05.04.2021

IT KANCELÁŘ V PRAZE

Číst více

kategorie:
Interiér roku Somfy

autor a přihlašovatel:

Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Ivan Boroš, EDIT! ARCHITECTS, www.editarchitects.com

Finalista kategorie Interiér roku SOMFY

IT KANCELÁŘ V PRAZE

Byty a podkroví prvorepublikové vily se postupně změnily v kanceláře, které však neměly jednotnou koncepci. Záměrem investora bylo sjednotit interiér tak, aby vzniklo reprezentativní sídlo firmy. Mezi místnostmi byly vytvořeny nové vazby, z každé kanceláře vede cesta do dvou dalších a každé patro nabízí přímý výstup do exteriéru.

Prvorepubliková vila se v posledních dvaceti letech postupně proměnila z objektu pro bydlení v ryze kancelářský objekt. Zásahy, které měly ze tří bytů a podkroví udělat kanceláře, však probíhaly postupně a nerespektovaly jednotnou koncepci. Záměrem investora proto je vilu provozně a vizuálně sjednotit a vytvořit tak reprezentativní sídlo IT firmy.
Návrh bere na vědomí stávající členění objektu a jeho konstrukční limity, zároveň však chce potvrdit vilu jako sídlo jedné kompaktní firmy se silnými vnitřními vazbami. Přicházíme proto s několika jednoduchými dispozičními principy, které vilu propojí od střechy až po zahradu. Tím nejzásadnějším je provozní sjednocení objektu ve všech patrech. Pracuje se vždy v největších a nejsvětlejších místnostech, poslední větší místnost slouží k setkávání. V menších místnostech se
odpočívá, nebo telefonuje. Mezi místnostmi vytváříme nové vazby, z každé kanceláře vede cesta do dvou dalších a z každého patra pak vede přímá úrovňová propojka do exteriéru. Stávající schodiště do podkroví přesouváme nad existující dřevěné schody. I kanceláře v podkroví, doposud zcela nezávislé, se tak mohou aktivně účastnit provozu ve vile.
K potvrzení dispozičního zónování v jednotlivých patrech vytváříme dvojici dřevem obložených stěn, které proběhnou od sklepa až po podkroví. K tomu obnovujeme původní historické detaily, repasujeme dveře, vše ladíme do světlých decentních barev. Následně do prvorepublikově noblesního interiéru vkládáme modré, zelené, žluté a červené schody a další kontrastní prvky, které
potvrdí, že se jedná o sídlo mladé IT firmy.
Návrh se v propojovacích ambicích nezastaví ani o obálku budovy. Půdní prostor se otevírá na samotnou střechu, kde vzniká terasa s výhledem na spodní část Vinohrad. Zároveň v přízemí dojde k otevření vily směrem do zahrady. Ta byla v rámci rekonstrukce, v intencích původního návrhu F.A. Libry, upravena tak, aby mohla sloužit práci a neformálním schůzkám zaměstnanců.

Číst více

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše