12.03.2022

DŮM PRO RODAČKU ZE ŠAĽY

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (nízkonákladové bydlení)

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Zoran Samol, spolupráce Ing. arch. Martina Baborjaková, ORA-ARCHITEKTI s.r.o., www.ora-architekti.sk

Vítěz kategorie nízkonáklad. bydlení

DŮM PRO RODAČKU ZE ŠAĽY

Téměř stoletý malý dělnický domek prošel dlouhou rekonstrukcí. Autoři se snažili zachovat vše, co bylo funkční a co odpovídalo nárokům moderního bydlení. Nic se nebouralo zbytečně. Interiéru dominuje smrkové dřevo a jemné pastelové barvy společně s bílou.

 

Ano, nebourat! Tento dům vznikl, když byla Šaľa větší vesnicí, v rozmachu první ČSR. Váh tekl ve svém starém korytě a v okolí se nacházely zahrady a sady, na pěšky se dalo přejít až k řece. Zůstal jediný zachován z těchto dob na tomto místě. Není proto náhoda, že majitelka je starou rodačkou ze Šaľy. Dům si dobře pamatuji, měl okno do ulice a toto okno bylo hned nad chodníkem, byl osazen ještě na původním terénu, tak jako rostlo město zvedala se i stezka nalepená přímo na fasádu. Majitelka mě oslovila neboť se jí líbil jiný prostor který jsem navrhoval (nebo proto, že byla spolužačka mé mámy?) tak či onak, ušli 4 roky a dům se podařilo dokončit. Za veškerý čas strávený na této stavbě musím říci, že to je jeden z nejlepších investorů se kterými jsem pracoval, vše co se dílčím způsobem podařilo během rekonstrukce dokončit se vždy setkalo s opravdovou radostí a nadšením. Dům se dokončoval postupně jak se našetřily peníze na další etapu, sama majitelka je pracující důchodkyně a měla na začátku skromný rozpočet, který nedovoloval dokončit vše najednou. Spousta detailů jsme zhotovovali sami s pomocí přátel o víkendu (děkuji za pomoc Peter B.!) Rok 1928: malý dělnický dům, jeden větší pokoj – hlavní směrem do ulice, poté kuchyň, koupelna a sklad. Před domem gánek a za domem kůlna, všude kolem zahrada – tohle byl základ před rekonstrukcí. Materiál domu je nepálená plná cihla, na střeše pezinská taška, gánek smrkové hranoly na podstavcích, podlaha prostý beton. Když si zpětně prohlédnu studii tak skoro vše se zrealizovalo tak jak bylo navrženo, upravovaly se jen barvy a výběr zařizovacích předmětů, některé realizační detaily se upravovaly na místě podle zjištěného stavu. V návrhu dominuje jednoduchost: dispozice vytvořená pro 1 člověka, podlahy i nábytek, které snesou zátěž i prach. Pokud se smrkové dřevo trochu zkroutí - nevadí, myslelo se na to a udělaly se například větší mezery mezi panely šatníku, které zároveň slouží k otevírání. Co bylo funkční se zachovalo, co nebylo třeba bourat se nebouralo, nakonec ke všemu v prostoru existoval dlouholetý vztah a ten bylo důležité přenést do nového návrhu. Že měla majitelka k domu silné pouto mělo zůstat vryto jako rok nad dveřmi. (odkryl se náhodně při opravě omítek).

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE:

Účel: Rekonstrukce původního domu (1928)

Celková užitná plocha: 65,7 m²

Návrh zahrady: Bc. Martin Malachovský

Výroba nábytku: Dílna HAUS

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše