FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

FINALISTA KATEGORIE - SOUKROMÝ INTERIÉR REKONSTRUKCE

 

CHLAPSKÝ BYT S KOLEM, PRAHA
Architekti měli za úkol vytvořit chlapský byt  bez zbytečných kudrlinek, použít přírodní materiály a barevnost držet v neutrálních tónech s akcentem k šedé. Klient dočasně pobýval za oceánem, a proto s ním komunikovali pouze přes Skype. Společně zvládli na dálku vytvořit dispozičně zajímavý interiér, kde je možné zaparkovat i kolo.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Miroslav Stach a Ing. Arch Jana Pavelcová, BOQ ARCHITEKTI s.r.o., www.boqarchitekti.cz)

Když se sejde architekt a investor, kteří si vzájemně sedí, je to vždy výhra. A to pro obě strany. Klient má bydlení, které mu ve všech směrech vyhovuje, architekt má realizaci, za kterou si stojí a nebojí se ji ukázat světu.

Klient firmu kontaktoval doslova za pět minut dvanáct – den před odletem na 4 měsíční pracovní cestu do zahraničí. Zadání znělo jasně - chlapský byt  bez zbytečných kudrlinek, přírodní materiály, barevnost neutrální s akcentem k šedé. Potřeba zajistit obývací část oddělenou od spaní, pracovní místo, vyřešit kuchyni s jídelní částí tak, aby fungovala. Umět zaparkovat kolo. To vše na ploše cca 36 m2. Klient měl základní představu, kde by se která funkce měla nacházet, ale té jsme se příliš nedrželi.

Představení návrhu probíhalo přes skype přes oceán. Klientovu představu o rozmístění dispozice architekti převrátili naruby, a on byl přes počáteční překvapení z řešení velmi nadšený.

Byt byl ve své původní dispozici rozdělen na dvě oddělené průchozí místnosti. Vzhledem k tomu, že byt byl developerem čerstvě rekonstruován do této podoby, společně se rozhodli, že nemá smysl pouštět se do nějakých zásadnějších dispozičních změn spočívajících v ubourání dělicí stěny. Pracovali tedy na podkladu stávajícího dispozičního řešení.

Ve vstupní části je navržen jednoduchý botník, nad kterým je instalován držák na kolo, a je zde ještě uvažováno s háčky pro pověšení svršků.

Vstupuje se do kuchyně s jídelnou, kde si architekti i přes poměrně malé rozměry dovolili navrhnout ostrůvek. Funguje jako takový středobod celé místnosti. Nabízí dostatečný prostor pro vaření, navíc je prodloužený a vytváří tak jídelní část ve stejné úrovni. Sezení je řešeno vyvýšenými barovými židličkami. Při vaření je tak klient otočený směrem do místnosti, má výhled z okna ven a nemusí se k hostům otáčet zády. Na stěně je umístěn podsvícený policový systém, kterým bude umocněn "barový" dojem celé kuchyně. Počítá se zde s vystavením sklenic a dalšího nádobí. V rohu této místnosti je malý kout s kulatým oknem, který využili jako komoru pro umístění zavazadel a větších předmětů. Tento koutek je od zbytku místnosti oddělen posuvným panelem.

Ve druhé místnosti se nachází obývací pokoj s ložnicí. Vzhledem k tomu, že klient má pracovně velmi nepravidelný režim, který se příliš neohlíží na denní/noční dobu, rozhodli se architekti tuto místnost předělit posuvnými panely a místo na spaní tak v případě potřeby úplně oddělit od obývací části a tím zajistit klid na odpočinek i během dne, aniž by to mělo zásadní vliv na režim jeho partnerky. Tato dělicí stěna je v jedné části prosklená, aby se, pokud si klient přeje, mohlo do ložnice dostat ranní slunko. V opačném případě jsou okna vybavena zatemňovacími roletami tmavé barvy. V ložnici se nachází šatní skříň a za postelí je ještě úložný prostor pro umístění peřin. Pracovní místo je navrženo u okna, jedná se o jednoduchou sestavu stolu s nízkým šuplíkem, který "je položen" na skříňce s výklopem.

Obývací pokoj je vybaven jednoduchou pohovkou šedé barvy a konferenčním stolečkem. V úrovni dělicí příčky je uvažováno s instalací projekčního plátna se zpětnou projekcí, která zajistí možnost sledování filmů jak z obýváku, tak z ložnice.

Materiálově je interier řešen v kombinaci bílého Thermopalu, dřevěných prvků - dub přírodní s olejovaným povrchem, a šedých kompaktních desek Fundermax s hliníkovou vložkou, která ve svém detailu - v hraně - vytváří zajímavý efekt. Obvodové stěny jsou obloženy bílým lícovým zdivem. Původně chtěli sundat omítky a dostat se tak na cihlu, ale vzhledem k tomu, že byt byl čerstvě po rekonstrukci, klient upřednostňoval čistší řešení a stěny se nechaly obložit lícovým zdivem, které je potom natřeno na bílo. Doplňky byly vybrány rovněž v této barevnosti, použili jsme zejména výrobky kandinávského designu - ve dřevě či v šedé barvě.

30.03.2017