12.03.2022

RESTAURACE MASARYČKA, PRAHA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér I.

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Jan Ciesla, ARCHICRAFT s.r.o., www.archicraft.cz

fotograf:
Tomáš Dittrich

Finalista kategorie Veřejný interiér I

RESTAURACE MASARYČKA, PRAHA

V prostorech bývalé Císařské restaurace v historické budově Masarykova nádraží vznikla nová restaurace orientována na českou kuchyni. V interiéru je patrné propojení se známou značkou piva. Snahou autorů bylo vytvořit příjemné prostředí pro cestující, nechat vyznít historický odkaz místa a současně nabídnou moderní interiér.

 

Restaurace je situována do památkově chráněné budovy Masarykova nádraží. Jedná se o rekonstrukci prostor prvorepublikové Císařské restaurace. Celková užitná plocha je bezmála 900 m2. Prostory pro hosty a hlavní část kuchyně (varna a mytí nádobí) se nachází v přízemí budovy. Ostatní části kuchyně jsou v jejím suterénu.

Zadáním investora bylo navrhnout restauraci, která svou kapacitou a vybavením kuchyně umožní výdej 500 obědů denně. Restaurace byla od počátku zamýšlena s orientací na českou kuchyni a s propojením se značkou piva Pilsner Urquell. Propojení s touto značkou mělo být v návrhu alespoň částečně reflektováno. Z pohledu lokace (nádražní restaurace) byl kladen důraz na fakt, že restaurace nesmí svým vzhledem budit dojem příliš vysokého cenového standardu - nesmí odradit typického zákazníka. Snahou bylo vytvořit příjemné prostředí pro širokou veřejnost. Jak pro cestující, procházející nádražní budovou, tak pro lidi, kteří jdou cíleně za příjemným prostředím a dobrým jídlem s přijatelnou cenou. Prostory, které se nachází v památkově chráněné budově, měly působit moderně a zároveň nechat vyznít historický odkaz budovy.

Prostor bývalé Císařské restaurace působí sám o sobě velmi honosně, a to svou velikostí i dekorativností. Ve zkratce by se dalo říct, že návrhem se linulo téma hledání hranic tak, abychom honosnost už příliš nepodporovali a zároveň zachovali genius loci.

Od počátku byla restaurace navrhována s velkým respektem k historické hodnotě budovy. Velkorysost prostor, kterou jsme chtěli vyzdvihnout, stála v kontrastu k potřebě řešení akustiky (pohoda užívání). Vylepšení akustiky jsme se rozhodli podpořit obložením stěn, které je jak profilované (tedy tříští odrazy zvuku), tak čalouněné (hluk částečně pohlcuje). Akustice by zajisté pomohlo snížení a obložení stropů, což by ale zničilo dojem z prostoru a skrylo pohled do historicky cenných kazetových stropů. Proto jsme se rozhodli, využít lokálních snížení, které zachovávají pohledy na stropy; zajišťují příjemnější dojem ze sezení ve vysokém prostoru a v neposlední řadě pomáhají omezit odrazy zvuků v prostoru. Lokální snížení jsou tvořena kovovými konstrukcemi se zavěšenými dýhami. Řešení akustiky je tedy výsledkem hledání optimální rovnováhy mezi zachováním historických hodnot prostor a pohodou užívání.

Vybavení prostor pro hosty je - vyjma židlí - navrženo výhradně pro Masaryčku. Obecně se vybavením táhne motiv linek trati, které se propisují do veškerých kovových konstrukcí (podnože stolů, konstrukce lavic, výčep, lokání snížení prostor atd.). Tyto jsou v tmavě zelené barvě, která je odkazem na značku Pilsner Urquell. Lavice a desky stolů jsou z jasanového dřeva. Tímto jsme oživili tradici používání jasanového dřeva v hospodách. Dnes většinou všude převládá dub. Ostatní truhlářské prvky (zejména obložení stěn) jsou lakované, v odstínu, odpovídajícím oknům a dveřím budovy. Tento odstín, který již byl daný, jsme ctili z prostého důvodu. V historických hospodách materiál oken zpravidla odpovídal materiálu obložení stěn. Z tohoto pohledu jsme se inspirovali historií, nicméně tvarosloví obkladů je zcela moderní a je adaptací pohledu na vlakové depo shora (linky trati, na kterých stojí svítící vlaky).

Obecně jsme historické prvky v restauraci nekopírovali, ale inspirovali se jimi. Pokud se někde objevuje prvek v minulosti tradičně používaný, vnesli jsme mu nový nádech.

Podlaha restaurace Masaryčka je dřevěná. Historicky byla v Císařské restauraci podlaha také ze dřeva. Nicméně my jsme zvolili dlouhá prkna (původně byl vzorem na podlaze stromeček) v odstínu kouřového dubu. V barevnosti stěn nebylo možné, inspirovat se původní barevností, která dle provedených sond nebyla dochována. Zvolili jsme tedy odstín, který byl dle zkušeností z obdobných budov historicky reálný.

V projektu restaurace Masaryčka jsme nestáli pouze v roli architekta. Měli jsme na starosti i vymýšlení názvu restaurace, který vyústil ve zcela lapidární a logické znění. Vytvářeli jsme i logo restaurace a veškerou grafiku v interiéru.

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše