DŮM S MEDOVOU PODLAHOU, IVANOVICE

DŮM S MEDOVOU PODLAHOU, IVANOVICE

 

Zadáním ze strany investora bylo nadčasová funkčnost, jednotný design všech místností a soudobé technické vychytávky. Architekt zvolil jako základní koncept kombinaci hladkých bílých stěn s lakovanými plochami dveří a vestavěného nábytku. Pro zateplení interiéru použil masivní dubovou podlahu v medovém odstínu.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch Petr Skrušný, ARCHITEKTONIKA 3000 s.r.o., www.mensikskrusny.cz)

Byl jsem přizván ke spolupráci, respektive realizaci kompletního interiéru i exteriéru novostavby rodinné vily o velikosti podlahové plochy cca 250 m² v Brně v Ivanovicích. Stavba již byla ve fázi projektové přípravy a o to bylo zadání složitější. Zadání ze strany investora bylo jednoznačné:

  • Nadčasová funkčnost jednotlivých prvků
  • Jednotný design všech místností
  • Soudobé technické vychytávky

Jako základní koncept jsem zvolil kombinaci hladkých, bílých stěn s lakovanými plochami dveří a vestavěného nábytku. Veškeré technické prvky a spotřebiče jsou zabudovány do nábytku a téměř neviditelné. Vše je zalícováno se sádrovými omítkami, dokonce i dřevěné podlahové lišty. Pro zateplení interiéru jsem použil masivní dubovou podlahu v medovém odstínu. K tomuto odstínu byly poté vybrány velkoformátové fotografie s exotickou tématikou na stěny a některé nábytkové solitéry.

Na pracovní desku kuchyně, jídelního stolu a konferenčního stolku jsem použil subtilní betonové desky firmy Gravelli v grafitovém odstínu.

Zcela inovativní je poté způsob osvětlení pracovní desky- na zakázku vyrobené leddiodové, stmívatelné svítidlo a speciální kování posuvných stěn pracovní části kuchyně, kde je možné krycí dvířka zcela zasunout kolmo do stěn. Rovněž kyvná dělící stěna mezi obytným prostorem a chodbou k ložnicím je unikát, neboť je bez bočního uchycení a kyvný mechanismus je zabudován v podlaze a stropu.

Můj požadavek na řešení detailu zasklení výplní otvorů s nulovou tolerancí a bez lišt vyvolal u realizační firmy značnou paniku. Nakonec se vše podařilo

Pro pocit bezpečí a intimity jsem část budovy, respektive střechu předsadil před líc domu, tím vznikl zastřešený prostor, který v letních měsících zvětšuje pobytovou plochu interiéru o další atraktivní prostor, který je však díky masivním nosným pilířům a vhodně zvolenou výsadbou zeleně krytý před zraky potencionálních pozorovatelů.

Se strohou koncepcí interiérů harmonizuje i design exteriéru, kde se uplatňuje kombinace velkoformátového kamenného obkladu s bílou, hladkou omítkou.

15.03.2018