STŘEŠNÍ BYT JAKO VILA, BRNO

STŘEŠNÍ BYT JAKO VILA, BRNO

 

Spojením tří bytových jednotek vznikl členitý celek s parametry luxusní vily. Vnitřní prostor je jasně rozdělený na reprezentativní společenskou část a dvě klidová ložnicová křídla s vlastním zázemím. Vnitřní vybavení je strohé a minimalistické, s nenápadnou vzpomínkou na funkcionalismus. Atmosféra interiéru je ale díky použitým materiálům a povrchům hřejivá.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Jaroslav Mareš, HICONCEPT, s.r.o., www.hiconcept.cz)

Původně jsme čekali, že nás čeká designování nábytku, nakonec jsme ale měli nečekaně skvělou možnost významně zasáhnout do celé hrubé stavby bytu. Když jsme s investorem zahájili spolupráci, výstavba bytového domu probíhala teprve  o pár pater níž, takže jsme mohli vše rychle přepracovat a z původních tří jednotek vytvořit kompletně nový, logicky členěný celek s veškerými parametry luxusní vily. Vnitřní prostor je jasně rozdělený na reprezentativní společenskou část a dvě klidová ložnicová křídla s vlastním zázemím. Přestože tvar řešené plochy jako celku byl divoce členitý, předurčený byty v nižším podlaží, podařilo se nám uspořádat dispozici interiéru bez citelných kompromisů, navíc s vysokou efektivitou. Bylo možné minimalizovat plochy chodeb na 12m2 (+ schodiště 6m2) z celkových 260 m2 bytu!

Díky zásahu do hrubé stavby jsme vydestilovali tyto bonusy:

  • obrovský otevřený obytný prostor (obývací pokoj, kuchyň, jídelna s vnitřní zahradou = 90m2)
  • panoramatický výhled skrz bezrámové zasklení, iedální orientace
  • interiérová zahrada v jídelně
  • terasa s krytým venkovním OP pod betonovým přesahem střechy, s vířivkou, terasa přímo navázaná na jídelnu
  • z interiéru jsou výhledy do venkovních zahradních zákoutí plných vegetace
  • velká přírodní střešní zahrada a terasa s posezením - o patro výš
  • doladěné denní osvětlení pomocí světlíků
  • logické členění bytu na funkční sekce
  • autentické materiály - přiznaný pohledový beton stropů

Hlavním motivem interiéru je hledání akceptovatelné hranice minimalistické jednoduchosti. Byt totiž poskytuje spoustu zábavy díky svým hrubým rysům a vzniklým atrakcím. Zkusili jsme tak pracovat s minimem a neodvádět pozornost k dekoracím a líbivému vybavení. Prostory jsou prosluněné, otevřené výhledům, jídelna je obklopena vnitřní zahradou plnou vegetace,  interiér v mnoha místech přímo navazuje na rozlehlou terasu s venkovním obývacím pokojem, vířivkou a hojnou vegetací. Z obytného prostoru, ložnice i koupelny jsou průhledy do výklenků s venkovními zahrádkami. Když terasa se zelení nestačí, z haly je možné po schodech zavítat na střešní zahradu, jejíž vegetace je živelná, s atmosférou čiré přírody, která asociuje únik z města do kopců. Součástí střešní zahrady je i terasa a přístřešek s posezením.

Vnitřní vybavení je strohé a minimalistické, s nenápadnou vzpomínkou na funkcionalizmus, atmosféra je ale hřejivá, velké dřevěné plochy z mírně červeně mořeného dubu, všude přítomná zeleň, živé textury světlého betonu i stěrek nebo kontrastující černé nábytky v hlubokém matu, to vše ve vzájemné harmonii poskytuje přesně odváženou porci přívětivých podnětů i osobitosti.

Jmenovitě jsou zastoupeny tyto zásadní materiály a prvky

  • pohledový beton
  • interiérová i exteriérová zeleň
  • decentní dubová dýha s mírným červeným mořením
  • světle šedé PUR stěrky na podlaze
  • černé lakované desky nábytku v hlubokém matu
  • sklo, bezrámové zasklení
  • střešní světlíky

 

15.03.2018