kategorie:
Veřejný interiér I.
Petr Hába, ARCHETYPO s.r.o., www.archetypo.cz a Vins s.r.o., www.burgrsclub.cz
fotograf:
Vratislav Indra
BURGER´S CLUB, LEDNICE
Multifunkční prostor, do kterého zajdou na jídlo malé skupinky nebo dvojice a najdou své soukromí a budou se cítit příjemně. Prostor se snadno promění v prémiový klub, kde to žije hudbou. A to díky skvělé akustice sálu.
- Zadáním ze strany investora bylo toto:
- Navrhnout interiér restaurace, ve kterém by se lidé cítili dobře, chtěli v něm setrvávat a vracet se.
- Vytvořit multifunkční prostor, který se bude moci z klasické restaurace jednoduše proměnit na prémiový klub, ve kterém budou moci probíhat různé kulturní formáty: živé hudební vystoupení, diskuzní pořady, malá divadelní představení, odborné přednášky apod.
- Jelikož budou probíhat živé hudební produkce, zajistit skvělou akustiku sálu, která předtím byla nedostatečná.
- Neobvyklé požadavky klienta:
- Vytvořit prostor, kde najdou své místo jak menší skupinky lidí preferující spíše soukromí, tak velké skupiny, případně jednotlivci nebo dvojice, kteří naopak vyhledávají možnost kontaktu / seznámení se s jinými lidmi.
- Zapracovat do interiéru restaurace zrárnu masa, tzn. Chladící skříň s unikátními vnitřními vlastnostmi, ve které budou delší domu zrát syrové kusy masa, ze kterých se budou následně v restauraci připravovat pokrmy (steaky). Skříň umístit tak, aby nezavazela v prostoru, zároveň aby lidé měli možnost se do ní dívat a sledovat proces zrání masa a aby se do ní mohlo vstupovat mimo prostor restaurace.
- Zapracovat do interiéru živé rostliny.
- Zajistit místo pro kapely a kulturní akce.
- Zapracovat do interiéru možnost projekce – tzn. Plátno a projektor. Udělat to ale tak, aby v době, kdy se nebude promítat, nikdo nepoznal, že tam nějaký projektor a plátno je. Za druhé, udělat to tak, že když někdo stojí těsně před plátnem v době projekce (např. přednášející), tak nebude projektorem ozařován a obraz za ním bude pořád úplný a beze stínů.
- Vytvořit možnost v prostoru dělat opakované expozice obrazů, příp. jiných uměleckých děl.
- Umístit do nového prostoru oddělený bar zaměřený jen na koktejly a kávu.
- Velikost interiéru: 3 sály: 100 m2 + 62 m2 + 24 m2 = dohromady 191 m2
- Zvláštních okolnosti a specifika stavby nebo rekonstrukce:
velká část prací byla realizována svépomocí majiteli nebo zaměstnanci restaurace. Zrárna masa byla navržena, vyrobena a vybavena technologiemi na míru a svého druhu je pravděpodobně jediná na světě.
- Použité materiály:
z velké části se jedná o masivní dubové dřevo a původní staré cihly.
- Inovativní řešení nebo postupy:
Strop celého prostoru je velmi důmyslně navržen a má následující funkce:
1) je akusticky tlumící. Díky němu je v sálu velmi dobrá a měkká akustika, podobně jako v koncertním sále.
2) je možné jej částečně zabarvit skrytým nepřímým barevným LED světlem a použít různá měnící se barevná schémata.
3) Je v něm skryta vzduchotechnika
4) Je v něm skrytá elektrická, zvuková, optická i video kabeláž. Umožňuje případně i pohodlně vedení doplňovat, což jsme už několikrát využili.
V sále jsou ke stání použité zavěšené stoly. Tyto jsou ukotveny přímo do stropu a nemají tak nohy.
Sál se dá posunutím několika menších stolků a křesel proměnit v prémiový klub s malým divadelním pódiem. Případní hudebníci si mohou své nástroje a mikrofony připojit do zásuvek ve zdi a hrát, celá příprava trvá velmi krátce a je jednoduchá.
Již zmíněná zrárna masa je kapitola sama o sobě, svými vlastnostmi je světovým unikátem.
- zvláštnosti z pohledu autora interiéru:
Nepřestáváme být překvapeni z toho, jak dokonale se podařilo designerovi splnit naše velmi neobvyklé a specifické požadavky. Nedokázali jsme si předtím ani představit, že to je vlastně možné a jak dobrý výsledek může být. Hosté se v prostoru opravdu cítí velmi dobře, chtějí v něm setrvávat a rádi se vracejí.