SOU100: BEDÝNKY A PLÁŠTĚ PŮLLITRŮ, PRAHA

SOU100: BEDÝNKY A PLÁŠTĚ PŮLLITRŮ, PRAHA

 

Nová žižkovská restaurace má velmi moderní a útulný interiér. V prostoru je použito hodně přírodních materiálů. Barevné tóny použité v interiéru vycházejí z barevnosti piva a zabarvují celý prostor do okrově žluté. Vtipným detailem jsou motivy přepravních bedýnek a skleněné paravány evokující plášť půllitru.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Luka Križek, IO STUDIO, s.r.o., www.iostudio.cz)

 

Přáním klienta bylo navrhnout originální interiér restaurace. Výrazně zapamatovatelný a flexibilní koncept, na jehož základě by mohl vybudovat vlastní životaschopný řetězec, který by dále mohl aplikovat po celé ČR.

Zadáním bylo vytvořit interier, který by ladil s vytříbeností tradiční české  gastronomie  a vysokou kvalitou českého piva a společně s chutovým požitkem si zákazník odnesl i estetický prožitek z originálně navrženého prostoru.

V prostoru jsou použité přírodní materiály. V návrhu mobiliáře jsou zapracovány historické tradiční technologické postupy a povrchové úpravy.

Přestože celkový vzhled prostoru působí moderně až minimalisticky, útulná nálada je docílena množstvým řemeslných detailů společně se zvolenou barevnou a materiálovou paletou. Záměrná strohost dovoluje vyniknout gastronomické brilantnosti. Barevnost vychází z přirozené podstaty použitých materiálů. Medově zabarvnené dubové dřevo, oranžovohnědá kůže, černě brynýrovaná ocel, teple šedivý odstín stěn, bílé teraco a především žlutohnědě zabarvené skleněné reliefy vycházející z barevnosti piva, které celý prostor zabarvují do okrově žluté.

Prvním místem kde je koncept představen se stal pražský Žižkov. Jedná se o velmi atypický dvoupodlažní prostor v činžovním domě z konce 19. století. Kuchyně, zázemí a sociální zařízení pro hosty jsou umístěny v 1PP v prostorách původně sloužících jako sklep a samotný prostor restaurace se nachází v 1NP, a je přístupný ze Štítného ulice. Prostor restaurace je dispozičně složitý, nebot' vznikl probouráním několika stěn a sloučením dvou bytových jednotek a obchodu. Díky konstrukčním a výškovým změnám byl prostor velmi limitován a je tak řešen ve dvou výškových úrovních.

Z tohoto omezení se stala přednost a vstupní prostor foyer je tak obohacen dvěma atypicky řešenými prefabrikovanými schodišti z bílého teraca. Bílé teraco je rovněž použité na hlavních komunikačních plochác, zbylé podlahy jsou řešeny z dubových prken. Ve vstupním foyer je umístěno rovněž schodiště třetí vedoucí do technického zázemí restarace a k sociálnímu zařízení pro hosty. Distribuce jidla je zajištěna z 1PP do 1NP pomocí gastrovýtahu.

Nábytek je pro tento prostor individuálně navržený a je vyroben pouze z přírodních materiálů. Stoly jsou vyrobené z masivního dubu a jsou obohaceny o zámečnické detaily řešené v brynýrované oceli. Lavice jsou řešené jako dřevěné s čalouněnými opěráky z brašnářské kůže a s výrazným prošitím. Nosiče světel jsou vyrobené z dubových hranůlků spojovaných atypicky řešeným prvkem z brynýrované ocele.

Humorným odkazem inspirovaným pivní kulturou jsou stylizované bedýnky, kterými jsou vtipně obloženy stěny restaurace a plochy výčepu. Plastické skleněné paravány inspirované pláštěm pulitru zabarvují prostor okrovou barvou a vnášejí do interiéru teplý element. Staly se klíčovým výtvarným prvkem celého interiéru.

Židle jsou jediným konfekčním mobiliáře vyrobeným společností TON.

Při návštěvě restaurace zažijete jedinečnou atmosféru popírající hranice mezi architekturou a gastronomií splývající zde v jeden neodlučitelný harmonický celek

 

 

28.02.2019