16.03.2022

SPÁLENÝ MLÝN

Číst více

kategorie:
Soukromý interiér (rekonstrukce)

autor a přihlašovatel:

Aleš Lapka, Petr Kolář, spolupráce: Tomáš Novák, Tomáš Havlíček, Ivo Bartoněk, Roman Polehla, Iva Adamů, ADR s.r.o., www.adr.cz

fotograf:
Filip Šlapal

Vítěz kategorie Cena novinářů Finalista kategorie rekonstrukce

SPÁLENÝ MLÝN

Iniciátorem rekonstrukce byli potomci původních majitelů, kteří tuto budovu převzali ve velmi špatném technickém stavu. Jejich záměrem bylo proměnit cenné budovy v příjemné, moderní bydlení s respektem k různorodému charakteru hospodářských i obytných částí a ve vazbě na unikátní přírodní okolí. 

Spálený mlýn se nachází v údolí potoka Vrchlice na historické Svatojakubské cestě vedoucí mezi Vlašimí a Broumovem, která v tomto místě prochází malebným údolím lemovaným historickými mlýny mezi nádrží Velký rybník a centrem Kutné Hory. Místem prochází také jižní okruh Stříbrné naučné stezky.  Spálený mlýn je nejvýše umístěným objektem proti proudu potoka Vrchlice a jeho historie sahá až do počátku 14. stol.

Iniciátorem rekonstrukce byli potomci původních majitelů, kteří tuto budovu převzali ve velmi špatném technickém stavu. Jejich záměrem bylo proměnit cenné budovy v příjemné, moderní bydlení s respektem k různorodému charakteru hospodářských i obytných částí a ve vazbě na unikátní přírodní okolí.  

Areál je tvořen dvěma pravoúhlými, vzájemně pootočenými trakty s neuzavřeným nádvořím. V příjezdu stojí stodola, která ohraničuje nádvoří směrem od jihovýchodu a v současnosti slouží pro parkování a ukládání techniky. Na stodolu kolmo navazuje dvoupodlažní objekt původní pekárny. V té je velká společenská místnost a byt správce. Druhý trakt je obytný a je rozdělen na hostinskou část situovanou do původního obytného domu a domácí část umístěnou do objektu bývalé mlýnice. K té je připojena novostavba se zázemím pro relaxaci. Ze severozápadní strany navazuje na mlýnici rybník založený v místě původního náhonu. Součástí rekonstrukce byla i revitalizace dlouhodobě zanedbané zeleně a obnova cest na rozlehlých okolních pozemcích.

Různorodost interiérů respektuje individuální charakter a funkce jednotlivých objektů. Velkoryse pojednaný obytný prostor ve staré mlýnici, otevřený přes tři podlaží až do krovu, ohromí svou výškou. Přes svou rozměrnost však působí příjemně a zabydleně díky použitým materiálům a zvolené prostorové kompozici. Volný prostor dává vyniknout jak původnímu odkrytému zdivu, tak moderní vestavbě, jejíž základem jsou válcované ocelové nosníky, masivní dřevěné trámy a sklo. Na hlavní prostor mlýnice navazuje moderně pojatá relaxační část s pohledovými betony a vinylovou podlahou. Velké prosklené plochy emotivně komunikují s okolní přírodní scenérií, která se tak stává nedílnou součástí interiéru mlýnice. V objektu bývalé pekárny, na protější straně dvora, je společenská místnost. Artefakty původního vybavení zde doplňují jednoduchý, industriální charakter vnitřního vybavení. S moderně vybavenou mlýnicí a industriální pekárnou kontrastuje původní historická obytná budova, sloužící nyní jako hostinská část. Charakter vybavení zde respektuje stavbu ve svém historizujícím pojetí. Přesto i zde, v nejvyšším místě, nalezneme moderní podkrovní loft s úžasným výhledem do okolí.

Místo: Kutná Hora

Dodavatel: Trenta s.r.o.

Plocha užitná: 1300 m2

Plocha zastavěná: 900 m2

 

Číst více

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše