12.03.2022

V PASTELOVÝCH ODSTÍNECH, PRAHA

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (nízkonákladové bydlení)

autor a přihlašovatel:

Eva Eisenreichová, Ondřej Žák, Soňa Formanová, FOREVA ARCHITECTS s.r.o., www.facebook.com/forevaarchitects

fotograf:
Jiří Ryszawy

V PASTELOVÝCH ODSTÍNECH, PRAHA

Rekonstrukce pavlačového bytu v centru s průchozími pokoji byla velkou výzvou. Jelikož se jedná o byt nájemní, byla důležitým faktorem jeho funkčnost, jednoduchost a variabilita. Interiér je navržen v pastelových barvách. Snahou autorů bylo zachovat co nejvíce dobových prvků a nenarušit genius loci historického domu.

Rekonstrukce se nachází v centru města, což v rámci rekonstrukce vytvářelo velkou výzvu. Byt byl v původním stavu závislý na sociálním zázemí na pavlači. Původní dispozice byla tvořena pouze průchozími pokoji a v kuchyni byla umístěno i sanita. Požadavek investora byl tedy jasný. Vytvořit uspořádání a vzhled tak, aby odpovídal soudobému stylu života, ideálně o velikosti 3+kk.

Stylově byl interiér pojednán v pastelových neutrálních barvách v minimalistických objemech. Provozně byt slouží jako nájemní, základními principy rekonstrukce byla tedy funkčnost, jednoduchost a variabilita, tak aby byt mohl sloužit rodině, nebo pro spolubydlení. Zadání se stalo výzvou, jak s minimálními prostředky vytvořit soudobý byt se zachováním genia loci. Ten se na první pohled projevuje krásnými dobovými prvky v podobě parket, klik či výrazného lustru.

V rámci projektu bylo třeba optimálně zónovat byt. Zázemí bylo vytvořeno v pojetí barevné kostky, vtisknuté do historické typologie bytu, přičemž její strop je využit jako spací patro a technické zázemí. Výhodou tohoto řešení je plnohodnotná koupelna s přístupem přes dvoje dveře bez rušení obytných místností a vytvoření prací niky. Ze strany chodby je utilitární kostka vizuálně sjednocena a doplněna sestavou háčků, které slouží i k otevíraní dveří niky k pračce.

Nové umístění obývacího pokoje v srdci dispozice napomáhá minimalizovat chodby a zároveň dodává soukromí oběma ložnicím. Obývací pokoj disponuje kuchyní s vestavným úložným prostorem v minimalistických liniích. Kuchyně tak nenarušuje relativně malý prostor obývacího pokoje. Proto byly vybrány i spotřebiče, zapadající barevně do konceptu kuchyně. V hlavní ložnici vyniká repasovaný lustr umístěný do těžiště prostoru, který je pocitově dělený na spací část a šatnu s vestavěnou skříní. V menší ložnici se spacím patrem a pracovním koutem dominuje druhá strana barevné kostky, po které vedou „skříňové“ schody.

Celý byt byl pojednán na klíč a díky tomu se podařilo sladit veškeré prvky. Barevná škála se upravovala během rekonstrukce, na základě odkrytých plastických škrábaných omítek. Rozhodli jsme se nechat vyniknout historii bytu dobovými repasovanými prvky v kombinaci s výraznou barevností odkrytých ploch.

Barvy vybavení ve světlých odstínech béžové, šedé a kontrastní tyrkysové byly záměrně vybrané tak, aby omítkám nekonkurovaly, ale naopak je doplily. Kontrastní tyrkysová barva je nosnou barvou nových konstrukcí, tedy tvoří barvu kostky a to ze všech stran prostoru. V barevné škále byly vybrány i obklady s florálním motivem, které do interiéru přináší drobnější detail a příjemné měřítko.

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše