VÝROBNÍ AREÁL LIFOCOLOR V BRNĚ

VÝROBNÍ AREÁL LIFOCOLOR V BRNĚ

 

Zadáním investora byl nový objekt naplňující požadovanou narůstající kapacitu pro další rozvoj firmy s výhledem 30 let. Firma je svým zaměřením velmi specifická a ojedinělá jak na českém, tak na evropském trhu. Výsledkem měl být objekt šitý na míru, slučující vzájemně úzce propojené funkce: výrobu, skladování, laboratoře a administrativu.
(kategorie: veřejný interiér II.; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Lenka Kouřilová, Ing. arch. Jiří Ziegler, K4 a. s., www.k4.cz, Ing. Stanislav Komínek, Ateliér S - Design Studio)

Firma LIFOCOLOR Brno se zabývá výrobou a vývojem multifunkčních koncentrátů a technických kompaundů pro plastikářskou výrobu. Jedná se o dceřinou společnost světového výrobce. Investor se rozhodl pro stěhování ze stávajícího areálu, který svými kapacitami již přestával vyhovovat a nedal se již dále rozšiřovat.

Investor se nesoustředil pouze na technologickou část své firmy, ale rozhodl se vynaložit zvýšené prostředky na architektonické a estetické nároky řešení objektu za účelem prezentace firmy zákazníkům a spolupracovníkům. V neposlední řadě dbal na vytvoření příjemného pracovního prostředí pro své zaměstnance ve všech úrovních firmy. Při navrhování jsme zohledňovali požadavky na vybavení a technologie. Velmi úzká spolupráce při návrhu interiéru byla na úrovni investor-architekt-grafik.

Provozní činnost bude v budoucnu probíhat až v trojsměnném provozním režimu. Maximální uvažovaná kapacita je cca 70 zaměstnanců, celková zastavěná plocha objektu je 4100 m2. Plochy jednotlivých provozů – administrativní část (3 nadzemní patra), 1100 m2; laboratorní část, 550 m2; výrobní část, 1480 m2; skladová část, 1480 m2.

Interiér byl zpracován převážně pro administrativní část – řešení chodeb a hlavního schodiště s navazujícími transparentně otevřenými prostory recepce, jídelny, zasedacích místností až po uzavřené prostory jednotlivých kanceláří a technických místností. Celý koncept použitý v administrativní části se pak přenesl lokálně do dalších částí objektu – velkoryse otevřených prostorů laboratoří s ochozem a dále do výroby se skladovou částí.

Jelikož se jedná o firmu pracující s téměř neomezenou barevnou škálou, která se v interiéru projevuje pomocí výsledného produktu, byl při návrhu kladen důraz na jednoznačnost a čistotu prostorů. V interiéru jsme používali převážně světlé barvy, akcentovali tóny červené a šedé, částečně zelené a žluté. Pracovalo se s přírodním linoleem, barevnou stěrkou na stěnách v kontrastu s bílou a šedou malbou, s deskami z lamina, se sklem a kovem. Ve společných prostorách administrativní části jsme vytvořili hru linií světel. Nad hlavním schodištěm je otevřené atrium zakončené sestavou zavěšených liniových svítidel.

Výsledným produktem firmy je sypký granulát, který je zbarven do různých odstínů. Složitý vývoj jednotlivých barevných odstínů probíhá v laboratoři. Laboratoře jsme záměrně dobře prosvětlili a navrhli ve striktně světlých tónech. Barevnou hru zde plní samotné produkty a technologické prvky, jako jsou barvy v prášku v průhledných dózách seřazených na policích, sypké granule, které se vysekávají z barevných visících provazců. Granulát jsme v interiéru použili i jako plnivo konferenčního stolu.

Barevné destičky používané při vývoji barevných odstínů jsou obsaženy i v logu firmy. Tento prvek byl graficky použit v abstrahované formě na potisky prosklených stěn. V barevném plexi provedení vytváří průhled mezi vstupem a jídelnou a přechází do plastického prvku na stěně. Motiv loga se například promítl i do návrhu popisů tabulek místností či nástěnných hodin.

Jednoduchý design nábytkového vybavení byl laděn pro administrativní část do bílé barvy, ve zbývajících prostorech do šedé barvy. Bílá a šedá jednoduchost hmot byla oživena barevnými potahy křesel a sedaček či paravánů. Interiér oživují prosklené vitríny s finálními barevnými výrobky klientů firmy.

 

12.03.2016