HÁJENKA, RODINNÝ DŮM PRAHA

HÁJENKA, RODINNÝ DŮM PRAHA

 

Domek stojí na okraji Prahy, ve staré zástavbě, která probíhá pouze po jedné straně ulice, na druhé straně je les. Od začátku bylo jasné, že dům z roku 1965, kterému majitelé vzhledem k exteriéru a lokalitě začali říkat „Hájenka“, musí projít rozsáhlou rekonstrukcí, tak aby vyhovoval požadavkům čtyřčlenné rodiny.
(kategorie: rekonstrukce; autor: Kateřina Horská, studio X, s. r. o., www.studiox.cz; přihlašovatel: studio X, s. r. o., www.studiox.cz)

Přáním investorů na architekty Vojtěcha Hyblera a Davida Dvořáka ze studia Archport bylo zachování vizuálního pohledu na Hájenku z ulice a naopak úprava zadní části. Původní užitná plocha 159 m2 s dispozicí 3+1 byla upravena na 203 m2 a dispozici 4+1. Zvětšení obytné plochy bylo dosaženo přístavbou s výhledem a přímým výstupem do zahrady.

Návrh a kompletní zařízení interiéru bylo svěřeno studiu X, designérce Kateřině Horské. Nejdůležitějším úkolem bylo zařídit prostor o velikosti 60 m2, do kterého se musela vejít kuchyň, jídelní kout, obývací pokoj a zároveň i pracovna rodičů. Dvě třetiny tohoto prostoru s šestimetrovým antracitovým oknem na jih a krbovými kamny jsou na úrovni terénu, tj. o 80 cm níže než zbývající část 1. nadzemního podlaží. Rozdíl je vyrovnán třemi schody, které zároveň slouží k sezení, když se sejde více přátel. V druhé části místnosti je potom kuchyňská linka a jídelní kout, kterému vévodí kompozice světel Shadow společně s ikonickými židlemi Eames.

Na osvětlení je v celém domě kladen velký důraz. Designérka vybrala osvětlení Puri, které v různých velikostech, zabudované v sádrokartonových podhledech v celém domě, díky svému jednoduchému designu s interiérem přirozeně splývá. Hlavním materiálem v interiéru je bělený dub, který byl použit nejenom na podlahy, ale i při výrobě veškerého nábytku na míru – knihoven, zde v kombinaci s černými kovovými stojnami, a také v kuchyňské lince v kombinaci s černým a medovým sklem. Jako barevný akcent pak Kateřina Horská použila petrolejovou barvu v podobě zrepasovaného trubkového křesílka, koupeného v bazaru.

Schodiště do 2. nadzemního podlaží je osvětleno kulatým oknem – „podpisem“ architektonického studia, kterému se do horního patra podařilo umístit koupelnu dětí a jejich dvě ložnice. Ty jsou v základu vybaveny nábytkem a světly z IKEA, s doplňky, obrazy a texty vytvořenými dle přání jejich obyvatel. Příjemnou atmosféru studentských pokojů dotváří francouzská a střešní okna s výhledem do korun stromů.

Majitelé jsou spokojeni s tím, že zůstal zachován původní vzhled domu, zatímco v interiéru se tvůrcům podařilo vytvořit moderní a vzdušný prostor.

11.03.2016