STOMATOLOGICKÁ ORDINACE, BRANÍK, PRAHA

STOMATOLOGICKÁ ORDINACE, BRANÍK, PRAHA

 

Zadáním mladého zubního lékaře Víta Olšovského bylo navrhnout kompletní rekonstrukci nových prostor jeho firmy Doktor OLS. Jedná se o vstupní čekárnu, navazující tři ordinace a zázemí pro lékaře. Autoři se snažili vytvořit interiér s příjemnou atmosférou, která na první pohled nebude příliš lékařská.
(kategorie: veřejný interiér II.; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Petra Bíšková, Ing. arch. Klára Císařovská, Mooza architecture, www.mooza-arch.cz)

Snaha vytvořit atmosféru, která by na první pohled paradoxně neměla připomínat lékařské prostředí s typickou sterilní čekárnou, prostupuje celým návrhem. Hned při vstupu tak uvítá prostor, kde nelze přehlédnout dominující překližkové desky s výraznou kresbou dřeva. Tvoří i podklad pro typizované sedáky různých dekorů. Mezi těmito sedáky může být místo pro odložení kabelek, šál apod. Vykonzolované řešení sedáků usnadňuje úklid.

Na stropě se opakuje stylizovaná kresba dřeva, tentokrát v ruční malbě. Místy přechází na stěny, a tvoří tak část navigačního systému v místnosti. Do překližkového květináče ve výloze lze umístit libovolné pokojové květiny, které doplňují přírodní ráz čekárny.

Samotné ordinace jsou pak řešené s důrazem na funkčnost, s převládající bílou barvou navozující pocit čistoty. Jedinými akcenty jsou pak zubařské křeslo spolu s dekoracemi, které odrážejí osobitost praktikujícího lékaře. Pro tyto osobní dekorace jsou osazeny jednoduché překližkové police, které se nacházejí nad pracovní plochou.

Dalším oříškem pro nás byla denní místnost lékařů s malou kuchyňkou, která má sloužit k odpočinku a ke stravování. Jelikož vyšla v dispozici do míst bez okna, rozhodli jsme se zde osadit malý vtip – obraz okna s výhledem do zeleně. Jedná se o klasický plakát s nalepenou dřevěnou lištou, která simuluje rám.

13.03.2016