ŽLUTÉ AKCENTY VE VOKOVICÍCH, PRAHA

ŽLUTÉ AKCENTY VE VOKOVICÍCH, PRAHA

 

Prostorný byi o rozloze 158 m2 má za úkol nadchnout od první chvíle budoucího nájemce a usnadnit tím majiteli pronájem. Barevné výžezy, výrazné obrazy a subtilní černé linie dominující v absolutní čistotě mají za úkol vytvářet pozadí života těch, jenž se budou mezi stěnami bytu v budoucnu střídat.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Jan Tomáš Cieśla, ARCHICRAFT s.r.o., www.archicraft.cz)

Zadání investora pro návrh bytu ve Vokovicích znělo stručně, vytvořit byt k pronájmu ve vyšším standardu s jednou hlavní ložnicí a ložnicí pro hosta s rozkládací sedačkou (variantně dětským pokojem). K dispozici jsme dostali volný prostor 158 m2 ve 4. nadzemním podlaží, kde značnou roli hrála železobetonová ztužující stěna, která téměř zcela předělovala podélný prostor s impozantními okny na obou koncích. Denní světlo z těchto oken, která tvoří východní a západní fasádu bytu, jsme se snažili při tvorbě dispozice využít na maximum. Mezi obytnou a vstupní halou tak vznikla prosklená stěna, která bezprostředně po vstupu do bytu nabízí pohled do hlavních prostor tak, aby měl potencionální nájemce hned v první vteřině prohlídky kontakt se srdcem celého bytu. Zároveň dává tato prosklená stěna nadechnout prostorám uprostřed dispozice.

Základním motivem výtvarného řešení bytu byla představa čistého bílého sádrového hranolu s barevnými výřezy. Dojem čistého hranolu je podporován i výběrem dveří se skrytou zárubní, které mají povrch malby jako přilehlé stěny a také použitím bílých soklových lišt, zapuštěných do omítky. Barvy pro výřezy byly zvoleny odvážně - nikoli však samoúčelně - v jasně žluté, modré a hnědé tak, aby podtrhovaly obrazy na stěnách od autorů z různých částí Evropy. Mobiliář byl vybírán s důrazem na dojem lehkosti. Nic nesmí ležet těžkopádně na podlaze. Vše jako by se vznášelo nad podlahou z běleného dubu. Všechny linie konstrukcí musely být maximálně subtilní, a to nejen u mobiliáře, ale i u svítidel. A když linie, tak černá! Bez kompromisu!

Zajímavým úkolem se v průběhu návrhu ukázal hlavně prostor před televizí, jehož šířku definovala šířka okna. Bylo tedy nutné, vypořádat se s otázkou: Jak připravit co nejvíce míst k sezení v tak úzkém prostoru? Sáhli jsme po netradičně tvarované sedačce, která svůj úkol bez výhrad splnila.

Zjednodušeně se dá říci, že byt ve Vokovicích není reakcí na představu klienta o vlastním bydlení, není výsledkem komunikace architekta s člověkem, který bude uživatelem bytu. Byt ve Vokovicích má za úkol nadchnout od první chvíle budoucího nájemce a usnadnit tím majiteli pronájem. Zároveň musí obstát jak fyzicky, tak i esteticky před "porotou" rozličných uživatelů. Barevné výřezy, výrazné obrazy a subtilní černé linie dominující v absolutní čistotě, mají za úkol vytvářet pozadí života těch, jenž se budou mezi stěnami bytu v budoucnu střídat.

01.03.2019