RESTAURACE CORTO, PRAHA

RESTAURACE CORTO, PRAHA

 

Investor, který provozuje restauraci v přízemí historického domu v centru Prahy, dostal od majitele možnost otevření další místnosti v suterénu, v prostorách stávajících sklepů. Tato část by měla být přes den využívána na obědy a večer jako vinárna a prostor na různé akce. Současně vznikl i vinný sklep na degustaci vybraných vín.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Mgr. David Marek a Ing. arch. Tomáš Hrubý, spolupráce Ing. arch. Lucie Kastnerová, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz)

Investor provozuje restauraci v přízemí historické budovy v Havelské ulici. Majitel domu se rozhodl umožnit mu další gastronomickou příležitost v suterénu domu, v prostorách stávajících sklepů.

Zadání bylo vytvořit restauraci pro hosty, kteří ji budou využívat jak pro obědy (pokud nebude stačit kapacita restaurace v přízemí), tak večer jako vinárnu, nebo bude sloužit k pronájmům na různé akce. Součástí bude i malá vinotéka, respektive vinný sklep pro desgustaci vybraných vín.

Historické klenuté sklepy byly v nedávné minulosti využívány jako sklad různého materiálu, od uhlí po starý nábytek. Byly rozděleny příčkami, stěny a strop nesly stopy zásahů do původní konstrukce, na vyzdívky a opravy zde byly použity různé nesourodé materiály.

Od začátku jsme věděli, že chceme zachovat vše historické a prostor vyčistit od přebytečných vestaveb a nevhodných stavebních zásahů. Příprava nového interiéru byla dobrodružnou, téměř archeologickou prací. Tu jsme objevili kamenný portál, jinde zase velký kámen ve stěně. Původně jsme chtěli otevřít celý prostor sklepu a vytvořit pouze jednu místnost s původní klenbou. Nakonec nám bylo líto jedné dělící příčky, která nesla mnoho stop bývalých proměn sklepů. Části kleneb, kombinace kamene a cihel, průchody v různých výškách. Rozhodli jsme se tuto stěnu ponechat v prostoru, jako dramatickou sochu dělící prostor na dvě části. 

Interiér  jsme doplnili velmi jednoduchým nábytkem, aby nerušil sklepní charakter prostor. Lavice bez čalounění, pouze s pár polštáři, lehké židle, strohé stoly, jednoduché technické zázemí pro personál. U nových prvků jsme nevytvářeli historické repliky, ale použili jsme jednoduché moderní tvary. To se týká i toalet, dveří do zázemí, osvětlení.

Nejvíce jsme si pohráli s osvětlením. Potřebovali jsme variabilně měnit různé atmosféry. Od plného světla pro obědy, intimního osvětlení pro večery, po efektní nasvícení kamenných stěn pro další aktivity.

03.03.2019