VZOROVÝ BYT V KOMPLEXU QUARTETTO, BANSKÁ BYSTRICA

VZOROVÝ BYT V KOMPLEXU QUARTETTO, BANSKÁ BYSTRICA

 

Autorka vytvořila vzorový byt, který sice není určen pro konkrétní rodinu, ale může ukázat svůj potenciál a vytvořit pocit, že je člověk doma. Požadavkem byl moderní interiér v přírodních materiálech, čistých liních a s důrazem na detail. Snaha o propojení s okolní přírodou vyústila do odvážných unikátů vyrobených z exotické tropické dřeviny Parota.

(kategorie: novostavba; autor: Mgr. art Anna Hrubovčáková, PJURE s.r.o., www.pjure.eu; přihlašovatel: SYLVO INVEST s.r.o., www.quartetto.sk)

Návrh interiéru vycházel z požadavku investora k vytvoření vzorového bytu, který sice není určen pro konkrétní rodinu, ale dokáže ukázat svůj potenciál a vytvořit pocit, že je člověk doma. Zadání znělo: moderní, v přírodních materiálech, v čistých liniích s důrazem na detail.

Interiér je navržen tak, aby tvořil harmonický celek s architekturou a prostředím.  Byl kladen důraz na kvalitní technické bodové i liniové osvětlení, tak aby bylo možné vytvořit různé světelné scény od pracovních až po ambiente. Díky dobře koncipované architektuře je byt pěkně prosvětlený, což jsme chtěli umocnit umístěním dvou velkých zrcadel do denní zóny. Snaha o propojení vnější přírody v podobě krásných borovic s interiérem, vyústila do odvážných unikátů vyrobených z exotické tropické dřeviny Parota. Jídelní stůl vážící 80 kg je ukotven prostřednictvím konzoli ke kuchyňskému ostrůvku hladkých bílých linií. Vznikl tak krásný kontrast mezi moderním nábytkem a designem samotné přírody. Tentýž princip jsme použili v chodbě, kde se teplý a členitý tvar dřeva dotýká chladu a hladkosti zrcadla. Otevřená a hlavně srozumitelná dispozice bytu je sjednocená dřevěnou dubovou podlahou s překvapivým přechodem do černých mramorových ploch na podlaze v chodbě, na stěnách nábytku a biokrbu. Při současné televizní kvalitě programů jsme zvolili na stěnu pod televizor 3D obklad také z Paroty (ušatce), který vytváří příjemnou vizuální konkurenci.

Díky sofistikované energetice bytu nebylo nutné řešit radiátory ani jiné rušivé technické prvky. Podlahové teplovodní topení je zásobováno z kotle, který je jednoduše zakomponován do chodbové skříňové sestavy. Totéž jsme udělali i s rekuperační vzduchotechnikou ukrytou ve skříni. Decentní vzduchové vývody v interiéru neruší, neboť jsou barevně laděné se stropem.

Tento byt má přirozené bezbariérové ​​koridory, dokonce se lze dostat pěšky od auta až na terasu bez jediného schodu. Byt má celkovou podlahovou plochu bez terasy přes 95m2, v příslušenství má zděný sklep o výměře 9m2 a 2 krytá parkovací místa. Byt je zónovaný. V denní části se nachází obývací místnost, kuchyň a jídelna o výměře 45m2. Tato část je bezprahově propojena prostřednictvím obrovské prosklené plochy s krytou terasou o výměře 20m2. Terasa je částečně kryta i z bočních pohledů fasádním laťováním z borovicového dřeva, ze kterého je i podlaha terasy. Noční zónu představují dětský pokoj o 13 m2, ložnice 16m2 a koupelna 7,5 m2 se sprchovým koutem i vanou, WC ale i samostatným WC. Použili jsme nábytkové sestavy na míru tak, aby z každé místnosti zůstal nerušený výhled přes francouzská okna s možností závěsového přiclonění.

Jelikož momentálně vzorový byt slouží k předvádění pro potenciální klienty a dny otevřených dveří, rozhodli jsme se, že bude bez interiérových dveří.

Základní barvy interiéru jsou směsí hnědé, bílé a černé avšak s krásnými zelenými obrazy borového háje. A o to nám v první řadě šlo, aby to propojení vnější přírody a útulnosti vnitřního prostředí bytu zůstalo spontánní, logické a příjemné.

15.03.2018