REKONSTRUKCE ŘADOVÉHO DOMU, BRATISLAVA

REKONSTRUKCE ŘADOVÉHO DOMU, BRATISLAVA

 

Rodinný dům vznikl sloučením dvou oddělených jednotek v řadové zástavbě v klidné části města. Cílem rekonstrukce bylo interiér otevřít a propojit jednotlivé prostory tak, aby komunikace a fungování v nově vzniklém domě byla co nejjednodušší. Tóny šedé a caffé laté dodávající interiéru eleganci a vážnost.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: MArch. MAUD. Andrej Alan Daniel Gajdoš, SALPIETRA&GAJDOS ARCHITECTS, s.r.o., www.salpietragajdos.com)

Investor postupně dostal do svého vlastnictví dvě samostatné nemovitosti, které neměly žádné vnitřní propojení. V první fázi "lehké" rekonstrukce vzniklo částečně propojení některých obytných části, ale k úplnému provázání a otevření celého prostoru o výměře 548m2, bylo nutné provést značné zásahy, jak do dispozice, tak do statiky obou domů.

Nosnou myšlenkou návrhu bylo otevřít a provázat jednotlivé prostory s logickou návazností tak, aby byla komunikace v rámci rodinného domu zjednodušena a zároveň bylo vytvořeno visuální propojení a to nejen kvůli samotnému designu, ale i kvůli prosvětlení a proslunění všech částí „nového dvojdomku“.

Dvě samostatná komunikační jádra byla nahrazena jedním hlavním, jehož součástí je i výtah. Plné a neprůhledné schodiště bylo vyměněno za "vzdušnější" a "lehčí", čímž byl umocněn pocit propojení jednotlivých částí na mezipatrech. Tato otevřenost se dále přenáší i do místnosti rodinného domu, které jsou oproti původnímu stavu zvětšené a otevřené. V případě potřeby a dle funkčnosti dané prostoru, jsou však snadno oddělitelné prostřednictvím skleněných posuvů, pří stálém zachování vizuálního propojení.

Velké komfortní prostory jsou dále mobiliářem rozděleny na „mikrozóny“, které nabádají uživatele k jejich různorodému využití a vytvářejí zákoutí, v nichž si každý najde své soukromí.  Aby prostory jednotlivých mezipodlaží působily jednolitě, zvolila se kombinace velkoformátové dlažby gres a dřevěných parket. Tyto se dále objevují i jako obklady na stěnách, čímž dotvářejí dojem optického sjednocení. Zóny v rámci rodinného domu jsou podle jejich využití obohacené umělým osvětlením v podobě LED „mood“ nebo přímého „work“ nasvícení, a zároveň jsou akcentované světelnými solitéry. Inteligentní řešení osvětlení je dále umocněno i dvěma typy náladového zatemnění.

Monochromatické ladění celku v decentních tónech teplé šedé, krémové a latte, které se nesou celým rodinným domem a dodávají mu eleganci a vážnost, jsou jemně akcentovány "živými" barvami v ložnici. Díky materiálům a paletě barev působí minimalistický a moderní interiér zároveň útulně.

03.03.2017