BUNGALOV „MEZI STROMY“

BUNGALOV „MEZI STROMY“

 

Ve velkém ovocném sadu si majitelé nechali postavit přízemní dům, který se skládá ze dvou částí. Mezi nimi je volný prostor, ve kterém vyroste strom a všichni jej uvidí průhledem z obývacího pokoje. Téma stromy je také vneseno do samotného interiéru. Interiér nese moderní pojetí, ale se zachováním surovosti materiálů.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Zuzana Schubertová, EPES RÁDES, s.r.o., www.epesrades.cz)

Jedná se o bungalov ve velkém ovocném sadu 5000 m2 v lokalitě Praha-východ. Tento bungalov jsem navrhovala od začátku i jako projekt domu, tj. rozmístění a skladbu jednotlivých místností. Skládá se ze dvou obdélníkových částí. Mezi nimi je volný prostor, ve kterém poroste strom a člověk se tak na něj bude moct dívat průhledem z obývacího pokoje. Je to vidět na některých fotografiích obývacího pokoje i na půdorysu, viz. příloha. Akorát, bohužel právě zahrada i fasáda domu nejsou zatím hotové :-( Je to ještě v procesu a venkovní práce ještě pokračují.
Téma stromy je také vneseno i do samotného interiéru (kmeny). Dominantou je také velkoformátová tapeta s fotografií rukou všech členů rodiny, včetně psí tlapky, jak vkládají do základů domu dřevěné srdce se vzkazem: „Nechť tento dům vždy provází láska, zdraví a porozumění. Ať jsou šťastni Ti, co zde budou přebývat, napříč generacemi“ :-) – viz. příloha
Interiér se nese v moderním pojetí, ale se zachováním surovosti materiálů, betonové stropy jsou záměrně neupravené s ponechanou kresbou. Podlaha je dřevěná s ponechanými suky a „nedokonalostmi“, tak jak dřevo vytvořila příroda. Kuchyňská linka je v kombinaci bílé a dubové dýhy. Čistotu tvarů ozvlášťňují kokedamy, které visí v nice nad pracovní deskou. V interiéru je hodně stromů a rostlin, aby příroda z venku přirozeně „vplula“ i dovnitř a vše se vzájemně propojilo.  Hodně jsem kladla důraz i na nepřímé osvětlení interiéru - LED pásky, lampy, svícny. Ve středu samotného obývacího pokoje se nachází třístranný krb, aby pohled na oheň byl vidět ze všech stran. Povrchová úprava krbu je tmavě šedá dekorativní stěrka.  Celý obývací prostor je prosklený do tvaru L, aby výhled do sadu a na rostoucí strom mezi dvěma částmi domu byl vlastně součástí interiéru. Celá čelní strana oken (HS Portal) se dá odsunout a vznikne tak vlastně úplně propojení člověka s přírodou.

A tak doufám, že se Vám interiér bude líbit… J

 

28.02.2019