VÍTĚZ KATEGORIE - VEŘEJNÝ INTERIÉR I.

VÍTĚZ KATEGORIE - VEŘEJNÝ INTERIÉR I.

 

CAFÉ ZÁHORSKÝ

Café Záhorský se nachází v původně secesním domě, který byl puristicky upraven roku 1929. Požadavkem investora bylo vytvořit sympatickou rodinnou kavárnu v kombinaci s bistrem a pekařstvím.
(kategorie: veřejný interiér I.; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Magdalena Rochová, JRA JAROUŠEK ROCHOVÁ ARCHITEKTI, www.jra.cz)

Kavárna s celkovou plochou 220 m2 se nachází na rohu ulic Dejvická a Eliášova v pražských Dejvicích. V období secese zde byl ranní výčep a v roce 1929 byl změněn na prodejnu Baťa se zajímavými výkladci. Bohužel nic se nedochovalo a prostor byl před naší rekonstrukcí ve velice zdevastovaném stavu.

 

Naší hlavní myšlenkou byl koncept probíhajícího skulpturálního pultu, který bude propojovat bistro a kavárenskou část s pekařstvím. Návrh interiéru tak reflektuje zaoblené nároží domu a odráží ho v centrálním pultu, který v jedné části přebíhá do baru a v druhé do prodejního pultu pekařství.

 

Navrhli jsme kompletní rekonstrukci prostor a fasád. Zásadní byla výměna oken, kdy pevné kovové výkladce, které vytvářely pocit „akvária“, byly nahrazeny za výsuvná okna, která prostor propojila s parterem ulice.

 

Sezení v části kavárny a bistra je situováno podél nově navržených výsuvných oken a podél protilehlé stěny formou lavic se stoly a židlemi. V části pekařství je dominantní prodejní pult s vitrínami. Zde je sezení řešeno v čelní části lavicemi se stoly a židlemi. Pro rychlejší občerstvení jsou navrženy barové desky v okenních otvorech.

 

Důležitým prvkem interiéru, vedle hry barev jednotlivých prvků, je zjemnění přísného půdorysu nerovnoměrně rozvěšenými světly (Flos Aim) v prostoru a použití vzoru (London At Wallpaper), který je na míru navržen na stropě a koncových stěnách obou částí. Ve vnitřní části dispozice je situována kuchyň a mytí nádobí, které jsou od hlavního prostoru odděleny žaluziovými stěnami.

 

Adresa:

Café Záhorský

Eliášova 1, Praha-Dejvice

 

 

 

 

13.04.2016