SAMOOBSLUŽNÁ RESTAURACE OBEDERIA, BRATISLAVA

SAMOOBSLUŽNÁ RESTAURACE OBEDERIA, BRATISLAVA

 

Obederia je koncept, ve kterém se spojuje rychlost a jednoduchost pracovního oběda s kvalitou a čerstvostí italské restaurace. Interiér je laděn v příjemných neutrálních barvách, výrazná červená je použita pouze na grafice na stěnách a nad výdejními pulty. Prostor je liniově čistý a velmi přehledný.

(kategorie: veřejný interiér I; autor: Katarína Mňahončáková, Soňa Salnerová a Veronika Bartová, WINWIN - ARCHITEKTONICKÁ KANCELÁRIA s.r.o., www.winwin.sk, spolupráce Martin Bajaník, PEKNE&DOBRE s.r.o.; přihlašovatel: Pavol Benčík, ALDENTE s.r.o., www.bencikculinary.sk)

OBEDERIA je samoobslužná restaurace v budově Panorama City II. v Bratislavě. Má kapacitu 416 míst k sezení a slouží zaměstnancům firmy Johnson Controls, která v této budově sídlí.

Obederia není jen taková obyčejná jídelna. Je to koncept, ve kterém se spojuje rychlost a jednoduchost pracovního oběda s kvalitou a čerstvostí italské restaurace. I proto v ní najdete nejen praktické obědové menu, ale i sekci Live Cooking, ve které vám kuchaři připraví jídlo na vaši objednávku a přání. Ať už jsou to čerstvé domácí těstoviny, horká pizza přímo z pece, speciality asijské kuchyně nebo vydatné chuťovky z grilu. Unikátem Obederie je, že její součástí je i vlastní kavárna.

Interiér je laděn v příjemných neutrálních barvách v kombinaci šedých a hnědých odstínů, doplněných o černou a bílou. Signální silná červená barva, která ke gastronomii patří, je použita pouze na grafice na stěnách a nad výdejními pulty. Prostor je liniově čistý, spíše geometrický, přehledný z hlediska orientace pro zákazníky. Použití přírodních materiálů a útulnost jsou poznávací značkou pro naše restaurace.

Po vyčlenění prostoru pro zázemí zaměstnanců, skladů a také samotné kuchyně, nám vznikl odbytový prostor ve tvaru nepravidelného písmene H, o rozloze necelých 800 m2. Požadavkem bylo vytvoření prostoru vhodného nejen na stravování, ale i na menší prezentace či meetingy. Toto zadání nám vnuklo myšlenku vytvoření několika tematických světů a různých zákoutí. Poměrně rozlehlá plocha vyžadovala různé typy sezení a vizuálních předělů. Své místo si zde našly čalouněné lavice, boxy, klasické stoly i barové sezení. Středová část restaurace je zařízena posuvným mobiliářem, lavicemi a komodami na kolečkách, a je podle potřeby volně přestupitelná.

Vizuální identita si pohrává s mixem kancelářského a restauračního žargonu, jelikož se jedná se o klasické obědové stravování, ale s ambicí nebýt obyčejnou jídelnou. Je jednoduchá, neboť takový má být pracovní oběd a zároveň představuje vizuální koncept, který se dá jednoduše rozvíjet a případně přenést do zahraničí.

13.03.2018