RESTAURACE GRAND, ČÁSLAV

RESTAURACE GRAND, ČÁSLAV

 

V domě ze 16. století v samém centru Čáslavi se nachází hotel Grand. Restaurace ve druhém podlaží nabízí krásný výhled na náměstí. Požadavkem investora při rekonstrukci bylo navrhnout reprezentativní prostředí, kde by se název restaurace stal obrazem interiéru.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ondřej Rychnovský, Luboš Dvořák, Ivana Fialová, Jiří Štekl, DESIGN s.r.o., www.designchotebor.cz)

Hotel Grand se nachází v samotném srdci Čáslavi s restaurací situovanou ve 2.NP s charismatickým výhledem na náměstí. Počátky domu se datují až k létům okolo 1522. Za tu dobu prošel objekt mnoha přestavbami, v nichž si uchovával punc lukrativních prostor a po roce 1989, po privatizaci objektu, zde získal dlouhodobou smlouvu nájemce, pod jehož vedením celý dům chátral.

Město proto odkoupilo celý objekt s cílem obnovit tradici hotelu a nechalo jeho prostory kompletně zrekonstruovat včetně hotelových pokojů a společenského sálu. 

Požadavkem investora bylo navrhnout reprezentativní prostředí, kde by se název restaurace stal obrazem interiéru. Z tohoto hlediska bylo i přistupováno k návrhu interiéru. Při vstupu do restaurace převažuje dojem zabydleného prostoru - pocit, který učiní restauraci příjemnou. 

Půdorysně je celá propojena, liší se však typem posezení: délkou či výškou stolů, typem, barvou nebo výškou židlí. Kromě rozmanité nabídky míst k sezení je zákazníkovi především umožněn přímý pohled na čáslavské náměstí, které zcela jistě zasluhuje pozornost. Velkou výhodou je také propojení restaurace s tanečním sálem hotelu.

Návštěvníka upoutá hlavní motiv v podobě spletených přímek, které dávají dynamickou rozehranost interiéru a poukazují na současný moderní směr. Přímky jsou užity jako hlavní motiv interiéru, které propojují jednotlivé prostory jako celek. Jsou tvořeny zalomenými deskami z černého lesklého materiálu, které jsou osazeny v odskočených polohách a díky takto zvolenému systému vznikají mezi deskami štěrbiny. Tento motiv je užit především na baru restaurace a nábytkových portálech jednotlivých částí.

V interiéru jsou dále integrovány dřevěné lamelové zástěny, které vertikálně člení otevřený prostor. 

Sladěné jemné tóny interiéru doplňují prvky v bílém a černém provedení, které harmonicky kontrastují okrové lazuře na stěnách a hřejivé podobě dřevěných dekorů. Osvětlení restaurační části je tvořeno svítidly ve tvaru zakřiveného elipsoidu v zavěšené nebo přisazené poloze, jež disponují neoslňujícími teplými tóny. Na stěnách jsou instalovány asambláže v podobě zeleně, které osvěží interiér.

 

13.03.2018