12.03.2022

DENTAL INSTITUTE DR. PITEKOVA, BRATISLAVA

Číst více

kategorie:
Veřejný interiér II.

autor a přihlašovatel:

Ing. arch. Nina Kleinová, ATELIÉR ARCHITEKTÚRY, www.atelierarchitektury.sk

fotograf:
Nina Kleinová

DENTAL INSTITUTE DR. PITEKOVA, BRATISLAVA

Interiér zubních ambulancí a zázemí byl do značné míry ovlivněn sloupy a eliptickým půdorysem budovy Sky Park. Vznikl čistý a jednoduchý přátelský prostor pro dospělé i dětské pacienty. Elegantní interiér je vytvořen z odstínů bílé, šedé, lesklého kovu a skla. Moderní tvar červené sedací soupravy dotváří čekací prostor.

Návrh dispozic místností determinoval eliptický tvar půdorysu budovy Sky Parku a poměrně mohutné nosné sloupy věže v rámci vnitřních prostor. Specifická fasáda předurčovala k atypickým řešením detailů při členění interiéru.

Zadání investora znělo vytvořit přátelský prostor nejen pro dospělé, ale i pro dětské návštěvníky s důrazem na jednoduchost a čistotu linií. Moderní design s nádechem elegance podporuje výběr a barevnost materiálů, kterým dominuje bílá, šedá, lesklý kov mozaiky a sklo. Měkkost a hravost doplňují kulatá svítidla rozmanitě plynoucí jako bublinky interiérem s výraznou červenou sedačkou ve tvaru rtů či úst v čekárně na recepci. Dominantní atypický recepční pult z bílého technického kamene symbolizuje precizní zubařskou práci s také individuálním přístupem ke každému.

Zajímavostí interiéru jsou výhledy z jednotlivých místností do exteriéru, které přesahují místnosti samotné, jelikož části dělících příček u fasády se skládají z bez rámového prosklení čirým sklem, díky kterému se nám úhel výhledu nečekaně rozšiřuje. Intimita ambulancí je zachována, prosklení má přiměřenou šířku vzhledem k samotné délce místností. Dalšími prvky dotvářejícími lehkost interiéru jsou bílá skleněná dělící stěna podél chodby do jednotlivých ambulancí a pracovny a velkoplošná zrcadla na stěnách, která prostor opticky zvětšují, prosvětlují a dělají jej atraktivním.

Z pohledu dispozice je provoz rozdělen na čekárnu s recepcí, na kterou navazuje místnost RTG a sociální zařízení pro pacienty. Propojovací chodbou jsou přístupné 3 zubní ambulance, kancelář, prostor pro technologii, úklid, prostory denní místnosti se sociálním zařízením pro zaměstnance se sprchou, WC, umyvadlem, pračkou. Další prostory obsahují sterilizační místnost, přes kterou je přístupný archiv strojků. Při návrhu se nezapomínalo na funkčnost a nenáročnou udržitelnost hygieny.

Stavební řešení: Ing. arch. Dana Zongorová

Celková plocha prostoru: 174,62 m2

Užitná plocha: 154,65 m2

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše