RESTAURACE NA RYNKU V KAMENICI, PRAHA-VÝCHOD

RESTAURACE NA RYNKU V KAMENICI, PRAHA-VÝCHOD

 

Zadáním bylo ze stávající, nepříliš podařené pizzerie vytvořit moderní restauraci s celodenním provozem. Zařízení interiéru ovlivnila i skutečnost, že ji s různými očekáváními navštěvuje široký okruh zákazníků.
(kategorie: veřejný interiér I.; autor a přihlašovatel: arch. Vítězslav Mácha, MK STUDIO DESIGN s. r. o., www.mkstudio.cz)

Restaurace je součástí komplexu, který zahrnuje sídlo obecního úřadu, divadelní sál, obecní knihovnu. V místě je obchodní středisko, konečná stanice autobusů. Toto vše přineslo potřebu vytvořit restauraci, která uspokojí široký okruh zákazníků, kteří chtějí zajít třeba pouze na kávu či pivo, ale současně dává možnost denního stravování včetně rodinných a slavnostních příležitostí. Z toho vychází koncepce interiéru, který v sobě funkčně zahrnuje pivnici, restauraci a salonek.  Z hlediska designu to znamenalo vytvořit příjemné, ale neokázalé prostředí, které pozitivně působí na návštěvníky a umožňuje flexibilní využití prostoru.

Pro pocit oddělení jednotlivých částí velké místnosti restaurace (cca 140 m2) jsou použity nízké dřevěné paravány, které velký prostor člení a zútulňují, a dřevěná podlahová podia, která oddělují klidové zóny od společných prostor okolo vstupu, baru a komunikací. Paravány jsou pohledově ukončeny kovovými prvky (zábradlím) se zabudovanými světly, která plní jak funkci grafickou, tak funkční – osvětlují jednotlivá sezení. Součástí hlavní místnosti je salonek, u kterého je pro podtržení pocitu prostorového oddělení a intimity použito dřevěné podium s podsvícenými stupni. Jeho součástí je dominantní grafický prvek restaurace – stěna obložená masivním dřevem s velkým podsvětleným motivem přírody, který má navodit pocit, že restaurace je de facto součástí okolní krajiny. Podobný pocit má vyvolávat i rám s proutěným výpletem u rohové stěny pizza pece. Ozdobným a funkčním prvkem jsou pak použité dřevěné žaluzie.

Výrazným prvkem interiéru je atypická designová vinotéka navržená přímo pro tento prostor. Originální funkční řešení vinotéky umožňuje maximální prosklení pohledové plochy pro vystavení vín při zachování maximální funkčnosti a možnosti odděleného chlazení bílých a červených vín.

Pro větší akce, společenské či kulturní, slouží přilehlý malý sál, kde je možnost uspořádání stolů pro svatby, školení, taneční večery. Tento sál je z hlediska interiéru koncipovaný tak, že na čelní stěně je umístěna knihovna s obrazem, ve kterém je zabudované promítací plátno. Uprostřed místnosti v místě vstupu z restaurace jsou umístěny dělicí otočné knihovny, které sál podle potřeby zvětšují či zmenšují. Princip knihovny dává možnost instalovat fotografie a písemnosti týkající se kraje, jehož rozvoj výrazně ovlivnily Ringhofferovy závody.

Požadavkem investora bylo zachovat původní podlahu (černá dlažba), těleso baru (obklad kámen), pec na pizzu a na ni navazující obslužný pult.

Použité materiály – přírodní dřevo, kov, sklo včetně barevnosti mají navozovat příjemnou atmosféru, současný životní styl a respektovat to, že se restaurace nachází v přírodní oblasti hojně využívané k výletům, cykloturistice a jiným aktivitám.

Naším cílem bylo vytvořit moderní jednoduchou designovou restauraci, která osloví širokou škálu návštěvníků, což se podle návštěvnosti a reakcí snad podařilo.

12.03.2016