REKONSTRUKCE REKREAČNÍ CHATY

REKONSTRUKCE REKREAČNÍ CHATY

 

Cílem rekonstrukce bylo přestavět chatu z 50.let k trvalému bydlení tak, aby vznikl pohodlný interiér pro manželský pár milující přírodu. Minimalisticky řešený interiér je laděn v  dstínech bílé a šedé. Architektovi se podařilo vytvořit velmi pohodlný a funkční prostor o rozměrech bytu s krásnými výhledy do okolního lesa a zahrady.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Zdeněk Duroň, AIT DESIGN DUROŇ - NORDICZEN., www.nordiczen.cz)

Rekreační chata z 50.let na zalesněném pozemku přestavěná k trvalému bydlení. Zadáním bylo pohodlné bydlení pro manželský pár s minimálním zásahem do okolní přírody, zachování stávajících dispozic, podlah a dveří. Původních cca 50 m² bylo rozšířeno o 20 m² čtverečních, kde byla vybudována šatna, část pracovny a nová koupelna. Ložnice, pracovna a koupelna nabízejí výhled do lesa. Vytvořit nová okna v původní chatičce bylo složitější, neboť materiál stěn tvoří komůrkové zdivo. Do poměrně tmavé místnosti bývalé kuchyně byly zavedeny světlovody. I hlavní vstupní dveře jsou celoprosklené, aby umožnily průhledy do zahrady. Původní interiérové dveře byly zrestaurovány a doplněny klikami z bílé mosazi vyrobenými na zakázku. Tam, kde nebylo možné zachovat stávající podlahy, byla použita dubová prkna nebo dlažba. Dubová prkna tvoří i obklad stěn v pracovně. Do koupelny se prochází technickou místností/prádelnou, kde byla dříve malá koupelna. V nové koupelně je na stěnách stěrka Pandomo. Kuchyň a nábytkové prvky na míru byly doplněny skandinávským designovým nábytkem a zrestaurovaným křeslem ze 60. let. V hlavní obytné místnosti jsou norská akumulační kamna z betonu. Celý prostor je laděn v odstínech bílé a šedé. Celkově byl interiér ve stavebním detailu pojat přísně minimalisticky, příkladem je absence soklů u dlažeb, parapetních desek u oken, obkladu stěny kuchyňské linky, závěsů, záclon apod. V tomto minimalistickém duchu byla vybrána i svítidla, v podstatě v celém objektu jsou použity 3 druhy svítidel a tím dostává interiér kompaktní a minimalistický charakter. Součástí rekonstrukce a dostavby chaty je i rekonstrukce samostatné stavby původní dílny, která byla přestavěna na společenskou místnost a pracovnu. Základní výtvarný prvek této rekonstrukce je původní ocelová repasovaná konstrukce. Podlaha je zde z modřínu, lakované skříňka a jídelní stůl byly vyrobeny na míru. Strop je mezi vazníky obložen modřínem natřeným bílým mořidlem v severském stylu. Topí se v norských litinových kamnech na dřevo. Industriální osvětlení pochází z 30.let. Celkově se podařilo vytvořit velmi pohodlný a funkční prostor o rozměrech bytu, s dostatkem úložných prostor a krásnými výhledy do okolního lesa a zahrady. Přestavěná bývalá dílna navíc umožňuje oddělit společenský život od soukromého prostoru majitelů v bývalé chatičce.

03.03.2017