RUZYŇSKÝ DŮM SE SKÁLOU, PRAHA

RUZYŇSKÝ DŮM SE SKÁLOU, PRAHA

 

Při kompletní rekonstrukci domu zůstaly vzhledem ke špatnému stavu konstrukcí jen obvodové zdi a jeden strop. Po rekonstrukci se do domu dostalo více přirozeného osvětlení všech prostor. Interiér je jednoduchý a praktický, kombinuje světlý dekor dřeva a bílé stěny, které jsou oživeny barevnými akcenty.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch Michal Schwarz, RANGHERKA 5 s.r.o., www.rangherka5.cz)

Návrh interiéru vznikl jako součást projektu rodinného domu pro soukromé investory. Technicky se jedná o rekonstrukci, ale vzhledem ke špatnému stavu konstrukcí zůstaly původní pouze obvodové zdi a jeden strop. Dům se nachází na zajímavé, ovšem velmi specifické parcele, s malou zahrádkou ukončenou svislou pískovcovou skálou. Zároveň je z obou stran těsně obestavěn. Z těchto důvodů bylo jedním ze základních požadavků zadání zajištění dostatečného a zajímavého přirozeného osvětlení všech prostor. Spolu s přirozenou snahou o intimitu vnitřku i zahrady, avšak při zachování maximálního výhledu na dominantu zahrady- skálu, měl být interiér také pokud možno jednoduchý a praktický.

Obytný prostor je rozložený do tří poměrně nevelkých pater a hlavní okenní otvory jsou všechny směrem na jih, do zahrady. Část světla se do přízemí dostává také střešním prosklením bočních nik, ve kterých je lavice v předsíní a kuchyňská linka v obývacím prostoru.

Protože v přízemí bylo nezbytné zachovat původní garáž, schodiště do patra běží podél zahradní fasády. Prostor schodiště, díky velkorysému oknu nad sebou, tím slouží pro prosvětlení zadní části obýváku a až z předsíně je přes toto okno vidět na horní část skalní stěny. Součástí tělesa schodiště je také krb, který velkou nahřívanou plochou opatřenou dřevěnou deskou může evokovat prastaré pece s lavicemi či místy na spaní. Ocelový komín je přiznaně vedený prostorem vedle schodiště, volně přes dvě patra.

V přízemí je, kromě garáže a předsíně, především  obývací pokoj s kuchyňským koutem, okenní stěnou je interier propojen do zahrádky s terasou skrytou pod pergolou. V patře je pak ložnice s malou šatnou a hlavní koupelna. Protože koupelna se nachází v centru půdorysu, je přirozené osvětlení zajištěno prosklením v celé délce  příčky ke schodišti. Matné dvojsklo (ve složení které zajišťuje dostatečnou protihlukovou izolaci) je ze strany schodišti osazeno bez rámu do líce omítky, ze strany koupelny je pak po celé délce police na drobnosti. Do podkroví vede zakřivené schodiště  podél západní zdi a jsou zde umístěny další dva menší pokoje a druhá koupelna.

Podlahy v celé obytné části přízemí jsou z hlazeného betonu (ve kterém je položeno podlahové topení) a v obou horních patrech jsou podlahy z dubových palubek- vždy v kuse na celou délku místnosti. V koupelnách je keramická dlažba s šedomodrým vzorem. Téměř veškerý vestavěný nábytek je vyroben z březové překližky- multiplexu, povrchově upravené olejem. Na dvířkách jsou kožené chytky, deska kuchyňské linky je z černé žuly, deska pod umyvadlem z bílého mramoru. Schodiště a stěny koupelen jsou opatřeny vápennou stěrkou, na schodech tmavě šedou v koupelnách světle krémovou.

02.03.2019