FINALISTA KATEGORIE - VEŘEJNÝ INTERIÉR II

FINALISTA KATEGORIE - VEŘEJNÝ INTERIÉR II

 

KANCELÁŘE V BÝVALÉ TRAFOSTANICI, PRAHA
Sídlo produkční společnosti Stillking Films se nachází ve staré funkcionalistické budově v areálu barrandovských ateliérů. Velkorysý kancelářský prostor bylo nutné po 20 letech přizpůsobit novým potřebám tak, aby se nevytratil existující industriální ráz celého interiéru. Investor dal zelenou zajímavé jednopodlažní vestavbě patra, která prostor oživila.
(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Ing. Mgr. Akad. arch. Adam Slabý, Ing. arch. Petr Holada a Ing. arch. Lucie Náhlovská, SLABY ARCHITECTS s.r.o., www.slabyarchitects.com)

Interiér kanceláří se nachází ve staré funkcionalistické budově od architekta Maxe Urbana v areálu barrandovských atelierů, která sloužila jako trafostanice. Byla to jedna z prvních budov areálu. V interiéru se zachovalo celkové uspořádaní i s jedním elektrotechnickým strojem. Po revoluci v 90tých letech byli v této  budově zřízeny kanceláře produkční společnosti Stillking Films. Interiér navrhl David Kopecký ve funkcionalistickém stylu pomocí skla a kovu. Na tu dobu velice hodnotný projekt. Po zhruba 20 letech bylo potřeba interiér přizpůsobit  novým současným potřebám klienta.

Vzhledem k tomu, že bylo potřeba vytvořit novou funkční plochu, tak bylo jediné řešení a to využít celkového objemu budovy, který je díky své 6 metrové světlé výšce ohromný. Nechtěli jsme však zničit celkový velkorysý dojem prostoru trafostanice a tak jsme navrhli doprostřed jednopodlažní vestavbu. Původním záměrem bylo vytvořit v prostoru vetřelce. Z tohoto záměru z části sešlo neb jsme přizpůsobili estetiku celkovému interiéru. Interiér byl pojat v industriálním stylu.

Prostor kanceláří je vytvořen  vstupem s toaletami, hlavní velkou místností se 6m světlou výškou navazující na nižší trakt budovy o celkové výměře 350m2.V hlavní místnosti  se nachází vestavba s dvěma zasedačkami a hlavním pracovním prostorem. V patře vestavby se nachází lounge  s jednacím stolem. V nižším traktu je hlavní zasedačka, kanceláře vedení společnosti a zázemí.

Jak již bylo napsáno hlavní estetikou je industriální nádech. Bylo to hlavně z důvodu originality samotné budovy a její náplně. Industriální výraz jsme chtěli rozbít hřejivým teplým dojmem a naladit se tak na domácí klidnou atmosféru. Vytvoření domácí pracovní atmosféry bylo  též zadání klienta. Kanceláře jsou často využívány krátkodobě, mimo stálých pracovníků, spolupracovníky z celého světa. Hlavním materiálem interiéru je dřevo. Na nábytek jsme použili dub a na podlahu a obklady modřín. Aby šli dřeviny k sobě , tak jsme modřín natřeli krycí barvou. Dalším materiálem byl kov použit též v přírodní i lakové úpravě. Důležitou roli v interiéru hraje osvětlení. Jelikož je prostor obehnán velkými okny s drátosklem tak o denní osvětlení není nouze. Naopak bylo potřeba odclonit prostor pomocí velkých screenových rolet ve světlé barvě. Pro umělé osvětlení bylo použito kombinace led osvětlení  a klasické žárovky, která vytváří měkkou atmosféru.

30.03.2017