SHOWROOM JAVORINA, KOŠICE

SHOWROOM JAVORINA, KOŠICE

 

Známý slovenský výrobce nábytku se rozhodl prezentovat své výrobky v čistém, ale útulném kontextu, kde vynikne zejména dřevo. Interiér je velmi variabilní, aby se snadno přizpůdobil jakémukoli uspořádání showroomu. Vznikl multifunkční prostor s jedním velmi specifickým znakem – betonem, který se objevuje vždy v jiné podobě.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Mgr. art. Michal Seman, www.mseman.sk)

V novostavbě polyfunkční budovy na Vojenské ulici v Košicích se v přízemí nachází showroom, výstavní prodejna firmy Javorina v.d. - Spišská Belá, která vyrábí nábytek z masivního dubového dřeva.

Požadavek investora byl jednoduchý a zároveň znamenal velkou výzva. Bylo potřeba vystavit a prezentovat masivní dubový nábytek, v kontextu s čistým, ale stále útulným prostorem, v němž vynikne dřevo. A zároveň vytvořit multifunkční prostor, jehož mobiliář se může měnit, přičemž prostor má působit jako basa v hudbě. V návrhu jsme proto vsadili na zachování podstaty interiéru v jeho materiálové podobě a potom na jednoznačné eso v celém prostoru, tedy samotný dubový nábytek. Specifickým znakem prostoru je beton, který je téměř všude kolem, ale vždy v jiné podobě. Na stěnách, či sloupu, v syrovém stavu přesně tak jak byl odlit, na podlaze jako leštěná betonová podlaha jen v 12 mm tloušťce, a shora skoro anonymně návštěvníky sleduje betonový strop, který je namalovaný na bílo, pro zachování optimálních světelných podmínek.

Prostor včetně zázemí o výměře 129,67 m2 je zalomený jako hokejka a prosvětlený z jedné strany tak, že láká návštěvníky, aby nahlédli dovnitř. U vstupu do interiéru se vyjímá nepřehlédnutelná recepce, jejíž součástí je kancelářský stůl vyráběn Javorinou. Za stolem je multifunkční knihovna, v níž se skrývají posuvné dveře do zázemí. Prostor se dále odvíjí po pravici k ořechově laděné sestavě nábytku. Jelikož zde najdete kromě dubového nábytku i jiný mobiliář, směle si můžete sednout a prohlédnout sofa a za ní ručně tkané koberce, které jsou instalovány na posuvných panelech. Rohové okno umožňuje v prostoru vystavit novinky, které padnou zákazníkům hned padnou oka. I na levou stranu od recepce, interiér pokračuje. Nachází se tam stolování laděné do přírodního dubu. Plynule přecházíme do místnosti, v níž se nábytek oděl do tmavých odstínů, se kterým Na kontra kontrastuje tzv. knihovna židlí, vystavených na jedné ze stěn. Prostor zde tajemně doplňuje tmavozelená povrchová úprava stěny nebo fototapeta, kterou může prodejna měnit v závislosti na typu nábytku a poselství, které tím chce vyjádřit.

Perličkou interiéru, na první pohled téměř nepatrnou jsou průmyslové radiátory. Původní klasická bílé tělesa byla instalována přesně na těch místech, kde by se hodil nábytek. A tak jsme v duchu industriální laděného interiéru jednohlasně vyhledali staré dobré spirálové radiátory. V prostoru je najdete nízko při zemi, v tmavé antracitové barvě. Starají se tu o teplo a trochu i o drsný kontrast k jemným liniím nábytku. Osvětlení je řešeno jednou středovou linií reflektorů, ze které jsou osvětlovaná všechna důležitá místa v interiéru. I když nesvítí, všimnete si ji, protože vás na sebe chce upozornit i drsný strop. Co "svítí" více na bílé, než černá?

Vznikl tak harmonický prostor, ve kterém jeho jednoduchost a čistota plní funkci jakéhosi průvodce výběrem toho správného nábytku pro návštěvníka.

07.03.2019