VÍTĚZ KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

VÍTĚZ KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

 

REKONSTRUKCE VENKOVSKÉHO OBYDLÍ V JELENSKÉM ÚDOLÍ
Na začátku 19. století bylo v  Jelenském údolí postaveno 30 domů - usedlostí, které sloužily jako zázemí pro rodiny dřevařů. Po II. světové válce byla většina obyvatel vysídlena. Zadání investora bylo vytvořit prostředí navazující na tradiční venkovská stavení, které majitelům nabídne maximalní kontakt s okolní přírodou, dostatek soukromí a komfortní zázemí.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Olga Frydecká a Šárka Martínková Špačková, STUDIO GENS, www.studiogens.cz)

V Jelenském údolí bylo na začátku 19. století postaveno cca 30 domů - usedlostí, které sloužily jako zázemí pro rodiny dřevařů. Po II. válce byla většina obyvatel vysídlena. V padesátých letech byly okolní budovy srovnány se zemí. Rekonstruovaný objekt, byl původní hospodářské stavení, pravděpodobně postavené na konci 19. století. Majitelé stavení koupili v době, kdy bylo po několika necitlivých rekonstrukcích, ve zcela nevyhovujícím technickém stavu. Z původní stavby se dochovaly pouze obvodové stěny. Na obytnou část stavení navazuje dřívější chlev s klenbami a stodola, která zabírá téměř 1/3 půdorysu budovy. Obytné části domu jsou na cca 250m2, ve třech podlažích.

Zadání investora bylo vytvořit prostředí navazující na tradiční venkovská stavení, který majitelům nabídne maximalní kontakt s okolní přírodou, dostatek soukromí a komfortní zázemí. Rekonstrukce se zaměřila na citlivější přeřešení vnějšího pláště objektu, odpovídající požadavkům investora a kriteriím výstavby v NP Šumava, a na úpravy půdorysných řešení obou podlaží.

Došlo k očištění vnitřní dispozice, umožnující velkorysejší zázemí obývací části. Důraz byl kladen na výhledy do okolní krajiny, na propojení s exteriérem. Dispoziční řešení hlavní obytné místnosti a ložnice, bylo podřízeno výhledům z okna. Interiér atmosférou připomíná venkovský historický objekt.  Nová okna se sníženými okenními parapety, dostatečně prosvětlují místnosti, umožňují větší kontakt s venkovním terénem a svojí formou evokují tradiční stavení. Akcentovalo se zachování původních funkčních prvků.

V přízemí a suterénu je použitá šedo-černá kamenná dlažba. Podlahy v ložnicích jsou palubky v postaršeném dubu. Dveře a většina atypického nábytku je v dubovém masivu.V centrální místnosti je navržen průhledový krb, obložený antracitovymi kachlemi s cibulovým reliéfem. Úprava dispozice hlavního obytného prostoru s nikou na lednice a spíží, umožnila vytvořit dostatek úložnych prostorů pro kuchyňske zázemí. Nebylo pak nutné zatěžovat místnost objemnými kuchyňskými skříněmi, lednicí s mrazákem a skladem potravin. Obývací prostor tak pusobí vzdušně a velkoryse.

Koupelny jsou zařízeny konzervativně s odkazem na historizující styl. Navržen je vyzděný sprchový kout, osově umístěná vana s výhledem do krajiny a atypické umyvadlové pulty s kamennou deskou. Sauna a ochlazovací káď se sprchou jsou v suterénu. Díky okolnímu svažitému terénu, je i v této části domu možný kontakt a výstup do okolní krajiny. V okolí domu a na zapraží je použítá stará žulová dlažba.

Cílem návrhu bylo vytvoření interiéru, odrážejícího ducha venkovských obydlí s akcentem na výběr a kombinaci současných a původních materialů. Zásadní byl kontakt s okolní přírodou, dále pak dostatek soukromí a komfortní zázemí, ve kterých mohou obyvatelé trávit čas v širším rodinném kruhu.

30.03.2017