

 

Tato restaurace, jejíž interiér Vám představuji, je součástí čerpací stanice pohonných hmot „PUMPA“ na dálnici D1 u sjezdu do Průhonic.

Pro zpracování výtvarného řešení interiéru Pumpy jsem měl základní nosnou myšlenku, která mě napadla při přemýšlení o tom, čím jsou Průhonice nejvíce známé. Je to zeleň v Průhonickém parku a v Průhonické dendrologické zahradě. Z tohoto důvodu jsem nechal zeleň v různých formách prorůst do celého interiéru, proto jsem restauraci navrhl v duchu myšlenky „posezení v zeleni za každého počasí“. Toto vše je v interiéru konkrétně vyjádřeno formou převislé zeleně, umístěním vzrostlých rostlin přímo do interiéru a častým použitím dřeva. Druhá ideová linka výtvarného řešení interiéru je skutečnost, že restaurace je součástí čerpací stanici pohonných hmot. Auta, technické prvky čerpací stanice, se do interiéru restaurace přelévají v industriálním výrazu některých interiérových prvků. Výraz, design těchto prvků je ve  zdánlivém protikladu se zelení.  Vše je nasvětleno nepravidelně rozmístěnými světly, které volně plují prostorem restaurace.

Při tvorbě tohoto interiéru jsem měl to štěstí, že jsem navrhoval nejen interiér restaurace, ale celou stavbu. Tím jsem mohl od prvních skic tvořit i interiér této restaurace. Forma vnitřního prostoru stavby, přiznaná nosná konstrukce, použité akusticky pohltivé materiály, různá velikost a členění skleněných ploch nebo přístup světla do interiéru přes dřevěné lamelové slunolamy, to vše je důležitou, nedílnou, součástí výtvarného výrazu interiéru restaurace.

Interiér restaurace je navržen pro rychlý odpočinek řidičů, ale také pro setkávání a příjemné posezení lidí nejen z Průhonic.  Z toho důvodu je celý interiér restaurace členěn do různorodých zón. Tyto zóny jsou v interiéru vyjádřeny v různých skupinách sezení, které mají různou formu. Klasické restaurační židle, barové sezení, pohodlná křesílka, lavice, to vše jsou různé formy sezení, které odpovídají předpokládané délce posezení návštěvníků restaurace. Současně je tím celý prostor nenásilně rozčleněn do různých zón, které přispívají ke klidnému posezení.

Funkčně je restaurace je rozdělena na obědovou část, gril bar a fresh bar. Gril bar je v interiéru restaurace zdůrazněn atypicky tvarovaným pracovním stolem. Velikost restaurace je 335 m2, kapacita celé restaurace je 113 míst.

Čím je ještě tato restaurace netypická? Velmi netypická je tato restaurace tím, že je součástí čerpací stanice pohonných hmot, která je funkční součástí protihlukové stěny.  

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše