TROCHA SKANDINÁVIE V BRATISLAVĚ

TROCHA SKANDINÁVIE V BRATISLAVĚ

 

Architekt připravil projekt vzorového bytu ve skandinávském stylu tak, aby působil elegantně a pohodlně. V té době ještě nevěděl kdo v něm bude žít, zvolil světlé odstíny a přírodní barvy s tmavými akcenty. Nové majitele, mladý pár, si byt na první pohled získal svým jednoduchým a funkčním řešením a koupili byt celý tak jak byl.

(kategorie: novostavba; autora přihlašovatel: MArch. MAUD. Andrej Alan Daniel Gajdoš, SALPIETRA & GAJDOS ARCHITECTS, s.r.o., www.salpietragajdos.com)

Většina mladých lidí začíná společný život v jedno nebo dvoupokojovém bytě, devadesát čtverečních metrů obytné plochy je z tohoto pohledu spíše výjimka. Mladému, zatím bezdětnému páru, padl do oka právě takový byt v rezidenčním komplexu.

Byt je součástí nového a zajímavě pojatého developerského projektu, který nabízí bezprostřední kontakt s centrem města, kompletní vybavenost a komfortní bydlení. Budoucí majitele Borise a Simonu oslovila tato lokalita i novostavba, proto se rozhodli prohlédnout si v ní vzorový byt. Z prohlídky odcházeli rozhodnutí, že toto bude jejich společné hnízdečko. "Kromě lokality, která nám oběma vyhovuje, protože jsme vyrůstali ve městě, se nám zalíbilo řešení bydlení s home office. Oba pracujeme i z domu a mít domácnost spolu s kanceláří na jednom místě, a zároveň odděleny, je parádní komfort a pohodlí ", říká Boris.

Po vstupu do bytu se ocitnete v nestandardně prostorné chodbě, která je volně propojena se společenským prostorem orientovaným na východ. Podle současných trendů je spojen s jídelnou a kuchyní. Z chodby se vstupuje do dětského pokoje, pracovny a do dvou koupelen - menší pro hosty a větší rodinné. Ložnice velkolepých rozměrů sousedí se společenskou zónou a z ní se do ložnice i vstupuje. Zeptali jsme se architekta, Andreje Bulíka, který byt zařizoval a majitelů, zda by v něm něco dispozičně změnily. Shodli se na tom, že by stálo za zvážení spojit koupelnu s ložnicí a vytvořit rodičovský apartmán. "Myslím, že větší koupelna postačí hostům i domácím a rozhodně by to byla přidaná hodnota, kdy menší koupelna byla spojena s ložnicí," zamyslel se architekt.

Zaujal i interiér

Borise a Simonu si na první pohled získal i jednoduše ale působivě řešený a zařízený interiér, takže ho koupili i s ním. Architekt Andrej Gajdoš vstoupil do realizace prezentačního bytu v době, kdy byl jako holobyt ve standardním vybavení. To znamená, že byly provedeny podlahy, dveře a koupelny s obklady a sanitou. V tomto stádiu ještě nevěděl, kdo bude v bytě bydlet a rozhodl se ho ladit elegantně, pohodlně a jemně skandinávsky, protože i developer je severská společnost. Byt je situován do ulice, odkud nepřichází dostatek světla a proto je byt laděný do světlejších a přírodních barev, pouze akcenty jsou tmavší. Dominantní je béžový odstín spolu s jemnou antracitovou, které doplňuje dřevodekor. Tuto neutrální škálu pozvedávají a zároveň přinášejí špetku barevně hravosti pastelové tóny růžové a tyrkysově zelené v podobě doplňků, polštářů a dekoračních předmětů. Pozoruhodné je využití kompaktních vysokotlakých laminátových desek na obklad obývákové stěny. Obklad s dekorem dřeva je navíc ozvláštněn rýhovaným geometrickým vzorem. Tím, že přechází z obývacího pokoje do kuchyně, architekt vizuálně přepůlil tyto sousedící zóny. Na pracovní desce v kuchyni je stejný materiál, ale v dekoru evokující kámen.

"Interiér je laděn neutrálněji, naznačuje ale, kterým směrem jsme tu chtěli jít, ale zároveň ponechává prostor, aby se s malými obměnami mohl přizpůsobit komukoliv", objasňuje nám architekt.

Jednoduché a působivé řešení

Nábytek byl vyroben na míru a je ho tu tedy dost, přesto jím není prostor zahlcený. Je to i díky tomu, že ho architekt nepojal klasicky, uzavřeně ale maximálně otevřeně. Odlehčují ho i truhlářské detaily. Například dvířka na televizní skříňce nejsou do korpusu vloženy, ani ho nepřekrývají, ale mají dokola vytvořenou mezeru, která masivní prvek odlehčuje. Nábytek je vyroben v kombinaci matných stříkaných ploch a dřeva s nimiž pěkně ladí šedobílý obklad či vzorovaná tapeta nebo jemný pastelový nátěr na stěně. Mezi stolařskými prvky se hodně objevují i ​​kovové - příruční stolky, svítidla černém dekoru. "Svítidla jsem pojal nejen z hlediska funkčnosti, zároveň na stropě vytvářejí i jakýsi architektonický prvek. Ve společenské části bytu je jím kolejnice, po které se posouvají bodová světla a lampa nad jídelním stolem, stejná je na chodbě. V ložnici jsou noční lampy řešeny jako visící ze stropu a elektrické vedení k nim vytváří dekorativní prvek ", říká architekt.

V bytě je inteligentní systém elektroinstalace, svítidla se dají stmívat a propojeny jsou i se senzory pohybu, které je zapínají. Také ovládání žaluzií je připojeno k tomuto systému, který lze vhodnou aplikací ovládat i z tabletu či mobilu.

popisky:

Základem celého bytu je béžový a šedý odstín, které doplňuje dřevo a pozvedávají a osvěžují jemné pastelové odstíny – v obývacím pokoji je to růžová a tyrkysově zelená.

Materiál, který se používá do exteriéru na obklady, použil architekt v obývacím pokoji a gravírováním v něm vytvořili zajímavý element, který jí dodal typickou atmosféru. Stejný materiál je i na kuchyňské zástěně a pracovní desce, čímž se celý prostor propojil.

Kromě dřevařských výrobků je tu dost i kovových prvků - příruční stolky v černém dekoru, nohy jídelního stolu, či designového křesla.

Hodiny, ačkoli jsou minimalistické, jsou dominantní a sladěné se svítidly.

Jednoduché tvary, vzory a příjemné barvy napomáhají k relaxaci, odpočinku a uvolnění v obývacím pokoji.

Zajímavý detail je vsazení dvířek do korpusu skříňky - dvířka ho nepřekrývají, ale mají dokola vytvořenou mezeru, která masivní prvek odlehčuje.

Horní skříňky kuchyňské linky jsou potaženy až do stropu, aby se využil prostor na celou výšku. Dvířka skříněk jsou opticky předělené na dvě části.

Jídelní sezení s čalouněnou lavicí a židlemi je neformální, stylové. Kolejnice, na které jsou zavěšeny bodová svítidla a posouvají se po ní, zároveň vytváří na stropě jakýsi architektonický prvek.

Knihovna, vedle dveří do ložnice, je navržena tak, aby byla zároveň součást kuchyně i obývacího pokoje a je sladěna s televizní skříňkou.

Chodba je nadstandardně rozlehlá, ale umožnila postavit po celé délce šatní sestavu se zrcadlovou částí, na protější stěně sezení a stále zůstal prostor na komfortní pohyb.

Nad sezením jsou skříňky elektroměru a řídící jednotky inteligentní elektroinstalace, které jsou skryty za imitací obrazu a tak nespjatých na chodbě.

Na chodbě navázaly na tatáž svítidla jako v obývacím pokoji a jsou orientovány na dvě strany - do šatníku i na sezení.

V ložnici je podobná barevnost, jako v sousední obýváku. Pár lesklých závěsných svítidel sem vnáší nádech luxusu a také trošku oteplují prostor. Centrální svítidlo se stínidlem evokujícím pokrčenou textilii ho zase zjemňuje.

Na jedné straně velké postele je solitérní noční stolek, na druhé straně je řešen jako nízká komoda se zásuvkami, zrcadlem a navazuje na šatní skříně pojato minimalisticky, s dvířky bez úchytek.

V dívčím dětském pokoji dominuje béžový odstín a doplňuje ho jemná fialová. Na rozdíl od ostatních místností, kde jsou na oknech závěsy, jsou zde římské rolety.

Na míru vyrobená postel má dokola čalounění, aby se využívala i na neformální sezení a odpočinek.

V rámci postele jsou nenápadně zakomponovány i policové a úložné prostory.

Úložné prostory má v sobě zakomponován i psací stůl, nad ním je magnetická tabule. Ve snaze co nejvíce odlehčit prostor, jsou úložná místa řešena jako otevřené police. Jedině šatník je klasický.

Menší koupelna se sprchovým koutem je hosty, obklady i sanita jsou ze standardu, kterou nabízí developer, zrcadlo a úložný prostor - skříňku pod umyvadlem, zde architekt zde dodělával.

Ve větší - rodinné koupelně s vanou je využita nika nad vanou, kde architekt navrhl zrcadlovou skříňku. Do této místnosti se ještě kromě toalety vešla i pračka.

V kanceláři zabírá jednu stěnu otevřená policová sestava, zčásti se zásuvkami. Na ukládání slouží též komoda a psací stůl, který má na jedné straně úložný prostor.

Zajímavé je zde stropní svítidlo - jakoby pracovní lampa visící ze stropu.

01.03.2019