RESTAURACE HOTELU BOUČEK KROMĚŘÍŽ

RESTAURACE HOTELU BOUČEK KROMĚŘÍŽ

 

Restaurace je navržena tak, aby se v ní cítili dobře jak vyznavači historizujících stylů, tak lidé mající v oblibě čisté linie a nové materiály. Návrhy i realizace směřovala autorka k tomu, aby v Kroměříži vznikl prostor, který by podtrhl kouzlo tohoto krásného města.
(kategorie: veřejný interiér I.; autor a přihlašovatel: Gabriela Goldová – návrhy a realizace interiérů, www.goldovagabriela.cz)

Budova hotelu Bouček se nachází na Velkém náměstí v Kroměříži v památkové zóně města, poblíž kroměřížského zámku. Součástí hotelu je i restaurace. Návrh interiérů zadal investor studiu Gabriela Goldová na konci roku 2014. Požadavkem byla studie k celkové rekonstrukci interiéru, zahrádky v podloubí, sociálního zařízení a autorský dohled nad realizací interiéru. Dalším přáním investora bylo do interiéru umístit obrazy, které jsou svými rozměry prostorově náročné – tím byl dán směr pro celkové ladění interiéru. Prostor restaurace se stal ideálním místem pro jejich stálou expozici.

Cílem rekonstrukce bylo vyřešit vlhkost stěn, což se v přední části řešilo s firmou Izozek a v zadní části SDK předsazenými stěnami. Stěny byly ošetřeny přírodní sanační omítkou Manto Plate, která izoluje, a přesto je prodyšná, vzdoruje ohni i vlhkosti. Je vhodný i pro staré a velmi vlhké budovy. Dále se muselo řešit vytápění prostor restaurace a sociálního zařízení – použit byl systém Schlueter podlahové vytápění. Aby byl prostor, který má jediný přísun denního světla z náměstí, kdy součástí domu je podloubí se zahrádkou, dostatečně prosvětlen, byla použita vhodná svítidla a dlažba.

 

Dispozice interiéru

Prostor je tvořen místností s klenbami – původní historická budova, ve které se vedle této místnosti nachází recepce s klenutými stropy. Do těchto prostor vedou z náměstí jediné vstupy do budovy. Dominantou přední části jsou dva velké prosklené výkladce se vstupy z recepce a zahrádky v podloubí. Zde jsou umístěny stoly se skleněnými deskami (návrh stolů Gabriela Goldová, výroba na míru) a pro docílení lehkosti celého prostoru židle s polykarbonátovými sedáky.

Sklo v kombinaci s tradičním materiálem (dřevem) umožňuje podtrhnout prostor s klenbami a také galerii obrazů. Čalouněné lavice z TONu a dřevěné obklady pak celek zútulňují. Velký bar s jednoduchými liniemi a moderním gastro vybavením se nachází ve středu restaurace. Umístění baru do středu dispozice umožňuje obsluze přehled o celém prostoru. V celé restauraci byly použity skleněné lustry od tradičního českého výrobce, společnosti Preciosa.

Další místnost je členěna dvěma pilíři. V jednom meziprostoru mezi pilířem a obvodovou zdí vznikla kancelář. Středová část je připravena pro vytvoření tabule pro větší společnost, s možností využití TV pro projekci fotografií a videí. Dostatek světla v této části restaurace zajišťuje svítící napínaný podhled od společnosti DPS a další osvětlení v LED páscích v obkladech stěn a skleněné lustry od společnosti Preciosa. Společným propojujícím prvkem obou místností restaurace jsou kromě baru také křesílka a stolky podél stěn od TONu.

Zadní prostor za barem má stěny s kvalitními vliesovými a textilními tapetami, které dotvářejí atmosféru restaurační galerie – i v této místnosti jsou umístěny obrazy. Všechny šatní a obkladové stěny byly vyrobeny na míru z dýhovaného materiálu, který doplňují masivní dřevěné židle a křesla s čalouněním a stoly od společnosti TON. V této části vznikl také koutek pro dětské hosty, který je vybaven dětským nábytkem od TONu. Útulnost zajišťuje koberec s příjemným osvětlením.

Na tuto restaurační část navazuje předsíňka sociálního zařízení, které dominuje historické zrcadlo. V celém interiéru restaurace byla použita svítidla od společnosti U1lighting z Brna. Bezfalcové dveře s klikami MT (použity v celé restauraci) a obklady byly vyrobeny a namontovány na míru od pana stolaře. Sociální zařízení je obloženo retro obklady a zrcadly v rámech (stejné jako obrazy v restauraci), tím bylo dosaženo stylového sjednocení s interiérem restaurace. Na hlavní prostory restaurace navazuje zázemí, kuchyně, sklad, šatna zaměstnanců a salonek, který se bude realizovat.

 

Použité materiály

V interiéru byly použity standardní dýhované, masivní materiály na obklady stěn, dveře (stolař pan Kunc Kroměříž) a stolové podnože v přední části restaurace se skleněnými deskami (firma Habresto). Dále sklo a materiály používané spíše v moderně pojatých interiérech, které mají cenné vlastnosti v gastro provozech, např. Fenix Ntm na barovou desku. Vyznačuje se antibakteriálním povrchem s vysokou odolností vůči oděru, teplu a vodě a snadnou údržbou. V neposlední řadě byla použita HPL kompaktní deska Arpa For You v dětském koutku a barové části, a to na police a oblou přední plochu baru. Oba tyto materiály dodala firma Favour.

12.03.2016