ZENGROVA VILLA, PRAHA 6

ZENGROVA VILLA, PRAHA 6

 

Koncept návrhu celého bytu, zejména použitého materiálu a sanitární techniky, je odvozen od jeho účelu užívání, kterým je dlouhodobý nájem. Autorčiným cílem bylo vytvořit interiér, který bude i náročnější klientele poskytovat příjemné prostředí srovnatelné s vlastním bytem.
(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Eva Pešková, ART&BUILDING s. r. o., www.artbuilding.cz)

Smysl tohoto konceptu je prostý. Dlouhodobé nájmy, a zejména tohoto typu, patří do segmentu investic, kdy lze počítat pouze s návratností vynaložených finančních prostředků na pořízení nemovitosti. Co se týče pořízeného vybavení bytu, zde je nutné počítat se ztrátou jeho hodnoty vlivem fluktuace většího počtu nájemníků. Trpí tím nejen ono vybavení, ale i samotná nemovitost, což se následně projeví v její kvalitě a čistotě. Proto jsem se snažila nalézt jakýsi kompromis.

Zaměřila jsem se na segment rezidenčních pronájmů určených náročnější klientele. Jsem sice na úplném začátku, ale pevně věřím, že tento segment má potenciál, kterého je třeba využít.

V případě tohoto bytu bylo cílem vytvořit takové prostředí, které bude nájemníkovi poskytovat přesně ty podmínky, jaké by nacházel ve svém vlastním bytě. Jak jsem ale již uvedla, jsem teprve na začátku, což se dle mého názoru musí odrážet i na mé práci. Konkrétně na použití a výběru standardů. Přesto jsem byt úspěšně pronajala, což mě utvrdilo v mé vizi i v tom, že cesta, kterou jsem si vybrala, je správná. A proto jsem se rozhodla investovat do dalšího nájemního bytu, který bych však velice ráda posunula zase o úroveň výš.

 

Popis

Byt se nachází v bytovém domě s třinácti bytovými jednotkami různých plošných standardů a s jedním podzemním podlažím zahrnujícím potřebný parking. Samotný byt má podlahovou plochu 180 m2, 80 m2 teras a 250 m2 zahrady, dispozice bytu je 4+kk.

Celému interiéru dominuje použití dubového dřeva v přírodním odstínu, od hlavního vstupu až po koupelny. Tato dřevina mi je velice blízká, a z tohoto důvodu ji ve svých realizacích ráda používám.

Vstupní chodbu považují z hlediska prvního dojmu za velice důležitý prvek celého bytu, a proto byl na tento prostor kladen vyšší důraz. Smyslem bylo uchovat prostornost a čisté linie, proto byl v těchto místech navržen dostatek úložných prostor pro obuv, svrchníky aj. Tím jsme docílili, že nejen chodba, ale celý byt je stále čistý a vzdušný. I přesto, že vstupní prostor je sám o sobě už tak dost velký, chtěli jsme jej opticky zvětšit a prosvětlit. K tomu nám posloužila velká zrcadlová stěna, která perfektně koresponduje s dřevěným obložením stěn.

V případě dřevěného obložení stěn jsme vedli v patrnosti detail jeho řešení. Jinými slovy, obložení bylo navrženo tak, aby po zavření dveří, kterými se vchází do ložnic či koupelen, vznikl pocit celistvosti této plochy a dveře včetně jejich zárubní splynuly s obložením.

Celý byt byl koncipován tak, aby byla patrná jistá linie intuitivně navádějící návštěvníka do ostatních prostor bytu. V uvítací vstupní chodě, chcete-li hale, naleznete také třetí toaletu určenou pro hosty, a bytu tak přidává na jeho funkčnosti. Nutno dodat, že sám nájemník si tento nápad velice pochvaluje.  

Cestou do hlavního obytného prostoru minete dvě ložnice, které mají vlastní vstup na zelenou terasu. Pro tyto ložnice je určena jedna společná koupelna. Samostatný obytný prostor je hodně vzdušný a světlý, je z něj velký panoramatický výhled do okolních exteriérů a je odtud vidět až na Pražský hrad. Aby byla zachována lehkost a světlost bytu, byly zvoleny jemné krémové tóny malby na zdech i na závěsech.

Jídelní kout je koncipován pro čtyři osoby s možností rozšíření o dvě místa. Tomu je uzpůsobeno i světlo nad stolem, otočné Tolomeo od značky Artemide. Tohoto dodavatele svítidel jsem zvolila pro osvětlení skoro do celého bytu.

Kuchyň je od jídelního a obývacího prostoru oddělena dřevěným sloupem, ve kterém jsou instalovány veškeré kuchyňské spotřebiče (mikrovlnná trouba, horkovzdušná a parní trouba, kávovar s nahřívacím šuplíkem na šálky), zbylý kuchyňský prostor je již navržen jako velká pracovní deska s obsáhlým počtem úložných míst.

Poslední místnost, kterou je třeba představit, je třetí ložnice, tzv. master bedroom. Její velkou předností je nejen ranní, ale i večerní pohled na již zmiňovaný Pražský hrad, a to přímo z postele. Tato ložnice má svoji koupelnu a samostatnou šatnu.

Byt má z celého svého obvodu vstup na všechny terasy. Z obývacího pokoje a z master bedroom je vstup na terasu, která je umístěna nad srázem. Dům tak vypadá, jako by byl zavěšený přímo nad ní, čímž při pobytu na terasách vzniká pocit, že jste v jiné výšce, než je skutečné podlaží. Další dvě ložnice mají vstup na zelenou terasu, která je po okrajích poseta drobnými keři, zbylý prostor je pouze travnatý. Z této terasy bylo dodatečně navrženo ocelové schodiště, které umožňuje přístup na soukromou zahradu, která je o úroveň níž.

V celém bytě je instalované vícezónové audio od společnosti Sonos. Výhodou této vychytávky je možnost samostatné volby muziky pro každý pokoj, pokud si dotyčný nepřeje, aby bytem prostupovala jednotná hudba. Audio Sonos pracuje na bázi chytrého telefonu, iPadu, Cloudu nebo pevného disku, včetně internetových rádií.

Byt má automatické žaluzie, podlahové topení, rekuperaci vzduchu s možností chlazení v letních měsících a samozřejmě zabezpečení.

Jak jsem již zmínila, byt je nájemní. Což je do značné míry limitující hledisko.

14.03.2016