V PŘEDSÍNI JAKO V KINĚ, KOŠICE

V PŘEDSÍNI JAKO V KINĚ, KOŠICE

 

Zadáním bylo vytvořit jednoduchý funkční interiér s velkou knihovnou. Moderní byt s komfortní koupelnou, který by byl oživen původními retro prvky. Interiérem se prolínají čisté linie s jednoduchými tvary nábytku. V prostoru jsou maximálně využity přírodní materiály. Třešničkou na dortu jsou sklápěné židle z kina pořízené v bazaru.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: PhDr. Mária Burcáková, DESIGNMB, www.designmb.sk)

 

Byt se nachází v přízemí bytového domu v Košicích. Cihlový bytový dům v širším centru města byl postaven v r. 1953 pro zaměstnance hutního kombinátu v Košicích. Současný majitelé bytu - mladá tříčlenná rodina požadovala jednoduchý, funkční interiér s velkou knihovnou a moderní komfortní koupelnou. To vše doplněno o původními retro prvky. Byt má užitnou plochu 81m2 a prošel rozsáhlou rekonstrukcí, včetně nových omítek, vodoinstalace i elektrických rozvodů.

Základní členění obytných místností zůstalo zachovalé. Zrušila se však příčka mezi kuchyní a pokojem, čímž vznikl otevřený denní prostor spojující kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Dveře z předsíně do této denní zóny byly odstraněny, čímž částečně proniká denní světlo do tmavé chodby a rozjasňuje její původně pochmurnou atmosféru.

Velkou devizou tohoto bytu bylo to, že původní majitelé odkoupili část společných prostor, které v minulosti sloužily pro skladové účely. V rámci rekonstrukce zde proto vznikl prostor pro vytvoření nové, velkorysé koupelny s vanou i sprchovým koutem. Šedivé a betonové obklady rozjasňuje nika s mramorovým efektem a kulatým zrcadlem. Čisté linie a jednoduché tvary se projevují i ​​na koupelnovém nábytku. Byl navržen tak, aby vizuálně příliš nekonkuroval černo-bílé prosklené dominantě nad vanou. Bezbariérové ​​řešení vstupu do sprchy umožňuje odtokový žlab v podlaze.

Původní koupelna se v současnosti využívá jako technická místnost s pračkou a odkládacím prostorem. Ve vstupních prostorách zůstaly zachovány dveře i zárubně, nabarvené do šeda, stejně jako omítky. V bytě zůstaly i původní litinové radiátory. Dřevěné dubové parkety se stromečkovým vzorem byly zrestaurovány a nově přelakovány. V bytě jsou použity přírodní materiály. Na stěnách, s výjimkou vstupu, převažuje bílá barva. V celém bytě se propojuje staré a nové nejen ve stylu, ale také v použitých materiálech. Nábytek vyráběný na míru je doplněn původními solitéry. Kulatý roztahovací stůl doplňují dřevěné židle ze sedmdesátých let od rakouského designéra Oswalda Haerdtla. Byly kompletně obroušeny a nově nalakovány do ořechového odstínu. Podobnou rekonstrukcí prošly i kino stoličky zakoupené na bazaru. Ve vstupním prostoru zvyšují komfort při příchodu a odchodu z bytu a zároveň symbolizují vášeň majitelů pro film a kino.

Dlouhá vstupní chodba umožnila vytvořit malý pracovní kout, který využívá převážně majitel bytu. Dětský pokoj je zařízen jednoduchým bílým nábytkem. Hravou atmosféru zvyšuje tapeta na stěně a dřevěné doplňky laděné do jednoduchých šedo-žlutých odstínů.

Vybavení ložnice je též jednoduché. Dominantou je prostorná postel z dubového masivu od firmy Javorina. Jednoduché bílé skříně poskytují dostatek úložného prostoru.

Při tvorbě interiéru se přihlíželo na tři zásady: komfort, funkčnost a estetičnost. Snažili jsme se vyplnit prostor tak, aby vyhovoval individuálním potřebám majitelů a splňoval jejich požadavky na kvalitu bydlení.

02.03.2019