NA ZAČÁTKU BYL KOMIKS – ROCKAWAY, PRAHA

NA ZAČÁTKU BYL KOMIKS – ROCKAWAY, PRAHA

 

Mladý rostoucí pracovní kolektiv různých profesí měl rozličné představy o svém pracovním prostředí. A proto první skicy autorky měly podobu malých komiksů, které objasňovaly provozní koncepci kanceláří. Výsledkem byl princip otevřených a polootevřených prostorů pro práci i relaxaci a jejich vzájemné prolínání.

(kategorie: veřejný interiér II; autor: Ing. akad. arch. Kateřina Vávrová; přihlašovatel: GIGA-LINE s.r.o., www.gigaline.cz)

Lidé z Rockaway sami říkají, že je těžké zaškatulkovat to, čím se společnost zabývá  –  pomáhají rozvíjet internetovou ekonomiku, podporují vznik firem s využitím digitálních technologií, e-shopů.

Úkolem bylo navrhnout prostředí pro rostoucí mladý tým pracovně velmi vytížených lidí.  První skici měly podobu malých komiksů, které objasňovaly provozní koncepci - třeba problém, co s bicyklem, na kterém přijedete do práce. V průběhu konzultací návrhu se ujasňovala rozdílná představa členů týmu společnosti - fnančníků, ajťáků a kreativců – o konkrétních pracovních místech. Výsledkem je zrealizovaný princip otevřených a polootevřených prostorů pro práci i relaxaci a jejich vzájemné prolínání.

Prostory kancelářského komplexu na Kavčích Horách, které si společnost pronajala, nabízejí sofistikovaný systém flexibilních prosklených i plných příček. V této části patra budovy však zůstaly po původním nájemci těžko odstranitelné prvky stínění prosklených příček a další „designová rezidua“. Bylo tedy logisticky a ekonomicky žádoucí tyto prvky „zrecyklovat“  a znovu použít -  což bylo dalším bodem zadání.

Princip prolínání funkcí v pracovním prostředí – Living Office – zde získal konkrétní podobu:

jsou zde pracovní místa pro soustředěnou činnost za prosklenou příčkou, kterou je možno zaclonit závěsy s využitím pojezdů, které byly součástí stávajícího podhledu.

Jsou zde místa pro týmovou práci v otevřeném prostoru, jejichž výbavou jsou nové atypické „telefonní úkryty“.

Hlavní roli společného prostoru však získala kuchyňka s velkým barovým pultem, který se může stát místem pracovní schůzky, týmové porady, pro někoho místem kreativní práce s notebookem u hrnku kávy. Celek tvoří interiérové prvky nové i původní sjednocené střídmou šedobílou barevností s přírodním dřevem a tmavými detaily v podobě černých linií.

Ze spolupráce s týmem Rockaway vzešlo jednotící grafické pojetí interiéru. Vyjádřením pohybu

od myšlenky k nápadu je změť linek, které se kříží, spojují do sítě. Síť jako symbol digitálního prostoru.

Realizaci celého prostoru prováděla firma GIGA-Line s.r.o., stejně tak jako předchozí etapy v roce 2014 i 2015.

Jednalo o úpravu prostor po bývalém nájemci, která spočívala v doplnění technologií a skleněných příček, pokládka podlahové krytiny marmolea, které bylo instalováno i na zeď kvůli ochraně v místech zavěšení kol. Nábytek na míru, výstavba telefonních budek s protihlukovým materiálem BuzziSkin.

07.03.2019