SOKOLOVNA PROSEČ

SOKOLOVNA PROSEČ

 

Sokolovna byla postavena ve dvacátých letech minulého století. Po necitlivé rekonstrukci v šedesátých letech bylo nyní třeba budovu zateplit a obnovit. V interiéru autoři navazovali na původní zachované prvky jako kazetový dřevěný strop, opukové schody, dřevěný balkon, atd. Na půdě se navíc podařilo najít a následně použít fragmenty dveří a obrazové rámy.

(kategorie: veřejný interiér II; autor: Marek Rejent, www.marek.rejent.cz a Andrea Sodomková; přihlašovatel: MĚSTO PROSEČ, www.prosec.cz)

Městské společenské kulturní centrum Proseč

Sokolovna v Proseči byla postavena v letech 1920 až 1921. Od počátku byla používaná současně k sokolskému cvičení, k pořádání divadelních představení a od konce 20. let fungovala také jako kino. Budova prošla řadou menších stavebních úprav a dostaveb, zásadní rekonstrukce proběhla na konci 60. let dvacátého století značně necitlivým způsobem; mimo jiné došlo k odstranění původních dřevěných oken a k likvidaci výmaleb sálu.

Aktuální rekonstrukce začala v roce 2016 zateplením budovy, bylo navrženo nové barevné řešení fasády. Novým prvkem u hlavního vstupu je kovová markýza.

Interiér  

Původní stavební dokumentace se nedochovala, proto jsme navazovali  volně na věci zachované (originální kazetový trámový strop a dřevěný balkon, opukové schody). Na půdě se podařilo  najít a poté použít fragmenty dveří a obrazové rámy. Vše ostatní bylo nově navrženo a vyrobeno.

Dokumentace k připravované rekonstrukci budovy měla čistě stavební charakter. Pozitivem byl nový prostor předsálí a šatny, který vznikl z úzké tmavé vstupní chodby a bytu správce. Estetickou stránku projektu nikdo příliš neřešil, řada technických prvků byla již definována a rozpočtově připravena (osvětlení zářivkami, nedefinované šedobéžové dlažby apod.). V této fázi projektu jsme byli osloveni. Zadavatel (město Proseč) nám poskytl dostatečnou svobodu, podporu, důvěru a projevil flexibilnost v rychlém schvalování potřebných změn (hlavně rozpočtových, což při rozpočtových možnostech města byl odvážný a osvícený krok). Snažili jsme se obnovit atmosféru minulých časů a zároveň vytvořit příjemný prostor pro pořádání různorodých kulturních akcí s přihlédnutím k bývalé funkci prostoru. To se odrazilo ve výběru materiálů - například jednoduché kazetové obklady stěn z překližky - s možností odvětrání provlhlých zdí.

sál a předsálí  V sálu zůstaly poškozené ale funkční několikery dveře, které prošly renovací. Strop sálu a dřevěné části balkonu byly vyčištěny a konzervovány. Stávající pódium bylo nahrazeno novým, vyrobeným z modřínového dřeva. Nová je také opona s automatickým ovládáním. Sametové závěsy jsou v podobě bočních sufit, které umožňují snadnější vstup z obou stran na pódium. Celkové zatemnění sálu pomocí rolet v kombinaci se závěsy (Kolovrat Chýnov).

Zmíněné zachovalé originální prvky z dvacátých let byly realizované místními řemeslníky v „prosečském“ mixu stylů (kubismus, art deco a folklórní prvky sahající do 19. století). Navázali jsme na tento princip a oslovovali jsme místní truhláře a další řemeslníky. Nebylo času nazbyt, s trochou sentimentu jsme navrhli výbavu předsálí s šatním pultem (věšáky na šatstvo jsou použity původní, přenesené z 1. patra). Vznikl předěl v podobě prosklené stěny, lavice pro lidi unavené tancem, několik toaletních stolků se zrcadly hlavně pro ženy, obklad stěn chodby s barevnou lakovanou překližkou, dřevěné dveře s výplní do celého objektu. Stěny tu a tam zjemněné válečkem nebo dekorativní bordurou.  Dveře oddělující předsíň od předsálí jsou kompilací nalezených křídel a nové prosklené zárubně. Celek předsálí a balkónu byl doplněn retro filmovými plakáty a starými fotografiemi z historie prosečského Sokola.

Bar

Prostor baru dostal podobně jako předsálí do vínku dlažbu se šachovnicovým uspořádáním v běžně dostupném provedení (RAKO). Barový pult z masivního mořeného a barveného dubu odráží kubistickou inspiraci. Obklad je uspořádám pásově se světlou linkou, materiál opět překližka. Sokolovna je vybavena původními židlemi typu Thonet, židle podobného vzhledu jsou použity také v baru.

Další prostory, které byly předmětem rekonstrukce: kuchyně přiléhající k baru, chodba s šatnami a zázemím, toalety, promítací místnost.

08.03.2019