REPREZENTATIVNÍ BYT V CENTRU, PRAHA

REPREZENTATIVNÍ BYT V CENTRU, PRAHA

 

Po návratu z několikaletého pobytu ve Francii si investorka pořídila byt před rekonstrukcí v centru Prahy. Myšlenkou bylo vytvořit jednoduchý, čistý, lehce dekorativní interier, který se do historického centra hodí. Velké nároky byly kladeny na reprezentativnost všech prostor.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Miroslav Stach a Ing. arch. Jana Pavelcová, BOQ ARCHITEKTI s.r.o., www.boqarchitekti.cz)

Firmu oslovila nás klientka, která se právě vrátila z několikaletého pobytu ve Francii. Pořídila si byt před rekonstrukcí v centru Prahy, který bude sloužit jako útočiště při jejích častých pracovních cestách do zahraničí.

Základní dispoziční řešení architekti měli možnost z malé části ještě ovlivnit. Na vstupní prostor do bytu navazuje chodba, ze které je umožněn přístup jak do ložnice s velkorysou koupelnou a přidruženou šatnou, tak do obytného prostoru s kuchyní a jídelnou. Z obývacího pokoje je přístupná druhá ložnice s vlastní koupelnou s wc.

Hlavní idea spočívá ve vytvoření jednoduchého, čistého, avšak lehce dekorativního interieru, který do historického centra podle nás patří. Základ tvoří masivní dřevěná podlaha z přírodního dubu kladená do dvojitého rybinového vzoru, a čistě bílé stěny, které jsou opatřeny „kazetováním“ z dekoračních lišt, stejně jako bílé stropy, ve kterých jsou v podhledu vytvořeny podsvícené čtverce, které jsou také orámovány dekoračními lištami. Veškeré původní prvky – zejména dveře, které bylo možno zachovat, jsou repasovány a ponechány v interieru. Do tohoto je pak jako moderní prvek – krystal - vložen ostrůvek z corianu v barvě antracitu. Do tohoto základu jsme potom ladili mobilní nábytek, který odráží vkus klientky.

Vzhledem k tomu, že byt bude sloužit jako přestupní stanice při pracovních cestách, který bude využívat klientka jak sama, tak někdy i s pracovními kolegy, byly kladeny velké nároky zejména na reprezentativnost všech prostor.

Kuchyně je navržena jako ostrůvková, přičemž veškeré vysoké spotřebiče jsou řazeny podél stěny místnosti. Místnost je asymetrická, čehož jsme využili pro umístění pracovní linky se dřezem, takzvané špinavé zóny kuchyně. Špinavou zónu jsme ukryli za dvířka se speciálním kováním, které umožňuje místo otevřít a dveřní křídla zasunout do pouzdra. Běžný pracovní „nepořádek“, jako jsou varné konvice či kávovar tak lze jednoduše zavřít a tím „uklidit“. Celá tato stěna působí jednotným čistým dojmem, který je umocněn použitím dekorativních lišt stejně jako na „kazetách“ po obvodu celé místnosti.

Jako protipól je zde navržen ostrůvek v šedé antracitové barvě. Na ostrůvku se nachází indukční varná deska s integrovanou recirkulační digestoří. Architekti navrhli odlehčenou, asymetrickou konstrukci ostrůvku, přičemž v masivnější části podnože je vsazeno těleso digestoře a recirkulační jednotka a úložný prostor.

Obývací část je velmi prostorná, ale není zahlcena nábytkem. Byl kladen důraz na jednoduchost celého řešení, veškeré úložné prostory jsou řešeny podél jedné stěny, kde je rovněž umístěna televize a lihový krb. U okna byla vytvořena nika, kam bude zasazen na míru vytvořený pracovní stolek s policemi. Dominantu tvoří výrazně barevná a prostorná pohovka s křeslem a taburetem.

Podél celé jedné stěny architekti navrhli multifunkční sestavu, ve které se schovává malá šatna, samostatné wc a prostor pro pračku a kotel a další úložný prostor v horní části. Tato sestava je, jakožto vložený prvek, velmi střídmá, bez dekorativních prvků, a všechny dveře, včetně těch na wc, jsou řešeny jako skříňové a v jedné ploše.

U hlavní ložnice je navržena velkorysá koupelna s wc a umývacím prostorem – velkou sprchou a vanou, který je osvětlen světelným podhledem z barrisolu. S ložnicí je koupelna propojena širokým průchodem s posuvným panelem z mléčného skla. Za zmínku stojí stolek s umyvadlem, který byl vyráběn na míru.

03.03.2017