RESTAURACE HOTELU HORAL, ŠPINDLERŮV MLÝN

RESTAURACE HOTELU HORAL, ŠPINDLERŮV MLÝN

 

Předmětem realizace byla rekonstrukce bufetové restaurace horského hotelu ve Špindlerově Mlýně. Autoři se rozhodli využít přírodní materiály, které mají vztah k danému místu, a zakomponovali do návrhu i linii krkonošských kopců. Potěšitelné je, že po oživení restaurace se majitel rozhodl pokračovat v rekonstrukci ostatních částí objektu.
(kategorie: veřejný interiér I.; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, DL STUDIO s. r. o., www.dlstudio.cz)

Na českých horách je ještě stále velký nedostatek ubytovacích kapacit s kvalitním designem. Velké množství stávajících, i velkých hotelů má interiér řešen tak, že vlastně ani není poznat, kde se nachází. Mohl by stát v Brně na náměstí, ale i na horách, a to je též případ hotelu Horal ve Špindlerově Mlýně.

Zadání nebylo ze strany klienta specifikováno, jako autoři jsme po oslovení přišli s konceptem použití přírodních materiálů, které mají vztah k okolní přírodě. Míra použití materiálu byla následně ze strany klienta korigována.

Z hlediska kapacity se jedná o řešení interiéru v největší části hotelu – bufetové restauraci. Potěšitelné je, že po realizaci této části má klient zájem pokračovat na rekonstrukci interiéru celého hotelu v duchu restaurace.

Klient požadoval v rozumné míře zachovat to, co nebude proti konceptu. Původní podhled se tedy renovoval, stejně tak zůstala část podlahy z vinylových dílců. V letošním roce dojde k výměně oken a instalaci vnitřních žaluzií z masivního dřeva, které interiér ještě více zabydlí.

Hlavním materiálem je dubový masiv a dubová dýha, židle jsou typové (TON), čalounění židlí a lavic je látkové. Obklady na stěnách byly původně navrženy v kombinaci dřevo a kámen. Na základě ceny a hlavně technologické náročnosti byl kámen nahrazen polyreyem imitujícím tři odstíny kamene. Hlavní obklad stěny s dlouhou lavicí pak navazuje na stávající prosklené plochy, za kterými je vidět linie krkonošských svahů a kopců – tato linie pak pokračuje v interiéru na stěně. Jednotlivé sekce výdeje pokrmů jsou pak v kombinaci dubové dýhy, umělého kamene, skla a nerezových profilů.

Hlavním inovativním prvkem je kombinace šikmého dýhovaného dřevěného obkladu s vyfrézovanou linií kopců a návaznost na vložené pole se zalisovaným polyreyem ve třech odstínech, které též navazují na linii kopců.

Největší pozitivní zvláštností z našeho pohledu je samotný fakt, že majitel takto velkého hotelu má zájem na změně designu interiéru celého objektu, a to na základě právě dokončené rekonstrukce interiéru hotelové restaurace.

 

12.03.2016