Unikátní gastronomický koncept v sobě propojuje bistro, obchod s pekárnou, školu vaření, kavárnu s cukrárnou, bar a kornuterii, což je zajímavá forma prodeje take away. Prostor s příjemnou atmosférou respektuje a zachovává industriální charakter nedávno rekonstruovaného Obchodního domu Zlín, jedné z ikon baťovského funkcionalismu.

Bistrotéka VALACHY je unikátní gastronomický koncept, který v sobě pod jednou střechou a jedním provozovatelem propojuje bistro s celodenním provozem, obchod s vlastní pekárnou, školu vaření, kavárnu s cukrárnou, bar a kornuterii, což je zajímavě pojatá forma prodeje take-away. Bistrotéka je součástí a zároveň hlavním magnetem Obchodního domu Zlín, který prošel velmi náročnou rekonstrukcí. Cílem rekonstrukce jedné z ikon baťovského funkcionalismu ve Zlíně bylo navrátit stavbě její původní podobu, ale také objektu vdechnout po letech naprostého chátrání nový život. Po celou dobu rekonstrukce jsme se potýkali s řadou technických problémů, především s nedostatečnou statikou, dále bylo potřeba skloubit na jedné straně požadavky NPÚ s potřebami na provoz dnešních budov podobného rozsahu.

Dispozice

Srdcem celého konceptu je bistro s otevřenou kuchyní, jehož přirozenou součástí je obchod s výběrovými potravinami. Bistro zaujímá celé křídlo budovy ve 2.np, jehož velmi cennou devízou jsou výhledy ven, proto jsou místa k sezení orientována k oknům. Velká otevřená kuchyně zároveň vytváří příjemnou domácí atmosféru, která umožní návštěvníkům pohled pod ruce kuchařů. Škola vaření, která je součástí bistra, je řešena tak, aby v době , kdy neprobíhají kuchařské kurzy,mohla bez problémů sloužit jako další odbytový prostor bistra. Na bistro plynule navazuje kavárna. Další části celého konceptu jsou umístěny v 1.np, kam se návštěvník dostane propojovacím ocelovým schodištěm. Tato vazba, vzniklá v průběhu rekonstrukce, se ukázala být velmi složitým statickým oříškem. Kromě zmíněného schodiště bylo nutno vybudovat jídelní výtah, který propojuje provozy v zázemí a zajišťuje tak jejich zásobování. V 1.np je umístěna kornuterie, pekařský pulta bar.  Vstup do kornuterie je zároveň jedním ze vstupů do Obchodního domu. Navazující bar, jenž se svým názvem Bar 1931 odkazuje na dobu vzniku objektu, má společné zázemí s ostatními zmiňovanými provozy, ale je dispozičně navržen tak, aby mohl fungovat zcela samostatně. Obě dvě podlaží bistrotéky jsou přístupná z veřejných pasáží, kde je také řešen přístup pro invalidy.

Design

Zadáním bylo vytvořit prostory s příjemnou atmosférou, ale se zachováním industriálního charakteru objektu. Na podlahy jsme použili kombinaci dlažby a přírodní dubové podlahy. Jako základ jsme zvolili přírodní dub, v kombinaci s černými, antracitovými a šedými odstíny. Jako doplněk bylo použito režné zdivo a kov. V interieru jsme pracovali s dobovými fotografiemi, které jsou použity na velkoplošné tapety, potisky skel i zápultí v baru. Industriální charakter podtrhují přiznané původní stropy, viditelné instalace či typy svítidel.

Nedílnou součástí konceptu jsou originálně pojaté jídelní lístky, styl servírování, grafický design použitý v obchodě, a v neposlední řadě dress code zaměstnanců.

28.02.2020

Partneři

OFICIÁLNÍ VŮZ

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNER KATEGORIE

HLAVNÍ PARTNEŘI

OFICIÁLNÍ SPONZOR ČASOMÍRY

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše