SLUNEČNÍ KOUPELNA V PANELÁKOVÉM BYTĚ

SLUNEČNÍ KOUPELNA V PANELÁKOVÉM BYTĚ

 

Zadáním projektu bylo rekonstruovat stávající panelákový byt, který svou dispozicí, materiály a vybavením už neodpovídal dnešní době. Cílem bylo vytvořit optimistické obytné prostředí a příjemný životní prostor pro osobu ve zralém věku. Interiéru bytu dominují světlé odstíny, které odrážejí denní světlo i přímé sluneční paprsky.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Radim Václavík, ATOS-6, spol. s r.o., www.atos6.cz)

Hlavní myšlenkou v rámci rekonstrukce bytového jádra bylo přirozené denní světlo v koupelně a WC. Je možné proslunit přímým slunečním paprskem tmavé hygienické jádro ve středu panelákové dispozice?

Hledání odpovědi bylo předmětem úžasné roční spolupráce s majiteli bytu a všemi, kdo se na realizaci podíleli.

Zadáním bylo rekonstruovat stávající panelákový byt, který svou dispozicí, materiály a vybavením neodpovídal standardům současného bydlení. Cílem bylo vytvořit optimistické obytné prostředí, příjemný životní prostor pro osobu ve zralém věku.

Cílem pro architektonický návrh bylo odstranit stávající nedostatky bytu a navrhnout novou kuchyň včetně nábytkového vybavení celého bytu. Během celého procesu od návrhu po realizaci probíhala konstruktivní participace s majiteli bytu.

Při návrhu autoři kladli důraz na rekonstrukci bytového jádra, které bylo prostorově zcela nedostačující. Řešením navýšení plochy bylo upravení stávajícího přístupu do kuchyně. Na úkor úzké původní chodby se podařilo získat místo pro prostornou koupelnu a samostatné WC. V koupelně je umístěna bezbariérová sprcha, pračka, umyvadlová skříňka a bojler. Nové prostory nepůsobí původním stísněným a tmavým dojmem, poskytují dostatečný manipulační prostor i pro osoby s omezenou schopnosti pohybu.

Mýtus tmavých neprosvětlených panelákových koupelen je vyvrácen pomocí dvou velkorysých prosklených ploch, které umožňují proniknutí slunečních paprsků přes kuchyň až do prostor samostatného WC. Maximálního proslunění je docíleno v prosinci a lednu, kdy úhel dopadu slunečního paprsku vklouzne až do samostatného WC.

Interiéru bytu dominují světlé odstíny, které jímají a odrážejí denní světlo i přímé sluneční paprsky. V koupelně i na WC jsou stěny opatřeny bílou odrazivou stěrkou. Více exponované povrchy jsou chráněny skleněnou mozaikou s výraznou odrazivostí. Světelné částice (fotony) prolínají jednotlivými prostory, scelují je a v kombinaci s dřevěným dekorem vinylové podlahy bytu vytvářejí základní pozadí pro moderní a zároveň útulný interiér nejen pro starší generaci.

Bytové jádro se tak stává součástí obytného prostoru, jednotlivé místnosti se vzájemně prolínají. Pro ponechání soukromí jsou v prosklených stěnách žaluzie, kterými se podle potřeby dá prostory opticky odstínit. Se změnami bytového jádra došlo rovněž k úpravě kuchyňské linky. Její vybavení, prostorové a materiálové řešení odpovídá dnešním standardům. Je vyrobená na míru, se zohledněním požadavků majitelky bytu. V rámci vstupních prostorů nově vznikla nika s úložnými prostory a možností sednout si při obouvání.

Kromě prostorného a pohodlného hygienického zázemí byl v projektu kladen důraz na akustický komfort, který bývá často u rekonstrukcí bytů opomíjen. Hluk z okolních bytů se stává výrazným rušivým prvkem a znehodnocuje výsledek rekonstrukcí. Odhlučnění bytu bylo dosaženo promyšleným návrhem skladeb podlah a stropů. Byly použity akustické desky WOLF na izolaci podlahy, stěn a předstěn. Stropní konstrukce a nové příčky byly opláštěny akustickou deskou a všechny detaily byly prováděny dle příslušných technických listů s důrazem na akustické vlastnosti interiéru bytu.

Výsledkem je nadstandardní akustický komfort, který nebývá dosažen ani v novostavbách bytových domů. Výjimečné akustické vlastnosti jsme pocítili již v průběhu hrubé stavby, kdy i prázdné prostory měly pro lidské ucho příjemnou dobu dozvuku. Zkrátka dobrá akustika byla cítit na každém kroku už i v prachu točících se vrtaček.

Mimo akustiku architekti zlepšili také tepelný spád ve střešní rovině. Nad nové podhledy jsme umístili tepelnou dřevovláknitou izolaci STEICO. V letním období již dlouhotrvající horka neohrozí negativně komfort bytu.

“Za vůně rozpečené trouby o vánočním čase letošní zimní sluníčko prověřilo ideu návrhu a můžeme s radostí konstatovat, že je možné zažít sluneční koupelnu i v panelovém domě,” říká architekt

03.03.2017