FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

 

FUNKCIONALISTICKÁ VILA NA BABĚ, PRAHA

Autoři navrhli rekonstrukci funkcionalistického domu od architekta Fr. Kerharta tak, aby významně nezměnili hmotu domu a fasády. Původní dispozice byla v některých částech domu komplikovaná, bylo nutné prostor vyčistit a odstranit zásahy z dob minulých. V interiéru je materiálově zachovaná čistota, jednoduchost a funkcionalistický duch domu.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Magdalena Rochová a Ing. arch. Radek Jaroušek, JRA JAROUŠEK ROCHOVÁ ARCHITEKTI, www.jra.cz)

Když se na náš ateliér obrátili majitelé funkcionalistického domu od architekta Františka Kerharta, abychom pro ně zpracovali návrh rekonstrukce, byli jsme velmi rádi za tuto příležitost. Lokalita, kde se dům nachází patří k nejvýznamnějším příkladům českého modernismu a meziválečné avantgardy. Jedná se z hlediska meziválečné architektury o jedinečnou lokalitu ztvárňující ideje bydlení 30.let 20.století. Plánování osady se datuje od roku 1928 – 1932. Dům byl postaven v letech 1933 -1934 pro rodinu Jana Košťála.

Urbanistické řešení lokality navrhl architekt Pavel Janák. Jednalo se o koncept střídavého zastavění šachovnicovou zástavbou umožňující neopakovatelné výhledy na Prahu pro každý dům v osadě.

POPIS ÚPRAV

POZEMEK

Jedním z nejdůležitějších záměrům našeho návrhu je propojení zahrady a domu, které bylo původně pouze symbolické malými dveřmi na východní terasu. Stav okolí domu byl nepatřičný ke kvalitě a duchu místa. Terénní nerovnosti hlavně před domem v jižní části pozemku a kvalita východních teras navazujících na obytné patro byly nevyhovující. Jako by si žil objekt a zahrada jiným životem.

Upravili jsme jižní část zahrady před domem a snížili ji na úroveň 1.PP, tak vzniklo polozapuštěné patio vymezené opěrnými zídkami a propojené se zahradou pomocí vyrovnávajících schodišť.

Z východní strany na patio navazuje vodní prvek, kolem něho se vine schodiště směrem k dvojúrovňové východní terase. Původní terény východní terasy byly ponechány. Nově byly propojeny bočními velkorysými schodišti, které propojuje výškové rozdíly terénu v jižní a severní části pozemku. Schodiště, velkoformátová dlažba, opěrné zídky jsou provedeny z betonového prefabrikátu v jednotné úpravě.

HMOTA

Hlavním záměr návrhu bylo významně neměnit hmotu domu a fasády. Chtěli jsme domu ponechat z exteriéru co nejvíce původnosti. Jedinou viditelnou změnou hmoty domu byla drobná úprava velikosti střešní nástavby v 3.NP. Nástavbu jsme mírně zvětšili a zopakovali tenkou střešní přesazenou konzolu. Východní fasádu a prostory v 1.NP jsme nově propojili se zahradou velkým oknem. Výhledy z objektu byly původně orientovány pouze směrem na jih, na malou část pozemku. Z důvodu co nejmenšího zásahu do výrazu domu bylo zvoleno zasklení z tenkých ocelových profilů s obdélníkovým rastrem, které je typické pro domy na Babě. Jižní fasádě jsme ponechali pásová okna v 1.NP a v 2.NP.

INTERIER

DISPOZICE

Původní stav dispozic byl v některých částech domu komplikovaný a zanesený zásahy z dob minulých. Návrhem jsme dispozice vyčistili. Zůstala zachována z velké části struktura využití pater a pozice obytných místností.

Schodiště jsme ponechali v původní pozici. Došlo ke změně nástupů na schodiště. Původní schodiště v domě bylo komplikované a v minulosti měněné. Nově jsme zkopírovali polohu schodiště do stejné pozice ve všech patrech, tak jak to bylo původně mezi 1.NP a 2.NP. Vznikla tak jasná vertikála propojující všechna patra domu.

1.NP – obytné patro:

Zůstala poloha vstupu a zádveří, které jsme propojili dveřmi na celou šířku a výšku otvoru s halou.  Hala je od hlavního prostoru oddělena blokem šatních skříní. Na druhé straně je pod podlouhlým oknem umístěna komoda pro přezutí. Z haly lze vyjít dvěma směry. Směrem na východ vcházíme kolem schodiště do nového obytného prostoru. Směrem na západ po dvou vyrovnávacích schůdkách vycházíme na podestu, kde je umístěn vstup na wc a do jídelní části obytného prostoru.

V hlavním obytném prostoru jsme propojili původní prostory kuchyně, jídelny, obývacího pokoje a schodiště v jeden prostor. Nové členění prostoru dovolilo nové průhledy a prosvětlení interiéru ze všech světových stran. 

Prostor byl návrhem rozdělen na dvě úrovně. Jídelní část v západní části dispozice je o dva stupně výše než obývací část a kuchyň. Jídelna má svůj jasně vymezený prostor s pásovými okny na západní stěně, přitom ale zůstává součástí hlavního prostoru. Ve středu místnosti je umístěna kuchyně, která je tvořena vysokým boxem přiléhající na šatní skříně haly. V tomto boxu je za kapsově zasunovacími dveřmi umístěna kuchyňská deska s dřezem včetně spotřebičů. V prostoru stojí jednoduchý box ostrůvku, který slouží pro vaření. Ve východní části dispozice je obývací část propojena s prostorem schodiště.

Schodiště je provedeno nově. Stává se součástí prostoru a tvarově ho oživuje.

Zajímavým prvkem je použití rastru průvlaků, které logicky vymezují jednotlivé prostory obytného patra a dodávají prostoru členitost.

1.PP – obytné a servisní patro:

Došlo ke sjednocení úrovně patra na jednu. Ve sníženém přízemí vstupujeme ze schodiště do haly. Odtud můžeme pokračovat do všech místností patra. Je zde vstup do podzemní přístavby, na wc a do koupelny s parním boxem. Hala je na celou šířku a výšku prosklená směrem na jih do nového velkého pokoje. Obytný pokoj je dominantou patra, je propojen okny s nově vzniklým patiem.

2.NP – ložnicové patro:

Po schodišti vstupujeme do haly, ze které jsou přístupny všechny místnosti patra.

Zůstává zachována poloha a tvar původních ložnic v jižní části dispozice, včetně vstupu do nich přes šatní boxy. Dveře do místností jsou „skrytě“ zakomponovány do sestavy šatních skříní. V západní části vznikla velká hlavní koupelna, která slouží i pro ložnici v 3.NP.

3.NP – terasové patro:

Po schodišti vystoupáme až do střešního patra. Vstoupíme do ložnice s velkým jižním prosklením na terasu. Na prostor ložnice navazuje původní rozlehlá terasa s nádhernými výhledy.

MATERIÁLY

V interiéru jsme chtěli materiálově zachovat čistotu, jednoduchost a funkcionalistický duch domu. Představovali jsme si, jak by původní funkcionalistický architekt domu pracoval s možnostmi současných materiálů. Také díky vkusu a vzdělanosti klienta jsme mohli použít nové a fantastické materiály.

Povrchy

V interiéru jsme použili vnitřní lité podlahy na bázi přírodních pryskyřic, díky zpracování holandskou firmou se dosáhlo skvělých detailů. Tato podlaha evokuje přírodní kaučukovou podlahu, která byla ve funkcionalismu používaná.

Na stěnách je ve vstupu a spodní obytné místnosti použito obložení z zbroušeného mramoru, kde jsme přímo na míru vymysleli rozložení a hru různých formátů kamene a černých profilů.

Na obklady koupelen byl navržen recyklovaný materiál ze zbytků odpadu mramoru, kdy pro každou koupelnu byl navržen specifický vzor skládání.

Výplně vnějších otvorů

Původní okna byla velice subtilní. Původní okna nebylo možno repasovat, neboť byla v havarijním stavu. Po průzkumu možnosti vyrobení subtilních dřevěných konstrukcí jsme s odborníky došli k závěru, že není možno vyrobit repliku tohoto systému. Při porovnání i toho v současnosti nejsubtilnějšího řešení jsme se dostali k rámům, které byly 35 mm tlustší než původní rámy. Fasády by s takto silnými profily ztratily svoji lehkost a eleganci.

Pro úzká výklopná okna jsme navrhli použití hliníkového profilu se skrytým rámem v tmavě šedé.

U pásových oken v 1.NP a 2.NP a nových oken v 1.PP. a 3.NP. u jižní a západní fasády jsme navrhli okenní systém SKYFRAME 2 s izolačním dvojsklem v antracitové barvě rámu. Před všemi okny v interiéru jsou zapuštěny rolety.

Vnitřní výplně otvorů

Vstupní dveře ze zádveří a prosklení haly a pokoje v 1.PP bylo provedeno z tenkých rámů Rimadesio. Ostatní plné dveře vychází z původních dveří, jsou bezfalcové na celou výšku místnosti se skrytou zárubní. Dveře mají speciální skryté průběžné madlo pro otevření, díky kterému je docíleno splynutí dveří ve stěnách s dveřmi vestavných skříní.

Osvětlení

Celým domem prochází lineární a bodové světla od firmy Flos  Díky světlům Running magnet, které kombinují lineárních linky se spoty se docílilo proměnného osvětlení interiéru.

Schodiště

Schodiště je novou dominantou a  „sochou“ v prostoru. Jednolitý blok schodiště, kde jsou ze stejného materiálu  provedeny stupně a zábradlí.

Nábytek

Veškerý nábytek byl proveden dle našeho autorského návrhu. Vestavěné skříně přístupné ze dvou stran vytváří oddělující stěny. Kuchyňské sestavy a skříně je možno proměňovat „zmizením“ dveří do kapes. Do vestavěných skříní jsou integrovány klimatizační jednotky. V dětských pokojí jsou navrženy sestavy pracovního stolu, polic a komod v odlišných barvách. Speciální úchytky pro skříně a kuchyně se vyráběli dle našeho návrhu z hliníku v černém eloxu.

Vybraná pohovka do hlavního prostoru Toot od Cassiny, provázela projekt již od studie, kdy jsme ji pro projekt vybrali.

V koupelnách jsme na navrhli sestavy umyvadlových pultů a lineárních baterií, které dohromady se vzory recyklovaného mramorového obkladu dobře fungují.

03.04.2019