VENUE CAFÉ, PRAHA

VENUE CAFÉ, PRAHA

 

Při návrhu interiéru dostala designérka od investora volnou ruku. Kavárna se nachází v historickém domě v centru Prahy, kde vznikl zcela nový interiér odrážející filozofii Venue. Dispozice zůstala nezměněna, ale interiér doznal zásadních změn. Kromě židlí a nástěnných lamp je celý interiér řešen zakázkovou výrobou navrženou přímo na míru.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Martina Schultes, www.martinaschultes.com)

Venue se nachází v historické budově se sklepními prostory na pražském Havelském tržišti a s ohledem na to probíhala rekonstrukce. Dříve zde byla také kavárna, ale prostorové řešení nevyhovovalo potřebám nového konceptu podniku a majitelé přistoupili ke kompletní rekonstrukci interiérů.

Od investorů jsem dostala při návrhu volnou ruku, vznikl zcela nový interiér odrážející filozofii Venue a realizace veškerých nápadů byla dotažena až do posledních detailů. Dispozice zůstala nezměněná, ale zbytek prostoru včetně renovace kuchyně se zázemím a sociální zařízení doznal zásadních změn.

Kromě židlí a nástěnných lamp je celý interiér řešen zakázkovou výrobou navrženou přímo na míru kavárny. Zámečnická firma dle návrhů vyráběla stropní osvětlení v podobě chromových trubek, podsvícenou vinotéku z černého kovu, úložný prvek nad barem z materiálu tahokov, pult u okna a stoly s černým mramorem, kovový čelní obklad baru, plechové obložení dveří s vyfrézovaným nápisem “storage”, umyvadlové konstrukce na toaletách a další zajímavé prvky v interiéru. Kožená lavice s přezkami a úchyty, společně se sedáky na barových židlích s vyšitým detailem X jsou čalounická výroba.

Klenuté stropy a stěny získaly industriální nádech potažením šedé stěrky, nejedná se ale o typickou finančně náročnou pohledovou stěrku, tato úprava byla pro interiér vymyšlená z běžně používaných stavebních materiálů. Původní cihlová stěna za lavicí byla upravena patinovanou technikou antracitové barvy. Tento surový nádech interiéru byl zjemněn dalšími použitými materiály jako je pudrově růžová stěrka na baru a části podlahy, koňaková vintage kůže na lavici a čalouněných sedacích barových židlí, odstín rezavé barvy na různých kovových prvcích a světle růžová kůže na dalším čalounění šedých židlí. Jistou eleganci dodává prostoru černý mramor na všech stolových deskách a dřevěná podlaha v kartáčovaném povrchu. Záměrně byla také navržena kompozice různorodých židlí ke stolům z odlišných materiálů, aby se prostor rozehrál a nepůsobil jednotvárně.

Bar byl kompletně postaven na míru z voděodolné překližky a následně byl potažen pohledovou stěrkou s mírně růžovým odstínem, který se do stěrky ručně probrušoval. Stěrka z baru plynule bez jakéhokoliv přerušení přechází na spodní úroveň podlahy. Tento detail byl po technické stránce docela náročný, ale na kompromis jiného řešení, které by tento detail rozbilo jsem nechtěla přistoupit.

Kavárna si ponechala původní název Venue, koncept se však radikálně proměnil. Při návrhu interiéru mě inspirovalo grafické zpracování loga Venue písmene V a do interiéru ho přenesla v podobě těchto tvarů na různé prvky. Ostré hrany a tvary písmena V se prolínají na stropním osvětlení z chromových trubek, skladbě dřevěné podlahy, čelním obložení baru vyrobeného z kovových L profilů, originálních radiátorech, podsvíceném nápisu “Me We” zdobící stěnu schodiště nebo na vyšitém detailu čalounění barových židlí.

Tvář interiéru dodává grafická podoba asijské ženy od ruského ilustrátora Viktora Miller-Gausy. Velkoformátový obraz byl zvolen záměrně jako jediná dekorace surových stěn interiéru. Fotka ilustrace, kterou jsem našla na Pinterestu byla součástí již “moodboardu” při začátku spolupráce s klienty a sloužila spíše jako inspirace, jakým směrem se chci s interiérem ubírat. Ukázalo se, že je do interiéru ideální nejen svou barevností a stylem, ale také perfektně zapadá do koncepce podniku.

Líbila se natolik, že jsem zkontaktovala autora a ilustraci pro Venue nakonec získala.

Heslo kavárny “by friends, for friends and their friends“ naznačuje přívětivou atmosféru živého kosmopolitního podniku. Tuto myšlenku jsem se snažila přenést do podsvíceného nápisu s citací slavného výroku boxera Muhammada Aliho: „Me. We.“ Na písmenkách M a W je použito samotné logo kavárny a plně vystihuje myšlenku sounáležitosti a přátelství. Černý nápis zdobí stěnu u schodiště, kudy se vchází do sklepních prostor a které by měly zanedlouho sloužit jako klub určený pro různé společenské či kulturní akce a hlavně jako místo setkávání. Realizaci těchto prostor byli nuceni investoři posunout kvůli problematičtějšímu získání stavebního povolení v památkově chráněné oblasti.

Ve Venue si zakládají na domácích produktech a sezónních surovinách z tuzemských farem a trhů.

V kuchyni ale nezůstává pozadu ani vizuální stránka pokrmů. Ačkoli je menu pestré, snídaně je ve Venue základ. Káva Doubleshoot. Není ale problém se zastavit ani na skleničku a ochutnat výběrová vína převážně z české a moravské autentistické produkce nebo místní koktejly. Vyhlášená jsou zdejší „nedělní matinéee,“ tedy brunch za přítomnosti Djů. Dokonale propracované detaily, například malé lahvičky s tekutým cukrem a celá filozofie podniku dělají Venue výjimečným místem.

13.03.2018