ATRIOVÝ RODINNÝ DŮM, BRNO

ATRIOVÝ RODINNÝ DŮM, BRNO

 

Developerský projekt 9-ti stejných atriových rodinných domů je zajímavě umístěn ve svahu. V domě je několik úrovní obytných ploch a zajímavé atrium. Celá realizace je svým pojetím hodně osobitá. Misto televize je v obývacím pokoji umístěn krb. Ve dvou místnostech je úmyslně navržen zcela jiný styl interiéru, což celkový koncept příjemně osvěžuje.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Jiří Vlček, www.bvarchitekti.cz)

Jedná se o developerský projekt 9 ti stejných atriových rd ve svahu s poměrně složitým a velmi zajímavě řešeným umístěním do terénu-v domě je několik úrovní obytných ploch. V domě je umístěno atrium, které skýtá svým majitelům krásnou zahradu a soukromí, které je často při bydlení ve městě složitě realizovatelné. Na projektu jsou použity ušlechtilé materiály - kámen,sklo,dřevo,beton. Celá realizace je svým pojetím díky klientovi hodně osobitá a autory baví, takové interiery si pamatujeme.

Majitelé jsou manželé ve středním věku, původně bydleli v bytě s dvěmi terasami,který jim také navrhovali, takže autoři klienty již znali. Jejich záliby jsou botanika, literatura a umění. Spolupráce byla velmi příjemná a s těmito klienty  vždy hodně přínosná. Celý interier je právě díky nim velmi osobitý,takový nekonformní. Šlo o mmj.zakonponování starších kusů nábytku do jinak moderního interieru, tahle kombinace se povedla a je to zase něco jiného. Zajímavostí je, že pro tohoto klienta arcjitekti vždy neumísťují televizi do obývacího pokoje (namísto televize v obývacím pokoji dominuje krb), ale do jiného pokoje, který pak nazývají tv místnost. Tu v tomto případě pojednali jako chalet. Jinou místnost pak po dohodě navrhli ve stylu provence a tím interier osvěžili. Ostatní prostory se již nesou ve stejném a prolínajícím se designu. Velkou zálibou klienta je zahrada a rostliny vůbec, byla jim věnována velká pozornost a jejich motiv se prolíná v celém domě - například na závěsech, polštářích, doplňcích atd. Další zálibou, která se odráží v interieru je literatura. Knih bylo opravdu mnoho, ale podařilo se jim dát řád a příjemně zabydlují vzniklé prostory. Úkolem bylo také do prostor umístit obrazy,což bylo bezvadné, protože se v interieru nachází poměrně velké plochy stěn i přes dvě patra. Co se týká dispozice, oproti původnímu projektu se přece jen liší-například v chodbě se měnila poloha mnoha příček a chodbu poté využili kompletně jako skrytý úložný prostor -  v této stěně jsou pak schované dveře do jednotlivých místností, chodba je pak vybavena střešními světlovody. Architekti také kompletně měnili el.vývody osvětlení.

“Zajímavé je, jak jsme již zmiňovali zakomponování celého domu do vnějšího extravilánu, velmi příjemným prvkem je atrium uprostřed domu, do kterého jsou vstupy ze všech obytných místností, to je velká deviza domu a bydlení v něm.samotné atrium je také ve svahu,který kopíruje zeleň a linka zeleně tak pohledově protkává celý dům. Důležitým faktorem je také velice dobré prosvětlení denním světlem všech obytnýchn místností.co se týká stínění, použili jsme tentokrát ne žaluzie, ale rolety - bezvadný je jak minimalistický rozměr návinu, tak jejich svižný chod při ovládání,” dodává architekt

Použité materiály: 

Třívrstvá dyhovaná podlaha kahrs, povrch olej

Keramické dlažba/obklady porcelanosa

Zařizovací předměty catalano

Nábytek lak mat/lesk

Zábradlí, posuvné stěny kalené sklo, nerezové bodové uchycení

Osvětlení artemide, deltalight

Betonový jídelní stůl

Koberce stepevi

Postel hastens

Atrium na podlaze travertinové desky, impregnováno

Kuchyně pd technistone

Spotřebiče miele

Podlahové vytápění, koupelna radiátory

02.03.2017